Mandulaműtét helyett lézeres kezelés - sokkal kíméletesebb!

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Gyerekkorban akár el is kerülhető a rettegett mandulaműtét. Ma már lézerrel a garatmandulák kisebbíthetők, illetve az orrmandulák vérzésmentesen kivehetők. A lézersebészeti eljárással ráadásul a gyógyulás is szövődménymentesebb. Ne vegyük félvállról a gyerekek elhúzódó légúti betegségeit! – figyelmezteti az édesanyákat a szakorvos.
Miért húzódnak el olyan hosszan a légúti betegségek?
„A levegő szennyezett, szervezetünk pedig egyre jobban allergizálódik. Emiatt alakulnak ki az idült, elhúzódó légúti gyulladások. Gondoljunk csak a tartóssá váló köhögésre, az ingerköhögésre, a száraz köhögési rohamokra vagy a garatban csorgó váladék érzésére. Mindennek egy szélsőséges megnyilvánulási formája az, amikor az embernek már teljesen bedugul az orra.  Ezen kívül gyakoriak a különféle fülproblémák (füldugultság érzés, fülpattogás) és fejfájásra való hajlam is. Mi pedig nem is gondolnánk, hogy e panaszok mögött állhat akár az orrunk is”- hívta fel a figyelmet Dr. Medveczki Zoltán, a Fabian Clinic fül-orr-gégész szakértője, aki azt is hozzátette, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy saját magunk érdekében fordítsunk kellő figyelmet testünk jelzéseire. 
 
Hogyan alakul ki orrcsepp-függőség?
Kevesen tudják, hogy orrcsepp függőség akkor alakul ki, hogy ha az orrkagylóban lévő hajszálerek rendellenesen kitágulnak, az orrkagylók megduzzadnak, az orrüreg pedig beszűkül. Emiatt a beteg nem kap rendesen levegőt, csökken az agy oxigénellátottsága, fáradékony, aluszékony lesz, ráadásul ilyenkor a pszichikai és fizikai teljesítőképesség is egyre csökken. Az érösszehúzó hatású szerek, például az orrcseppek, csak fellazítják az orr működését, ezért egy hétnél tovább nem is érdemes ezeket alkalmazni.

Mandulaműtét helyett lézeres kezelés - sokkal kíméletesebb!
  Dr. Medveczki Zoltán, fül-orr-gégész
 
Gyermekek közösségbe kerülésekor gyakoribbak a megbetegedések
Hányszor hallottuk már, hogy a gyermekek közösségbe kerülve folyamatosan légúti gyulladásokkal küszködnek. Ha a nyirokszövet az orrgaratban megduzzad, az akadályozhatja a fülkürt funkcióját is. Ilyenkor a középfülben a légnyomás lecsökken, s ha ez hosszabb ideig fennáll, akkor a gyermeknek halláspanaszai lesznek. Egyik középfülgyulladást a másik követi; a gyermek gyakorlatilag nem tud kilábalni a betegségekből.

Lézerrel vérzésmentes a mandulák kisebbítése, illetve kivétele
„Az említett problémák igencsak megkeserítik a hétköznapokat, de szerencsére sok olyan betegség van, amit lézerrel ma már lehet gyógyítani”- árulta el Dr. Medveczki Zoltán, fül-orr-gégész, lézer sebész szakértő. „Nem kell napokat kórházban tölteni, a regenerálódási időszak is gyors. Jó tudni, hogy gyerekek esetében például a garatmandulák kisebbítése, orrmandulák kivétele lézer segítségével vérzésmentességet és szövődménymentesebb gyógyulást biztosít!” 
Tehát ha bármilyen panasz huzamosabb ideje fennáll nálunk vagy gyermekünknél, mindenképp érdemes felkeresni egy orvost. Már 15-20 perc alatt konkrét képet lehet kapni a szervezet állapotáról, és akár meg is kezdődhet a kezelés. Ne vegyük félvállról az orrunk egészségét, különösen gyermekkorban!

Forrás: Fabian Clinic
Fotó: Freedigitalnet
 

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2014.04.07