Így előzd meg a babák és gyermekek fogainak romlását!

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


6 tanács, amitől a gyerekek fogai egészségesek maradnak. 6 étel és ital, amit kerülni kell az egészséges fogak érdekében. Cikkünkből kiderül, hogy hogyan működik a fogerózió, ami a civilizáltság és a jómód miatt sajnos egyre korábban jelentkezik. Kis odafigyeléssel azonban megelőzhető és lassítható a tejfogak romlása. A fogerózió éppen azokat érinti fokozottan, akik az egészséges életmód érdekében sok gyümölcsöt, gyümölcslevet, vitaminokat fogyasztanak rendszeresen. Ezek egyrészt előnyösek, de másrészt a fogakat kémiailag károsíthatják – hívja fel a figyelmet Dr. Tóth Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika igazgatója.

Így előzd meg a babák és gyermekek fogainak romlását!

dr. Tóth Zsuzsanna, SOTE Konzerváló Fogászati Klinika

A tejfogazatban is megjelenhet az erózió
Az igazgató tapasztalata, hogy egyre fiatalabb életkorban jelentkeznek a tünetek, és már a tejfogazatban is megjelenhet az erózió. Mindez összefügg a civilizáltsággal, jómóddal: szerinte a fiatalok egyre több szénsavas üdítőt fogyasztanak, ez is lehet az oka, hogy egyre több serdülőnél találkoznak az erózióval.
Az erózió megelőzhető, lassítható a savas ételek, italok fogyasztásával kapcsolatos néhány szabály betartásával, a helyes fogmosási technika mellett.

6 tanács - így maradnak egészségesek a fogak

1.    savanyú ételt, italt (gyümölcsleveket) csak a főétkezések alkalmával adjunk a gyerekeknek,
2.    a gyümölcsleveket ne kortyoltassuk hosszan - esetleg adjunk szívószálat,
3.    szénsavas üdítőitalok fogyasztását kerüljük,
4.    az ételek és italok magas kalciumtartalma csökkenti az erozív hatást, ezért nem káros az ásványvíz fogyasztása,
5.    étkezés végére magas kalciumtartalmú, semlegesítő hatású termék (sajt, tej) fogyasztása javasolt,
6.    savas ételek/italok fogyasztása után fél órát-órát érdemes várni a fogmosással, hogy a felpuhult külső réteget ne dörzsöljük el, legyen ideje a nyálból felvett kalcium és foszfor segítségével remineralizálódni, azaz visszakeményedni.

Hogyan rongálja a fogakat a fogerózió?
A fogerózió kémiai savhatásra bekövetkező fogkopás, ami elvékonyítja a fogzománcot hasonlóan a hegycsúcson olvadni kezdő hóhoz – magyarázza a szakember. Alig észrevehetően fogy a zománcréteg, simává, egyre áttetszőbbé válik. A betegek általában csak akkor veszik észre, amikor már nagymértékű a károsodás.  Ilyenkor érzékennyé válhatnak a fogak. Súlyos esetekben helyreállító beavatkozás is szükséges lehet (tömés, korona).

6 étel-ital, amelyek a savas hatást okozzák

1.    gyümölcsök, különösen a citrusfélék
2.    ecetet tartalmazó ételek
3.    savas édességek
4.    vitamin készítmények
5.    szénsavas üdítők
6.    gyümölcslevek

A sav által megmart fogfelszín először felpuhul. Ha ilyenkor mechanikus hatás is éri (pl. fogmosás vagy magok rágása) erősen kophat a zománc réteg.

Forrás: Semmelweis Médiasarok
Kezdőfotó: Freedigitalphotos.net
Fotó a cikkben: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

<

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2014.05.22