Folyton náthás, beteges a kisgyermek, fájlalja a lábait, könnyen eltöri a csontjait? Egy egyszerű vitaminnal segíthetsz!

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Egyesek szerint a D-vitamin olyan fontos, hogy a boltokban a liszt mellett lenne a helye. A vitaminpótlásra nagyon komolyan oda kell figyelni, ha a gyerek gyakran náthás, beteges könnyen törik a csontja, vagy el van hízva. Tudnivalók a D-vitamin szedéséről röviden.

Az első 25 életévben fejlődik ki a szervezet csontállománya, utána már csak veszít ásványi anyag tartalmából, ezért gyermekkorban nagyon sokat tehetünk az egészséges csontállományért és a csontritkulás megelőzéséért – mondja Szabó András, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója. 

 

A magyar gyerekek kétharmada D-vitaminhiányos

Ha alacsony a gyerek D-vitamin szintje, hiába fogyaszt megfelelő mennyiségű kalciumban gazdag ételt (sok tejterméket), a feszívódás korlátozott, így a csontok nem épülhetnek megfelelően. Márpedig sajnálatos tény, hogy a magyar gyerekek kétharmada D-vitamin hiányos.

Az igazgató szerint táplálkozással nem lehet elegendő D vitamint bevinni: olyan mennyiségben kellene tengeri halat, erdei gombákat, házi tejet és tojást fogyasztani, ami nem lehetséges.

 

Kiknek kell feltétlenül D-vitamint szedniük?

Ha állandóan megfázik a gyerek (mindent elkap, gyenge az immunrendszere) ajánlott orvossal megnézetni a D-vitamin szintjét, ami vérvétellel megállapítható, de vizsgálat nélkül is kaphat nyugodtan D vitamint.
 

Ha a gyereknek 16 éves koráig egyszer – kétszer törik csontja nagy eséskor, az nem jelent feltétlenül csontbetegséget, de ha négyszer-ötször is előfordul kisebb traumára is, akkor érdemes orvoshoz vinni, kivizsgáltatni.
 

Nem azért fáj a csontja a gyereknek, mert növésben van, hanem mert D-vitamin hiányos. Ha azt normalizálják, a csont kalcium tartalma megfelelő lesz, a fájdalom is elmúlik!
 

Ha korán áll fel a gyermek és görbült a csontja, nem kell megijedni, megfelelő D-vitamin pótlással, évek alatt szépen kiegyenesedik.
 

A szülők figyeljenek oda, hogy ha a gyerek nem szereti a tejet, tejtermékeket, más módon adjanak neki kalciumot.
 

Nyáron a déli órákban természetesen nem ajánlott napra menni, de délelőtt és délután igen. Ha a gyerek egész nap be van kenve magas faktorú fényvédő krémmel, nem tud D-vitamint termelni, hiába van napon!
 

A D-vitamin túladagolásának kicsi az esélye: ha valaki az ajánlott mennyiség tízszeresét fél éven keresztül szedi, akkor lehet baja (pl. veseköve).

Ha szeretnél még többet tudni a kalcium beépüléséről és a D-vitamin adagolásáról, olvasd el korábbi cikkünket (Így előzheted meg már gyermekkorban a csontritkulást>>)

  

Fotó: Freedigitalphotos.net

Forrás: Szabó András, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója

 

 


Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2014.04.16