Főoldal > Cikkek > Betegségek > Miért betegszenek meg gyakrabban a babák és kisgyermekek? Mikor szükséges orvoshoz fordulni? - Szülők Lapja

Miért betegszenek meg gyakrabban a babák és kisgyermekek? Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Szülőklapja képMiért fontos a pár hónapos kisbabák betegségeivel azonnal orvoshoz fordulni? És miért nem elkerülhető, hogy a babák az egyes betegségeken átessenek? A lelki gondokkal küzdő gyerekek valóban betegesebbek? Gyermekorvos szakértőnkkel beszélgettünk gyerekkori betegségekről, védőoltásokról, vashiányról és a D-vitamin újonnan felfedezett jelentőségéről.

Szerző: Dr. Torkos Ágnes
2014-07-03
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Torkos Ágnes
Gyermekorvos, homeopátiás és akupunktúrás orvos
kérdezd szakértőnket a témában >>

A bölcsődei és óvodai beszoktatás időszakára nem csak lelkileg kell felkészülni, hanem azzal is fontos tisztában lenni, hogy a gyerekek közösségbe kerülésével egy nehéz és betegségekkel tarkított időszak következik. Akármennyire is szeretnék az édesanyák a munkába történő visszatérésükkor, hogy gyermekük ne legyen beteg, ezekre a csecsemő és gyermekkori megbetegedésekre számítani kell. Meg kell érteniük a szülőknek azt, hogy a betegségekre a gyermek immunrendszerének érése, illetve a későbbi egészsége miatt valójában szükség van - azokat nem lehet elkerülni, de törekedni mindenképpen kell rá, hogy a gyermekek betegségei szövődmény nélkül gyógyuljanak.

3 hónapos kor alatt minden megbetegedéssel orvoshoz kell fordulni!
Immunrendszerünk veleszületett része a szervezet saját működéséből adódik, valamint az édesanyából a méhlepényen keresztül átjutó ellenanyagokból áll. Az újszülött saját immunműködése még igen gyenge, kb. 1 éves korára fejlődik ki teljesen, és éri el a teljes kapacitását.  A saját immunrendszer fejletlensége miatt, ami a születés utáni első 3 hónapra tehető, a csecsemő  fokozottan veszélyeztetett arra, hogy megbetegedés esetén a fertőzés szétterjedjen a szervezetében, generalizálódjon. Ezért fontos, hogy ezen időszak alatt, ha lázat vagy betegségre utaló tünetet észlel a szülő a gyermekénél, feltétlen forduljon orvoshoz! A méhlepényen keresztül csak bizonyos nagyságú immunglobulinok (ellenanyagok) képesek átjutni  az anya keringéséből, és ezek szintje kb. 3 hónapos korra igen lecsökken.  A csecsemőknél gyakran észlelhető gombás fertőzések is a csökkent immunműködés miatt jönnek létre, mivel a szervezete ezen időszakban még gyengébben képes fellépni a  fertőző ágensekkel szemben.

Miért szükséges, hogy a babák egyes betegségeken átessenek?
Szerzett immunitásunk adódik abból, hogy átélünk bizonyos betegségeket, ezekre a szervezetünk reagál és képződnek olyan sejtek (úgynevezett memóriasejtek), melyek képesek arra, hogy ezen kórokozó ismételt bejutásakor gyors válaszra késztessék a szervezetet. Ennek hatására már a belépési kapuban megsemmisíthető a kórokozó, anélkül hogy akár betegségre utaló tünetek kialakulnának, vagy minimális, alig észlelhető tünetekkel zajlik le a fertőzés: enyhe torokkaparás, néhány tüsszentés, kisebb fáradékonyság, minimális hőemelkedés stb.

Ezért óhatatlan, hogy bizonyos betegségeken átessünk, hiszen e révén  képződnek memóriasejtjeink, és  ezen betegségek jó része az első közösségbe kerüléskor  alakul ki és zajlik le. Ne gondolja tehát a szülő, hogy ezek a betegségek elkerülhetőek, csak arra törekszünk, hogy könnyen viselje a kis beteg és lehetőleg szövődmények nélkül gyógyuljon. Fontos a megnyugtató orvosi vizsgálat, de azon a tényen, hogy ez része kell legyen életünknek nem változtathatunk, viszont fontos a hozzáállása a szülőnek. Természetesnek éli meg, és ezt kommunikálja a gyermeke felé, vagy  tragédiának és  immungyengeségnek véli . Ezért lenne fontos, hogy az édesanyák ha munkába állnak  tudnák, hogy még ilyenkor egy nehéz, betegségekkel tarkított időszak következik .

A védőoltásokkal is az immunrendszert trenírozzuk
A védőoltásokkal is memóriasejteket hozunk létre, azáltal hogy elölt kórokozót (torokgyík, tetanusz, szamárköhögés,gyermekbénulás, Hemofílus  Influenzae baktérium, stb.  elleni oltás), vagy gyengített kórokozót(rózsahimlő, mumpsz, kanyaró vírusok)  elleni oltást kap a gyermek. Oltás után ,a memóriasejtek kialakulását követően  ha ezen kórokozók fertőzésként jutnak a szervezetbe, akkor  már könnyedén megbirkózik vele az immunrendszer a már megtanult gyors reagálási képesség miatt.
Keretes

Immunitás, immunrendszer

Immunitás: a szervezet felismeri a számára idegen anyagokat és eltávolítja, illetve közömbösíti azokat. Ezek az idegen anyagok lehetnek, vírusok, baktériumok, gombák, de a bőrünk alá szúródott szálka, vagy az orrunkba bekerülő por is annak számít. Szervezetünk jól képzett, erre szakosodott rendszere, az immunrendszer látja el ezt a feladatot. Ezen szervrendszerünk fő területei a csontvelőben, a csecsemőmirigyben, a nyirokcsomókban, lépben, a mandulákban és a bélrendszerünk nyirokszövetében található.

A csecsemő passzív formában még az  anyatejjel juthat immunglobulinokhoz, melyek a nyálkahártyákon (úgy mint a légutak, bél, húgyutak felszíne)  jelennek meg,  és segítenek az odakerülő kórokozók elpusztításában. Az anyatejes táplálással más a kialakuló bélflórája a csecsemőnek, aminek szintén szerepe van az immunműködésekben.

A várandós kismamák ’immungyenge’ állapotban vannak
A várandósság ideje azért speciális, mert az anyai szervezet egy immungyenge állapotban kell legyen ahhoz, hogy megtűrje a részben testidegen (fele részben apai eredetű) magzatot. Ezért ebben az időszakban a kialakuló anyai megbetegedések nehezebb lefolyásúak, elhúzódóbbak lehetnek, és ezen ok miatt gyakoribb a gombás betegség is. Ez szintén egy természetes dolog, ezt a szervezet szabályozza,valószínűleg  a hormonális rendszeren keresztül.

Immungyengeség – hosszú lefolyás, gyakoriság, szövődmények
Immungyengeségről beszélünk, ha a fent említetteken kívül jellemzően hosszú lefolyásúak, elhúzódóak a kialakuló fertőzések, gyakran alakul ki szövődmény, vagy a betegségek túl gyakran jelentkeznek. A „gyakran” szó mást jelent óvodás korban és mást jelent felnőtt korban. Immunrendszerünk lehetett veleszületetten gyengébb, amikor kimutatható, hogy vagy a sejtes, vagy az antitestes (immunglobulinokhoz kötött) védekezés vagy egyéb része sérült a védekezési mechanizmusnak. Egyelőre még nehézkes és drága vizsgálatokkal igazolható ezen probléma, de a kezelés csak igen súlyos esetekben  jön szóba, enyhébb  esetekben a kezelés nem megoldott.

Lelki problémákkal küzdő gyermek sokkal többet betegeskedik?
Immunrendszerünk szerzetten is működhet gyengébben. Jól ismert, hogy lelki okok, krónikus fáradtság, különböző nyomelemek, vitaminok hiánya, ártó környezeti faktorok, pl. légszennyezés, táplálkozással bevitt sok vegyi komponens, túlzott antibiotikum alkalmazás, mozgásszegény életmód is hozzájárulhatnak ennek a szervrendszerünknek az alulműködéséhez. Ez mind felnőtteknél, mind gyermekeknél egyaránt igaz. Egy lelkileg elhanyagolt gyermek sokkal többet beteges, a bölcsődei, óvodai betegségekben a leválásból-elválásból adódó lelki tényezőknek is szerepe van, várandósság alatt nem mindegy, hogy egy várva várt, vagy egy nem kívánt állapotról van-e szó. A szoptatás a csecsemőnek nem csak a legmegfelelőbb táplálékot biztosítja, hanem egy lelki biztonságot is ad.

A gyermek vashiányát kezelni, a rosszul evését pedig kompenzálni kell
Ha kivizsgálásra törekszünk, alapvetően érdemes a rutin laboratóriumi vizsgálatokat elvégeztetni. Amennyiben vashiányt találunk, akkor az korrigálásra szorul, de vélhetően, a vas mellett általában egyszerre egyéb nyomelemek hiánya is fenn áll, csak azokat rutinszerűen nem vizsgálhatók.  Ilyenkor ajánlott olyan készítményt adni, amellyel más nyomelemek szintje is emelhető. Rosszul evő gyermekeknél vagy igen egyoldalú táplálkozásnál vitaminhiány is kialakulhat, illetve a téli ételeinkkel kevesebb vitaminhoz jut a szervezetünk. Ilyenkor gondolni kell multivitamin készítmény adására. A természetes formában, gyümölcsben, zöldségben elérhető vitaminok mindig jobb biohasznosulásúak, a szervezet könnyen fel tudja venni és beépíteni, tehát ha lehetséges ezek részesítendőek előnyben.

D-vitamin: jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni
Kiemelendő a D vitamin, amiről sok új vizsgálat igazolta, hogy szerepe sokkal szélesebb körű, mint eddig tudtuk, ezért ennek pótlására fokozottan kell figyelni. A lelki tényezők megoldását, kiegyensúlyozását homeopátiás szerekkel segíthetjük. A környezeti ártalmak közül, a táplálkozásnál figyeljünk arra, hogy minél kevesebb félkész és készételt vásároljon és fogyasszon a család minden tagja.

Immunerősítés az elhúzódó fertőzésekkel szemben
Léteznek gyógyszeres immunerősítő készítmények is, melyek nem kórokozó specifikusak, illetve olyanok is melyek elölt kórokozók részecskéit tartalmazzák, ezzel indukálva immunválaszt, és serkentve annak működését, felkészítve a valós fertőzés gyorsabb legyőzésére. Ezen készítményeket orvosi javaslatra ajánlott alkalmazni. Homeopátiás készítményekkel, alkati és tüneti szerekkel szintén jó eredmények érhetők el a visszatérő, és elhúzódó fertőzésekkel küzdő egyéneknél.

Szerző: dr. Torkos Ágnes
Fotó: Freedigitalphotos.net

TGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>


Címkék: baba, csecsemő, gyermekbetegség, immunrendszer, védőoltás, immungyengeség, fertőzés, D-vitamin, egészség

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Szoptatási nehézségek és csecsemőkori étvágytalanság
Szoptatási nehézségek és csecsemőkori étvágytalanság

A csecsemőkori táplálkozási zavar kialakulásának több oka is lehet. Milyen jelekből lehet észrevenni, hogy a kisbabának táplálkozási gondjai vannak, és hogyan segíthet azokon az édesanya? Mikor kell sürgősen orvoshoz fordulni? Gyermekorvos szakértőnk végigveszi a táplál(koz)ási nehézségek és étvágytalanságok lehetséges okait és azok megoldásait.

tovább a cikkre
Bedugult a baba orra? Köhög? Lázas? – Hogyan kezeljük hagyományos és alternatív készítményekkel?
Bedugult a baba orra? Köhög? Lázas? – Hogyan kezeljük hagyományos és alternatív készítményekkel?

Adhatunk-e gyógyszert kisbabáknak vírusfertőzés esetén? Hogyan tisztítsuk a baba eldugult orrát? Homeopátiás készítmények csecsemőknek megfázásra, köhögésre, lázra – mit ajánl a szakértő?

tovább a cikkre
Nátha és hurutos betegségek gyógyítása kicsiknél és nagyoknál
Nátha és hurutos betegségek gyógyítása kicsiknél és nagyoknál

Hogyan terjednek télen a légúti fertőzések vírusai? Megelőzhetjük-e a vírusos megbetegedéseket? Fertőz-e a köhögő vagy tüsszögő gyerek, ha nem lázas? A válaszok mellett megtudhatod, hogy milyen konkrét homeopátiás és hagyományos készítményeket, illetve módszereket ajánl szakértőnk.

tovább a cikkre
Csecsemők, kisgyermekek lázcsillapítása hagyományos és alternatív módszerekkel
Csecsemők, kisgyermekek lázcsillapítása hagyományos és alternatív módszerekkel

Hogyan mérjük a lázat különböző korú gyermekeknél? Milyen lázcsillapító készítményt alkalmazzunk és hogyan adagoljuk? Milyen gyógyszeres és alternatív módszerek léteznek lázcsillapításra? Gyermekorvos szakértőnk válaszol.

tovább a cikkre
Oltás - kötelező és választható védőoltások
Oltás - kötelező és választható védőoltások

Milyen oltásokat kell kapnia a babáknak és a kisgyerekeknek? Melyek a kötelező védőoltások és melyek a nem kötelező oltások? Mikor és hogyan kell beadatni az influenza elleni oltást, a HPV oltást, a kullancs védőoltásokat? Milyen mellékhatásai lehetnek az oltásoknak? Mikor nem szabad beadatni az oltást?

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Torkos Ágnes - Gyermekorvos, homeopátiás és akupunktúrás orvos

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki? tovább

November 20-a Gyermekek Jogainak Világnapja. Magyarországon a kiskorúak közül - jellemzően 15-18 éves kor közöttiek - sokan dolgoznak. A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat ír elő...

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Családi pótlék, anyasági támogatás, GYES, GYET novemberben - Csúsznak a kifizetések a munkaszüneti nap miatt tovább

November elseje, mindenszentek idén szerdára esik - emiatt sok család a megszokottól később kapja meg a különféle családtámogatási juttatásokat. Mikor érkezik novemberben a családi pótlék,...

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott tök

Rakott tök

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300-400 g tök 80 g darált hús 15 g rizs 20 g sajt 20 g olaj 50 g tejföl, vagy kefír bors petrezselyemzöld, vagy kapor zsemlemorzsa

Recept:

A friss tököt előfőzzük, majd a félpuha tököt margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rétegezzük.
A darált húst és a rizst kevés olajon megpároljuk. A rizses darált húst a tökre rétegezzük, a tetejére sajtot sz&o(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki?

vissza vissza
Advertisement