Fejfájás okai és kezelése gyermekkorban

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


Milyen okai lehetnek a gyermekkori fejfájásnak? Hogyan történik a fejfájás kivizsgálása és kezelése? Hogyan és milyen készítményekkel csillapítható gyermekkorban a fejfájás?
A gyermekrendelések egyik gyakori panasza a fejfájás. Oka lehet teljesen banális hurutos fertőzés éppúgy, mint komoly életet veszélyeztető betegség. A körültekintő orvosi vizsgálat  és a szülő és gyermek alapos kikérdezése nagy valószínűséggel irányt mutató, de sok esetben a műszeres diagnosztikus vizsgálatok sem kerülhetők el.
 
A gyermekkori fejfájások feloszthatók extracraniális /oka nem a fejben lévő folyamat/ és intracraniális /a fejben lévő betegség kiváltotta/ fejfájásra.
 
Nem fej eredetű fejfájások okai (a teljesség igénye nélkül)
1. Legtöbbször induló betegség, sokszor már a náthát vagy gyomor-bélrendszeri vírusos tünetet, torokfájást megelőzően jelentkezik. Sok szülő már jól ismeri gyermekét, és tudja, ha fejfájásra panaszkodik, rövid időn belül beteg lesz. 
 
2. Már zajló betegség mellett, a fül, a fogak, az orrüreg és arcüregek nyálkahártyájának duzzanata, vagy krónikus gyulladása is gyakori oka fejfájásnak.
 
3. Vashiány, vagy vashiányos vérszegénység is gyakori ok.
 
4. Szemészeti eredetű betegségeknél gyakori panasz, ilyen esetekben a panaszok reggel kevésbé jelentkeznek, délután gyakrabban.
 
5. Gyakran kiváltó tényező a feszültség, mint lelki folyamat, mely a nyaki és vállizmok görcsös összehúzódásával, ezt követően a fej vérellátásának csökkenésével jár. Ez a típusú fejfájás a nehezebb órákkal járó iskolai napokon gyakrabban jelentkezik, illetve inkább a déli és délutáni órákban kifejezettebb.
 
6. Mozgásszervi betegségek is kiválthatnak kóros izomfeszüléseket a nyaki tájékon, illetve a gyermekek nehéz iskolatáskával való terhelése is.
 
7. Vérnyomásváltozások, akár induló magas vérnyomás, / serdülőknél gyakoribb/ okozhat fejfájást, mely esetben természetesen a vérnyomásváltozások okának meghatározása az elsődleges.
 
8. Anyagcsere betegségek, melyek közül legismertebb a cukorbetegség, szintén indulhat fejfájással. Hormonális eltérések is lehetnek kiváltó okok.
 
9. Különböző szervek elégtelen működése, máj, vesebetegségek, szívbetegségek stb, szintén okozhatnak fejfájást.
 
Fej eredetű fejfájás leggyakoribb okai
1. Fejsérülést követő, agyrázkódásból eredő fájdalom, mely sokszor az agyrázkódást követően hosszú ideig fennmarad, vagy elmúlik, de egy idő után újra visszatér.
 
2. Agyi térszűkítő folyamat, mely lehet tumor, értágulat /aneurizma/, vérzés, gyulladásból eredő vizenyősödés, kevés tünetet adó epilepsziás folyamat.
 
Vazomotoros fejfájás és migrén
A vazomotoros fejfájás oka a  fejben lévő erek egyes szakaszain létrejövő érszűkület, majd ezt követő értágulat. Ez a fajta fájdalom lehet egy vagy kétoldali. Kiváltásában psziché, hormonális, időjárási tényezőknek, étrendi kihágásoknak, fáradtságnak is lehet szerepe, de általában az ok ismeretlen. Ilyenkor idegrendszeri vizsgálat nem mutat eltérést, rossz közérzet, hányinger, sápadtság, szédülés kísérheti.
 
Migrén esetén igen heves, többnyire féloldali a fájdalom. Az ok, a fejben lévő erek valamelyikének értágulata. A gyermek súlyos beteg benyomását kelti, fény és zaj általában zavarja, hányingere, hányása jelentkezhet, kísérheti látászavar, vagy akár beszédzavar is, az arc, nyelv zsibbadása, végtagok elgyengülése. A tünetek akár 1-2 napig is elhúzódhatnak.
 
A gyermek a fejfájós periódusok között teljesen tünetmentes. A lezajlás súlyosságában nagy változékonyság lehet. Gyakran kimutatható családi halmozódás, ezért örökletes tényezőket is valószínűsíteni lehet.
 
Fejfájás kivizsgálása gyermekkorban
Fontos a szülő részéről az alapos megfigyelés, mivel ez igen komoly támpontot, segítséget nyújt a vizsgáló orvos számára. Érdemes fejfájás naplót vezetni, jelölve a napszakot, a napot, volt-e kiváltó tényező, hogyan zajlott, mire javult, mennyi ideig tartott, voltak-e kísérő tünetek, az intenzitás egy skálán jelölve.
 
1. orvos által végzett fizikális vizsgálat és kikérdezés
 
2. Laborvizsgálat, mely fertőzések, anyagcsere betegségek, hormoneltérések, hiányállapotok kizárását is szolgálja.
 
3. Szemészeti, gégészeti , fogászati vizsgálat, szükség esetén arcüreg RTG vagy CT
 
4. Neurológiai vizsgálat, szükség szerint műszeres vizsgálattal kiegészítve.
 
Fejfájás terápiája gyermekkorban
Az ismert fejfájást kiváltó okok /vashiány, hormoneltérés, gégészeti panasz stb./ kezelése. Az idegrendszerben lévő betegségek kezelése, követése legtöbbször ideggyógyász szakorvos feladata. A vazomotoros fejfájás és migrén kezelése nehéz feladat, a neurológus és háziorvos egyaránt részt vesz benne, több- kevesebb sikerrel. Természetgyógyászati kezelések/ lézerakupuktúra, homeopátia/, gyógynövény terápiák szintén helyet kapnak kiegészítő kezelésként. Itt is kiemelendő az előzetes kivizsgálás fontossága, és a kiváltó tényezők minél alaposabb ismerete.
 
Fejfájás csillapítása gyermekkorban
Az akut fájdalom csillapítására fájdalomcsillapító gyógyszerek sorából választhatunk. Hányás esetén a kúp formátum is szóba jön. Enyhe nyugtatók adása inkább nagyobb gyermekeknél jön szóba. Homeopátiás szerek is adhatók ilyen esetben önállóan, vagy kiegészítésként.
 
Krónikus esetben 6-8 hétig állandó gyógyszeres kezelés / béta blokkoló, egyéb idegrendszerre ható készítmények/ is adható, szükség esetén 2 hetes szünetek beiktatásával újabb 6-6 hetes gyógyszeres időszakok alkalmazásával.
 
Homeopátiával az alkati szerek beállítása hozhat eredményt.
 
A lézerakupuktúra fájdalmatlan és gyermekeknél is alkalmazható, jó eredményt adó eljárás, 5-10 kezelés után várható tartós vagy végleges panaszmentesség.
 

Fotó: Freedigitalphotos.net
 
 

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


2014.01.06