Vízparti nyaralás babával, kisgyermekkel - a tenger, a tavak és a medencék veszélyei

Karsay Lilla

Gyerekbetegségek

Karsay Lilla


Mire ügyeljünk a strandon, Balatonnál és a tengerparton a kisbabákkal és kisgyerekekkel? Higiénia szempontjából melyik víz a legkedvezőbb a babák számára? Miért ártalmas a babákra, ha nem tiszta a medence vagy a tavak, folyók vize? Babaúszás oktató szakértőnk írása strandhigiéniáról és a vízparti nyaralás veszélyeiről.

Tombol a nyár, így természetes, hogy mindenki vízközelbe vágyik, legyen ez tengerpart, a Balaton, esetleg a strand. A higiénia okozza a legnagyobb fejtörést a nyaralási helyszín megválasztásánál, mert egyáltalán nem mindegy a csecsemők és a kisgyermek számára, hogy milyen higiéniás környezetbe kerülnek. Vegyük tehát sorra a szóba jöhető helyszíneket elsősorban a higiénia szempontjából:

Tengerpart - mire kell odafigyelni kisbabákkal és kisgyerekkel a nyaralás alatt?
Tisztaság
Sok szülő tévesen azt gondolja, hogy a tenger vize káros lehet a kisbabákra, egyrészt a víz tisztaságában nem bíznak, másrészt tartanak a só okozta esetleg szem- és bőrirritációtól. Nos, jó hír, hogy szennyezettséget tekintve legkevésbé a tengervíztől kell tartanunk.
A strand környezete sokat elárulhat (pl. ha tele van szeméttel a part, jó eséllyel a vízben is található vagy épp onnan került ki).

Gyakorlatok vízben
A különböző irritációkat sajnos kevésbé lehet kivédeni, hiszen ha még túl pici a baba, akkor nem tudjuk rávenni, hogy csukja be a szemét a víz alatt, viszont ha mégis szeretnénk különböző víz alatti gyakorlatokat végezni (szigorúan olyat, amilyet korábban már a babaúszás alkalmával az oktató felügyelete mellett elvégeztünk), akkor inkább többször, de kevesebb merítéssel tegyük. Bőrirritációt okozhat egy meglévő seb, melyet a só csíp, de az érzékeny bababőrt, mely kiszáradásra hajlamos, szintén kellemetlenül érintheti - ez ellen a megfelelő krémekkel való kenegetés ajánlott.

Balaton és egyéb édesvizek - veszélyek és lehetőségék babákkal és gyerekekkel
Tisztaság
Ahogy a tengernél a só biztosította a fertőtlenítést, úgy ez az édes vizeknél sajnos ez már nincsen jelen - a víz tisztaságát leginkább egy kis utánajárással tudjuk ellenőrizni. Nagyon fontos, hogy ha bármilyen figyelmeztetés elhangzik azzal kapcsolatban, hogy a gyermekeket fertőzés fenyegetheti, akkor inkább kerüljük el ezeket a strandokat. Nagyon sok kíváncsi kisbaba vagy kisgyermek hajlamos a víz ’kóstolgatására’, még úgy is, ha a szülőknek egyébként esze ágában nem lenne a víz alá vinni őket.

Gyakorlatok a vízben
Másik problémás tényező lehet megint csak a babaúszós szülőknél, ha gyakorlatokat szeretnének végrehajtani a vízben/víz alatt, hogy ha a víz nem átlátszó annyira, hogy lássuk a baba arcát merítésnél, akkor az is nagyban veszélyeztetheti gyermekünk testi épségét. Eszerint tehát fokozott odafigyeléssel, figyelembe véve a víz tisztaságát és hőmérsékletét nyugodtan lehet a kicsiket a vízbe vinni.

Medencés strandok - mennyire tiszta a medencék vize?
Tisztaság
Kisgyermekes szülők talán a legkényelmesebb megoldásnak a medencés strandokat találják, mert a gyermekmedencékben a kicsik jól érzik magukat. Ahogyan azt fent is említettem, a strand tisztaságát leginkább a környezetből tudjuk lemérni. Tehát, ha már az öltözőben és mosdókban is azt tapasztaljuk, hogy nem fordítanak túl sok figyelmet a higiéniai előírásokra, akkor jó eséllyel a medence vize sem lesz az előírásoknak megfelelő. Egy felnőtt szervezete valószínűleg elég ellenálló ahhoz, hogy ezt meg se érezze, kisbabáknál azonban nagyon komoly fertőzéseket lehet összeszedni a higiénia hiánya miatt.

Medence
Fontos, hogy a medence vízforgatós legyen, lehetőleg olyan, amely 2-3 óra alatt átszűri a medence vizét. Általában a medence vize is jóval melegebb szokott lenni a strandokon a gyerekmedencékben, ami egyrészről kedvező, hiszen a csecsemők hőszabályozása még éretlen, emiatt a kihűlés veszélye fenyegethet. 28 és 35 °C között változhat a medence víz hőmérséklete, az optimális 30-32°C. Ez a hőfok egyénenként változhat, viszont számolni kell azzal, hogy minél melegebb a víz, annál inkább kedvez a baktériumok, vírusok elszaporodásának. A meleg medencéknél továbbá arra kell odafigyelni, hogy a termálvizes medencékbe szigorúan tilos kisbabával vagy kisgyermekkel bemenni, amire jó eséllyel a strandon is felhívják a figyelmet.

Szerző: Karsay Lilla
Fotó:Bébiúszásoktatók Első Országos Egyesülete

 

 


Karsay Lilla

Gyerekbetegségek

Karsay Lilla


2014.08.08