Flip-flop papucs veszélyei: Ezért ne hordjon a gyerek flip-flop papucsot - és te is kerüld! Ortopéd szakorvos tanácsai

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Flip-flop papucs veszélyei: Ezért ne hordjon a gyerek flip-flop papucsot - és te is kerüld! Ortopéd szakorvos tanácsai Miért egészségtelen az amúgy közkedvelt a flip-flop papucs? Tudtad, hogy a rosszul megválasztott nyári lábbeli lábdeformitásokat, kalapácsujjat, hát- és derékfájást is okozhat? Ortopéd orvos szakértőnktől azt is megtudhatod, hogy miért fájhat nyár végére a talpunk és a sarkunk? Nyári hőségben a strandokon, nyáresti partikon, de még utcai „rohangálós” lábbeliként is viselt, pillekönnyű lábujjközi (flip-flop) papucs praktikus és közkedvelt darabja ruhatárunknak. Orvosszakértők szerint azonban hosszú távon vagy intenzív mozgás közben nem túl szerencsés vietnámi papucsot húzni. Hogy miért is, most dr. Hargitai Gergely ortopédustól megtudhatjuk.

A sérült lábujj közötti bőrfelület könnyen elfertőződhet
Egy 2009-ben végzett amerikai tanulmány szerint a városban is hordott flip-flop papucs közel 18.000 különféle baktériumnak adhat otthont, beleértve a leggyakoribb sebfertőzést okozó, gennykeltő baktériumot, a Staphylococcus aureus-t és más, fekáliából származó kórokozót is. Dr. Hargitai Gergely szerint a Staphylococcus aureus az emberek negyedénél megtelepedhet és jelen lehet a bőrön anélkül, hogy panaszt okozna. Ha azonban a flip-flop kidörzsöli a lábujj közti bőrfelületet és sérülés keletkezik, illetve a papucs viselőjének immunrendszere legyengül, a baktérium bizony komoly fertőzést okozhat.

Tipp:
A sebben elszaporodó baktériumokkal szemben klórhexidin fertőtlenítő szerrel vagy alkohollal történő bőrtisztítással, illetve az utcán is viselt gumiból készült strandpapucs rendszeres, valamilyen fertőtlenítő folyadékkal történő lemosásával csökkenthetjük a sebfertőzés kockázatát, és ha már kisebesedett a lábunk, akkor egy pár napig más lábbelit viseljünk, ne azt, ami feltörte a lábunkat.


Sebek és vízhólyagok alakulhatnak ki az egészségtelen lábbelik miatt
Mivel az ilyen papucsoknál a lábfej gyakorlatilag szabadon mozog előre-hátra, a bőr a pántrésznél folyamatos súrlódásnak van kitéve.

- Idővel kisebb- nagyobb felületes sebek vagy vízhólyagok képződnek a lábujjak között, melyek elfertőződése a fenti okokból jóval gyakoribb, ami a láb mélyebb rétegeinek gyulladásához is vezethet - figyelmeztet ortopédus szakértőnk.

Tipp:
A fájdalmatlan, kis vízhólyagokkal nem kell semmit sem kezdeni, egy idő után maguktól felszívódnak (kivéve, ha továbbra is ugyanazt a papucsot hordjuk, így érdemes néhány napra cipőt váltani). A nagyobb, fájdalmasabb hólyagok egy steril tűvel kiszúrhatók, hogy a felgyülemlett folyadék távozhasson, az elvált bőrt azonban ne távolítsuk el, csak mikor már az alsóbb réteg is regenerálódott. A vízhólyag felszúrásakor finoman préseljük ki az összes folyadékot belőle, majd ragasszuk le, ezzel megakadályozva az újbóli kialakulást.


Ortopédiai lábdeformitásokat is okozhatnak a flip-flop papucsok
Járás közben lábfejünket mindössze egy vékony pánt tartja a papucsban, lábujjainknak viszont komoly izommunkába kerül, hogy a lábfej a lábbelihez legyen szorítva, s a melegben a talpunk alatt összegyűlt izzadság az utca porával keveredve és - a baktériumok, gombák kiváló táptalajául szolgáló - „sarat” alkotva, ki ne csússzon a papucsból.

- Az állandó erőfeszítés hosszú távú eredményeként meglehetősen fájdalmas ín- és ínhüvelygyulladás alakulhat ki, ami a megerőltetett inak sérüléséhez, sőt mi több, szakadásához is vezethet. Flip-flopot viselve a "kapaszkodó" lábujjtartás miatt megváltozik a láb harántboltozata is, mely által a bütykök vagy kalapácsujj deformitás kialakulásának esélye megnőhet, vagy a már meglévő ortopédiai lábdeformitások fokozódhatnak - hangsúlyozza Hargitai doktor.

Tipp:
Éjjel az alváshoz viseljünk bütyökkorrigálót, ún. hallux valgus korrigáló eszközt, amely minden gyógyászati segédeszköz boltban kapható, s amelynek viselésével mérsékelhetjük a bütyök térhódítását. A sín hatására az öregujj csontjai az éjszaka folyamán normál helyzetbe kerülnek.


Így alakul ki az ún. "talpi sarkantyú"
A sarkat és a lábfej elejét összekötő ívet nevezzük hosszanti lábboltozatnak, melynek megtartásában nagyon fontos szerepet játszik ennek passzív eleme, a „plantaris fascia”, egy erős kötőszöveti szalag, mely a sarokcsont talpi részét köti össze a lábujjakkal, s melynek kellő támaszték nélküli túlterhelése - Hargitai doktor szerint- gyulladáshoz, a gyulladás tartós fennállása pedig ún. talpi sarkantyú kialakulásához vezethet.

Tipp:
Ez csak megfelelő lábbeli viselésével kerülhető el. Az ideális sarokmagasság 3-4 cm, a lábbelinek pedig a sarkat meg kellene támasztania legalább egy sarokpánttal. Ezen a kritériumoknak a flip-flop papucs sajnos egyáltalán nem tesz eleget.



Miért fáj annyira a nyár végén a sarkunk?
Az emberi lábfejben lévő 26 csont közül a sarokcsont a legnagyobb, feladata a test súlyának viselése kellő támasztékot biztosítva, mégpedig úgy, hogy a függőlegesen ható terhet a vízszintesen álló lábra helyezi át. Ennek értelmében a sarkunk minden egyes lépésnél komoly behatásnak van kitéve: járás közben a testsúly 1,25-szöröse, futáskor pedig a 2,75-szöröse nehezedik lábunkra, mely terhelés főleg a sarok talajra érkezésekor jelentkezik.

- A lábbeli által a sarok talajra érkezésekor nem megfelelően csillapított "ütések" szintén panaszok forrása lehet, a csonthártya, a bőr alatti lágyrészek irritációját okozhatják a sarok hátsó részén – magyarázza ortopédus szakértőnk, hozzátéve, hogy a legtöbb sarokfájdalom a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag, a már említett plantaris fascia gyulladásából ered, túlterhelés vagy nem megfelelő cipőhasználat eredményként

Tipp:
Esténként hazatérve tornáztassuk meg lábujjainkat, vegyünk egy pihentető lábfürdőt, és utána lehetőleg ne lógassuk, hanem inkább támasszuk fel, pihentessük. Legjobb a párunktól kapott pár perces finom talpmasszázs lenne.


Rossz strandpapucsok - még térd- és derékfájdalmakat is kiválthatnak
A lábtámasz hiányából eredően teljesen megváltozik a járásunk. Egy nemrég publikált tanulmány szerint flip-flopban az emberek kisebb lépéseket tesznek, és másképp rakják le a lábukat, mint egy rendes pár cipőben, ami hosszú távon boka-, térd-, derék- és hátproblémákat idézhet elő.

Tipp:
Ha tehetjük, füves, kavicsos felületen, homokban járjunk mezítláb, mivel a talaj egyenetlenségei folyamatos alkalmazkodásra kényszerítik lábunkat, ezáltal erősödnek a talpi, és láb¬szárizmok, ami segíti a láb egészségének fenntartását.


A kényelmes és megfelelő támasztású lábbeli viselése tehát KIEMELTEN FONTOS, hiszen a két lábunk viszi a teljes testsúlyunkat!

Miért fáj a sarok és a talp?
A talpi fascia egy ín a talpon, ami a sarokcsont felől legyező formában fut a lábujjak felé - ez adja a lábfej boltozatos formáját. Ha gyakori feszítésnek van kitéve - például álló munka, nem megfelelő cipő(!!) vagy túlsúly esetén -,  a sarokcsonton tapadó rész begyullad, és bizony fájni kezd. Ugyan a sarok a leggyakoribb helye a gyulladásnak, ezen gyulladás következtében a fájdalom a talp közepén is felléphet, súlyosabb esetekben a talp be is dagadhat.

- A gyógyítást nem szabad halogatni, mert minden lépéstől romlik a talp állapota. Az elhanyagolt gyulladás következménye sarokcsontkinövés lehet, ami a röntgenfelvételeken is jól kirajzolódik. A saroksarkantyú nem a probléma forrása, hanem a következménye: a sarok- és a talpfájdalom tehát szorosan összefügg egymással - hangsúlyozza a Harmónia Gyógyászati Centrum ortopédus szakértője.

Hogyan lehet enyhíteni a fájdalmat?
Sokáig nem volt hatékony módszer a gyógyításukra, mostanáig. Az ún. lökéshullám-terápia segít a talpfájás tüneteinek enyhítésében és a gyógyításban, németországi klinikai vizsgálatok is bizonyítják a terápia gyógyító erejét. Hargitai doktor állítja, a több éves tapasztalat alapján a gyógyulás esélye 80% egy 2-3 hetes, mindössze 4-5 alkalomból álló kezelés sorozat esetén.

A lökéshullám-terápia gyors, szövődménymentes, természetes eljárás a talp- és sarokcsont fájdalom, valamint számos egyéb ízületi, mozgásszervi jellegű panasz kezelésére. A kezelések rövid ideig tartanak, hatásuk pedig hosszútávon érezhető, mert a kezelés sorozat a sarok fájdalom okát szünteti meg, nem a tüneteket kezeli ideig-óráig.

Ha szeretnénk újra talpfájás nélkül élni, sportolni, és mindezt gyógyszeres kezelés, injekciók és sebészi beavatkozás nélkül, úgy érdemes tenni egy próbát, hogy ne égjen talpunk alatt a talaj.

5 tanács - Így válassz papucsot!
A fentiek ismeretében, mégsem szeretnél lemondani a flip-flop papucsról akkor íme néhány tipp, hogy jó papucsot választva megelőzd a bajt:

1. Vásárláskor különösen figyeljünk arra, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő méretet, és se a lábujjaink, se a sarkunk ne lógjon ki a lábbeliből.
2. Nem jó, ha a flip-flop talpa túl könnyen hajlítható. A lábnak ennél több támaszra van szüksége. A papucsnak elég az orránál hajlania, ami a könnyed járáshoz szükséges.
3. Érdemes olyan flip-flopot választani, aminek vastagabb a talprésze, esetleg harántemelő betéttel is rendelkezik.
4. A vékony lábujjközti pánt sajnos nem jelent igazi támasztást a lábnak, ezért olyan papucsot keressünk, ahol hátul, a boka fölött is van egy tartó keresztpánt.
5.  Az ideális nyári lábbelinél a műanyag felületet egy vékony bőrréteg borítja, ezzel ugyanis elkerülhető a láb irritációja és a vízhólyagképződés.
+1Tipp: A flip-flopok nem hosszú életűek, elég gyorsan elkopnak. Cseréljük le évente, főként ha már látszik is rajta, hogy némileg viseletes.

Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2014.07.09