Miért betegszenek meg gyakrabban a babák és kisgyermekek? Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


Miért fontos a pár hónapos kisbabák betegségeivel azonnal orvoshoz fordulni? És miért nem elkerülhető, hogy a babák az egyes betegségeken átessenek? A lelki gondokkal küzdő gyerekek valóban betegesebbek? Gyermekorvos szakértőnkkel beszélgettünk gyerekkori betegségekről, védőoltásokról, vashiányról és a D-vitamin újonnan felfedezett jelentőségéről. A bölcsődei és óvodai beszoktatás időszakára nem csak lelkileg kell felkészülni, hanem azzal is fontos tisztában lenni, hogy a gyerekek közösségbe kerülésével egy nehéz és betegségekkel tarkított időszak következik. Akármennyire is szeretnék az édesanyák a munkába történő visszatérésükkor, hogy gyermekük ne legyen beteg, ezekre a csecsemő és gyermekkori megbetegedésekre számítani kell. Meg kell érteniük a szülőknek azt, hogy a betegségekre a gyermek immunrendszerének érése, illetve a későbbi egészsége miatt valójában szükség van - azokat nem lehet elkerülni, de törekedni mindenképpen kell rá, hogy a gyermekek betegségei szövődmény nélkül gyógyuljanak.

3 hónapos kor alatt minden megbetegedéssel orvoshoz kell fordulni!
Immunrendszerünk veleszületett része a szervezet saját működéséből adódik, valamint az édesanyából a méhlepényen keresztül átjutó ellenanyagokból áll. Az újszülött saját immunműködése még igen gyenge, kb. 1 éves korára fejlődik ki teljesen, és éri el a teljes kapacitását.  A saját immunrendszer fejletlensége miatt, ami a születés utáni első 3 hónapra tehető, a csecsemő  fokozottan veszélyeztetett arra, hogy megbetegedés esetén a fertőzés szétterjedjen a szervezetében, generalizálódjon. Ezért fontos, hogy ezen időszak alatt, ha lázat vagy betegségre utaló tünetet észlel a szülő a gyermekénél, feltétlen forduljon orvoshoz! A méhlepényen keresztül csak bizonyos nagyságú immunglobulinok (ellenanyagok) képesek átjutni  az anya keringéséből, és ezek szintje kb. 3 hónapos korra igen lecsökken.  A csecsemőknél gyakran észlelhető gombás fertőzések is a csökkent immunműködés miatt jönnek létre, mivel a szervezete ezen időszakban még gyengébben képes fellépni a  fertőző ágensekkel szemben.

Miért szükséges, hogy a babák egyes betegségeken átessenek?
Szerzett immunitásunk adódik abból, hogy átélünk bizonyos betegségeket, ezekre a szervezetünk reagál és képződnek olyan sejtek (úgynevezett memóriasejtek), melyek képesek arra, hogy ezen kórokozó ismételt bejutásakor gyors válaszra késztessék a szervezetet. Ennek hatására már a belépési kapuban megsemmisíthető a kórokozó, anélkül hogy akár betegségre utaló tünetek kialakulnának, vagy minimális, alig észlelhető tünetekkel zajlik le a fertőzés: enyhe torokkaparás, néhány tüsszentés, kisebb fáradékonyság, minimális hőemelkedés stb.

Ezért óhatatlan, hogy bizonyos betegségeken átessünk, hiszen e révén  képződnek memóriasejtjeink, és  ezen betegségek jó része az első közösségbe kerüléskor  alakul ki és zajlik le. Ne gondolja tehát a szülő, hogy ezek a betegségek elkerülhetőek, csak arra törekszünk, hogy könnyen viselje a kis beteg és lehetőleg szövődmények nélkül gyógyuljon. Fontos a megnyugtató orvosi vizsgálat, de azon a tényen, hogy ez része kell legyen életünknek nem változtathatunk, viszont fontos a hozzáállása a szülőnek. Természetesnek éli meg, és ezt kommunikálja a gyermeke felé, vagy  tragédiának és  immungyengeségnek véli . Ezért lenne fontos, hogy az édesanyák ha munkába állnak  tudnák, hogy még ilyenkor egy nehéz, betegségekkel tarkított időszak következik .

A védőoltásokkal is az immunrendszert trenírozzuk
A védőoltásokkal is memóriasejteket hozunk létre, azáltal hogy elölt kórokozót (torokgyík, tetanusz, szamárköhögés,gyermekbénulás, Hemofílus  Influenzae baktérium, stb.  elleni oltás), vagy gyengített kórokozót(rózsahimlő, mumpsz, kanyaró vírusok)  elleni oltást kap a gyermek. Oltás után ,a memóriasejtek kialakulását követően  ha ezen kórokozók fertőzésként jutnak a szervezetbe, akkor  már könnyedén megbirkózik vele az immunrendszer a már megtanult gyors reagálási képesség miatt.
Keretes

Immunitás, immunrendszer

Immunitás: a szervezet felismeri a számára idegen anyagokat és eltávolítja, illetve közömbösíti azokat. Ezek az idegen anyagok lehetnek, vírusok, baktériumok, gombák, de a bőrünk alá szúródott szálka, vagy az orrunkba bekerülő por is annak számít. Szervezetünk jól képzett, erre szakosodott rendszere, az immunrendszer látja el ezt a feladatot. Ezen szervrendszerünk fő területei a csontvelőben, a csecsemőmirigyben, a nyirokcsomókban, lépben, a mandulákban és a bélrendszerünk nyirokszövetében található.

A csecsemő passzív formában még az  anyatejjel juthat immunglobulinokhoz, melyek a nyálkahártyákon (úgy mint a légutak, bél, húgyutak felszíne)  jelennek meg,  és segítenek az odakerülő kórokozók elpusztításában. Az anyatejes táplálással más a kialakuló bélflórája a csecsemőnek, aminek szintén szerepe van az immunműködésekben.

A várandós kismamák ’immungyenge’ állapotban vannak
A várandósság ideje azért speciális, mert az anyai szervezet egy immungyenge állapotban kell legyen ahhoz, hogy megtűrje a részben testidegen (fele részben apai eredetű) magzatot. Ezért ebben az időszakban a kialakuló anyai megbetegedések nehezebb lefolyásúak, elhúzódóbbak lehetnek, és ezen ok miatt gyakoribb a gombás betegség is. Ez szintén egy természetes dolog, ezt a szervezet szabályozza,valószínűleg  a hormonális rendszeren keresztül.

Immungyengeség – hosszú lefolyás, gyakoriság, szövődmények
Immungyengeségről beszélünk, ha a fent említetteken kívül jellemzően hosszú lefolyásúak, elhúzódóak a kialakuló fertőzések, gyakran alakul ki szövődmény, vagy a betegségek túl gyakran jelentkeznek. A „gyakran” szó mást jelent óvodás korban és mást jelent felnőtt korban. Immunrendszerünk lehetett veleszületetten gyengébb, amikor kimutatható, hogy vagy a sejtes, vagy az antitestes (immunglobulinokhoz kötött) védekezés vagy egyéb része sérült a védekezési mechanizmusnak. Egyelőre még nehézkes és drága vizsgálatokkal igazolható ezen probléma, de a kezelés csak igen súlyos esetekben  jön szóba, enyhébb  esetekben a kezelés nem megoldott.

Lelki problémákkal küzdő gyermek sokkal többet betegeskedik?
Immunrendszerünk szerzetten is működhet gyengébben. Jól ismert, hogy lelki okok, krónikus fáradtság, különböző nyomelemek, vitaminok hiánya, ártó környezeti faktorok, pl. légszennyezés, táplálkozással bevitt sok vegyi komponens, túlzott antibiotikum alkalmazás, mozgásszegény életmód is hozzájárulhatnak ennek a szervrendszerünknek az alulműködéséhez. Ez mind felnőtteknél, mind gyermekeknél egyaránt igaz. Egy lelkileg elhanyagolt gyermek sokkal többet beteges, a bölcsődei, óvodai betegségekben a leválásból-elválásból adódó lelki tényezőknek is szerepe van, várandósság alatt nem mindegy, hogy egy várva várt, vagy egy nem kívánt állapotról van-e szó. A szoptatás a csecsemőnek nem csak a legmegfelelőbb táplálékot biztosítja, hanem egy lelki biztonságot is ad.

A gyermek vashiányát kezelni, a rosszul evését pedig kompenzálni kell
Ha kivizsgálásra törekszünk, alapvetően érdemes a rutin laboratóriumi vizsgálatokat elvégeztetni. Amennyiben vashiányt találunk, akkor az korrigálásra szorul, de vélhetően, a vas mellett általában egyszerre egyéb nyomelemek hiánya is fenn áll, csak azokat rutinszerűen nem vizsgálhatók.  Ilyenkor ajánlott olyan készítményt adni, amellyel más nyomelemek szintje is emelhető. Rosszul evő gyermekeknél vagy igen egyoldalú táplálkozásnál vitaminhiány is kialakulhat, illetve a téli ételeinkkel kevesebb vitaminhoz jut a szervezetünk. Ilyenkor gondolni kell multivitamin készítmény adására. A természetes formában, gyümölcsben, zöldségben elérhető vitaminok mindig jobb biohasznosulásúak, a szervezet könnyen fel tudja venni és beépíteni, tehát ha lehetséges ezek részesítendőek előnyben.

D-vitamin: jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni
Kiemelendő a D vitamin, amiről sok új vizsgálat igazolta, hogy szerepe sokkal szélesebb körű, mint eddig tudtuk, ezért ennek pótlására fokozottan kell figyelni. A lelki tényezők megoldását, kiegyensúlyozását homeopátiás szerekkel segíthetjük. A környezeti ártalmak közül, a táplálkozásnál figyeljünk arra, hogy minél kevesebb félkész és készételt vásároljon és fogyasszon a család minden tagja.

Immunerősítés az elhúzódó fertőzésekkel szemben
Léteznek gyógyszeres immunerősítő készítmények is, melyek nem kórokozó specifikusak, illetve olyanok is melyek elölt kórokozók részecskéit tartalmazzák, ezzel indukálva immunválaszt, és serkentve annak működését, felkészítve a valós fertőzés gyorsabb legyőzésére. Ezen készítményeket orvosi javaslatra ajánlott alkalmazni. Homeopátiás készítményekkel, alkati és tüneti szerekkel szintén jó eredmények érhetők el a visszatérő, és elhúzódó fertőzésekkel küzdő egyéneknél.

Szerző: dr. Torkos Ágnes
Fotó: Freedigitalphotos.net

<


Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


2014.07.03