Téves információk jelentek meg az Interneten a babák kötelező oltásaival kapcsolatban

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Több portálon is találkoztunk azzal a jelenséggel, hogy a kötelező oltásokról egy „aktualizált, frissített” táblázatot tettek közzé, melyben már szerepelnek a pneumococcus elleni oltások időpontjai is. A gyermekorvosok viszont azt nyilatkozták, hogy semmilyen információjuk nincs róla, hogy több kötelező oltást kéne adniuk a babáknak. Utánajártunk…
Habár több portálon is megjelent a 2014. január 1-től érvényesnek kikiáltott és "aktualizált", pneumococcus oltással kiegészített oltási naptár, a gyermekorvosok egy része még csak nem is hallott az új oltási rendről. Utánajártunk, hogy akkor mi is az igazság. Kötelező a babáknak pneumococcus oltást beadatnunk, vagy továbbra is választhatjuk, hogy kérjük-e ezt a védőoltást a gyermekünknek?
 
A Szülől Lapja megkeresésére az ÁNTSZ illetékes szakembere az alábbi felvilágosítást adta:
 
„A kötelező, illetve kötelezően felajánlandó, így mindenki számára egyformán elérhető és térítésmentes védőoltások körének bővítése napirenden szerepel. Az ezzel kapcsolatos előkészítő munka már korábban elkezdődött és jelenleg is folyamatban van.
 
A pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) okozta fertőzés jelenleg is évente gyermekek millióinak haláláért felelős világszerte, holott védőoltással már van lehetőség hatékony megelőzésre. A cseppfertőzéssel terjedő fertőződés első lépéseként a pneumococcus törzsek megtelepedése az orr-garat nyálkahártyáján már a születést követő napokban elkezdődhet. A tünetmentes pneumococcus hordozásból később kialakulhat gennyes középfülgyulladás, mely jelenleg az antibiotikus kezelés leggyakoribb oka csecsemő- és kisgyermekkorban. A véráramba kerülő baktériumok invazív pneumococcus betegséget, vérmérgezést, tüdőgyulladást, gennyes agyhártyagyulladást okozhatnak.
 
Magyarországon a pneumococcus fertőzés elleni csecsemőkori védőoltásokat az országos program keretében 2008 októberében kezdték el alkalmazni a házi gyermekorvosok. Világviszonylatban is kiemelkedőnek mondható,  és gyermekorvosaink munkáját is dicséri, hogy – az azóta eltelt rövid idő ellenére – 2012-ben már a 95 százalék fölött mozgott a két éven aluli korosztály átoltottsága. Az eredmények minden kétséget kizáróan igazolják a védőoltás kedvező hatásait: látványosan csökkent a pneumococcus agyhártyagyulladások száma mind az oltott, két éven aluli korosztályban, mind az idősebb korcsoportokban, első jeleként a vakcinációs program „nyájimmunitást” is kiváltó hatásának. 
 
Az eddig kötelezően felajánlandó pnemumococcus fertőzés elleni védőoltásnak a kötelező nemzeti védőoltási programba történő beillesztésével az átoltottság további javulása, és a pneumococcus okozta súlyos, nemegyszer tragikus kimenetelű betegségek további visszaszorulása várható.
 
A humán papilloma vírusnak (HPV) több mint 100 típusa van. Köztük vannak alacsony kockázatúak, de olyanok is, amelyek rákos daganatot idézhetnek elő. A méhnyakrákos esetek közel 100 százalékának hátterében valamelyik HPV-típus áll. A HPV-vel való fertőződés, illetve a méhnyakrák kockázata – a rendszeres szűrővizsgálatok mellett – védőoltással csökkenthető.
 
Magyarországon jelenleg kétféle oltóanyag áll rendelkezésre, mindkettő kiválóan alkalmas az oltóanyagban lévő vírustípusok okozta rák megelőzésére. Ezért született meg a döntés arról, hogy HPV elleni védőoltás is bekerül a hazai oltási rendbe, mint kötelezően felajánlandó védőoltás. Ez azt jelenti, hogy a vakcinát az arra jogosultak térítésmentesen kaphatják meg.
 
A szóban forgó védőoltások beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás folyamatban van, a bevezetésükhöz szükséges költségvetési források biztosítottak.”
 
Tehát egyelőre még nem tartozik a kötelező oltások közé a pneumococcus elleni oltás, de tervezik és az előkészítése már folyamatban van. Amint kötelezővé teszik, akkor természetesen azonnal hírt adunk róla.
 
A jelenleg érvényes oltási rendet itt találjátok: http://www.szuloklapja.hu/betegsegek/2053/oltas-kotelezo-es-valaszthato-vedooltasok.html
 
 
Fotó: Freedigitalphotos.net
Szerző: Szülők Lapja
 
 

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2014.01.16