Nátha és hurutos betegségek gyógyítása kicsiknél és nagyoknál

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


Hogyan terjednek télen a légúti fertőzések vírusai? Megelőzhetjük-e a vírusos megbetegedéseket? Fertőz-e a köhögő vagy tüsszögő gyerek, ha nem lázas? A válaszok mellett megtudhatod, hogy milyen konkrét homeopátiás és hagyományos készítményeket, illetve módszereket ajánl szakértőnk.

A gyermekkor leggyakoribb betegségei a felső és alsó légúti betegségek, és ezek esetleges szövődményei. Az alapbetegség igen gyakran (kb. 80-90 %-ban) vírusos eredetű, amit a légúti váladékok tenyésztésével lehet igazolni. A szövődményes eseteknél tapasztalunk általában bakteriális fertőződést. 

A légúti fertőzések tünetei hasonlítanak a náthához

A légúti vírusfertőzések kórokozói egy igen nagy család tagjai, nagyon változatosak, a tünetei viszont igen hasonlók: általában náthás fertőzés, orrfolyás, tüsszögés, köhécselés vagy köhögés, esetenként láz vagy hőemelkedés, fejfájás, emiatt sokan megfázásnak tulajdonítják.

Valóban, a betegség kialakulásához mindig kell a kórokozó és a fogékony szervezet is. A lehűlés hatására a szervezet fogékonyabbá válik a vírussal szemben, könnyebben alakul ki betegség. A lappangási idő 1-3 nap körüli, a fertőzés terjedése igen gyors, a légúti váladékokkal, tüsszentéssel, a levegő útján zárt helyiségekben (irodák, tanulóközösségek, tömegközlekedés, áruházak, szórakozóhelyek), váladékkal fertőzött kézzel, közösen használt pohár, kanál révén terjednek.

Immunrendszertől függ, hogy milyen intenzívek a tünetek

A betegség általában fáradtság, levertség érzéssel indul, csecsemőknél nyűgösség, sírósság, étvágytalanság, nagyobb gyermekeknél fejfájás, szédülékenység jelentkezhet. Ezt követően általában orrdugulás, tüsszögés, vizes orrfolyás jelentkezik.

A folyamat idővel a légutak mentén terjed a garat gége légcső irányába. Égető szúró torokfájás, a gégében égő érzés, hangos, öblös (kissé ugató jellegű) köhögés jelentkezhet.  

A továbbiakban elérheti a fertőzés az alsó légutakat, hörgő és esetlegesen tüdőgyulladás alakulhat ki. A szervezet immunrendszere bármelyik stádiumban megállíthatja a kórokozókat, ezért lehetséges, hogy van, akinél minimálisak a tünetek, és vannak, akik több napi pihenést igényelnek. A folyamat a szervezet reakciójától és a kórokozó fajtájától függően járhat lázzal, hőemelkedéssel vagy anélkül.

Hogyan előzzük meg a légúti betegségeket?

Természetesen nem igaz az a feltevés, hogy ha nincs láza a gyermeknek nem beteg, tehát mehet közösségbe, hiszen láz nélkül is fertőz a folyamat. Napjaink munkahelyei nehezen tolerálják a hiányzásokat, ezért a szülők maguk is betegen járnak dolgozni, ahol aztán más szülőket is megbetegítenek, a gyerekeket is elviszik közösségbe, ahol ők is szórják a kórokozókat, így rohamos a terjedés.

A megelőzés alapvetően az lehetne, ha a beteget elkülönítjük a közösségtől, másrészt a higiéniai lehetőségek (zsebkendőbe tüsszentés, gyakori kézmosás, külön evő- és ivóeszközök, stb.) nagyban segítenek elkerülni a megbetegedéseket.

Baktériumos fertőzésekre van, vírusos megbetegedésekre nincs gyógyszer!

A terápiás lehetőségek nagyon korfüggőek, hiszen minimális gyógyszerelés adható egy újszülöttnek illetve csecsemőnek, és bővebb a választási paletta egy tizenéves gyermeknél.

Nagyjából igaz a mondás, miszerint a nátha gyógyulása „gyógyszerrel hét nap, gyógyszer nélkül egy hét”. Ez annyit jelent, hogy míg a baktériumfertőzésekre rendelkezünk olyan gyógyszerekkel, ami elpusztítja őket, vagy megállítja a szaporodásukat, addig a vírusokkal szemben a hétköznapi gyakorlatban ilyenre nincs lehetőség. A tünetek csökkentésére, a közérzet javítására, az immunrendszer erősítésére, a szövődmények lehetőség szerinti kivédésére törekszünk. 

Gyógyszeres, homeopátiás és gyógynövényes kezelés kisgyerekeknél

Óvodás gyermekeknél szintén csak tünetcsökkentésről beszélhetünk, hiszen oki megoldása a betegségnek itt sincs.

Itt szintén Calcium, orrcsepp,C-vitamin, mellkasbedörzsölő, köhögés esetén gyógynövény tartalmú köhögéscsillapító készítmények - lándzsás útifű, kakukkfű, borostyánkivonat -, és olyan gyógynövénycseppek, pasztillák, melyeknek vírusellenes hatást tulajdonítanak - Kaloba , Exberitox - jönnek szóba.

Szintén immunerősítő hatású a grapefruitmag-csepp (kapható már nem keserű változatban is!), vagy nagyobb gyermeknek a -tabletta. A cseppet gyümölcslével hígítva ajánlott beadni. Ismert a fokhagyma immunerősítő és vírusölő tulajdonsága is, természetesen olyan korú gyermeknél, aki ezt elfogadja.

Hagyományos gyógymódok 6 éves kor felett

Iskoláskorú gyermekek számára léteznek olyan gyógyászati készítmények, amelyek komplexen tartalmaznak lázcsillapítót, orrkidugító ephedrint és C vitamint. Ezek forró italként vagy tablettás formában adagolhatók. Jobb lesz a közérzet, és csökken az orrdugulás. Emellé a szintén ephedrin tartalmú orrcseppek csak igen megfontoltan alkalmazhatók (túladagolás veszélye), valamint asztmások és sípoló légzéssel küzdő gyermekek nem használhatják.

Homeopátiás és gyógynövényes készítmények nagyobb gyerekeknek

Homeopátiás terápia esetén, a szerek adása az orrváladék milyenségétől, a köhögés meglététől vagy hiányától, a köhögés milyenségétől függően folytatandó 3 nap után. Fehéres, kissé nyúlós váladéknál a Kálium muriatikum 9 ch, míg sűrűbb sárgás váladéknál a Pulsatilla 9 Ch ajánlott 3-4 napig. Az orrdugulásra adott készítmények szükség szerint továbbra is adhatók.

Ismert még a citromolaj vírus- és baktériumölő tulajdonsága, szobai párologtatáshoz ajánlom. Minden korosztálynak jótékony, ha bőven fogyaszt gyógyteákat, a kisebbeknek a hársfa és bodza teája, nagyobbaknak ezek, valamint menta, kakukkfű is adható.

A menta homeopátiás kezelés során nem ajánlott. 1 éven felüli gyermeknek mézzel ízesítsük, valamint, ha szereti, citromlével.

A probiotikus készítmények immunerősítő hatásáról is jelennek meg tanulmányok, adhatóak hurutos betegségek alatt is.

Fontosnak gondolom, hogy a szülő ne élje meg tragédiaként a gyermek hurutos betegségét, hiszen pár napos dologról van szó, mely az immunrendszer aktiválódásával jár és azt erősíti. Figyelni kell a gyermek általános állapotára - ha nagyon elesett, nagyon köhög, nem eszik, igen kevés az elfogyasztott folyadék, akkor szövődmény lehetősége merül fel. Ilyenkor mindenképpen vigyék gyermekorvoshoz a gyermeket.

Fotó: Freedigitalphotos.net
Forrás: dr.Torkos Ágnes


Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


2014.02.04