Főoldal > Cikkek > Betegségek > Hogyan segíthetünk a gyermekkori félelmeken, szorongáson, viselkedési problémákon? - Szülők Lapja

Hogyan segíthetünk a gyermekkori félelmeken, szorongáson, viselkedési problémákon?

Szülőklapja képGyerekkori félelmek, hiszti, éjszakai bepisilés, óvodai és iskolai beilleszkedési gondok és még egy sor más tipikus gyerekkori panasz kiválóan kezelhető a napjainkban egyre népszerűbb természetes gyógymód, a Bach-virágterápia segítségével. Szakértőnktől megtudhatod, hogy milyen gyermekkori panaszok esetén segíthet a Bach-virágterápia, és miért egyre közkedveltebb módszer a családok körében.

Szerző: Csizmadia Henrietta
2014-11-13
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Csizmadia Henrietta
Bach-virágterapeuta
kérdezd szakértőnket a témában >>

Bár felnőtt világunkból kitekintve hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy gyermekinknek nincsenek, még nem lehetnek igazi gondjaik, problémáik - már egész kisgyermekkorban nehezen alkalmazkodnak a világ által diktált felgyorsult tempóhoz.

Gyermekeink nehézségeit nem könnyű felismerni
A legtöbb intézményes közösségben és családban is olyan magas elvárási és követelmény rendszerekkel találják szembe magukat a gyerekek, melyek megkövetelik a gyors érzelmi, értelmi reakciót, ami hosszú távon igen megterhelő számukra. Az állandó nyomás és feszültség, a megfelelési kényszer pedig inkább hátráltatja egyéniségük kibontakozását, mintsem segítené.
Az óvodakezdés és beilleszkedés, az iskolakezdés vagy váltás, egy új testvér érkezése a családba, a szülők válása, vagy megromlott kapcsolata mind-mind olyan érzelmi kihívást jelent a gyerekek számára, amellyel hosszan birkóznak meg - a feladat nehézségéről pedig számos külső jel árulkodik, még ha nem is könnyű őket észrevenni és beazonosítani.

Két esetet szeretnék veletek megosztani a gyermeki szorongással, félelemmel és stresszel kapcsolatban, melyben a virágeszenciának köszönhetően nagyszerű eredményeket értünk el.

A nagyobbik testvér szorongása a magasra állított mérce miatt – esetleírás
Éltanuló-élsportoló 10 éves kisfiú érkezett hozzám az anyukájával, aki éjszakai felriadásra, rémálmokra és gyomortáji fájdalomra panaszkodott, illetve egyik szemére enyhén tikkelt. A szülei otthoni kérdezgetésére nem tudta megmondani, hogy mi bántja - minden alkalommal azt válaszolta, hogy „semmi”.
Hozzám már hosszas orvosi vizsgálat után kerültek, amelynek során szervi okot nem találtak. Találkozásunkkor sort kerítettünk mind az iskolai mind a sportteljesítménye átbeszélésére, különböző szituációkat játszottunk el, vagy rajzoltunk le. Világossá vált, hogy maximális teljesítményre törekszik, ráadásul ő a legidősebb testvér a családban, és ennek az önmaga által felállított mércének igen nehezen tud szorongás, félelem és stressz nélkül megfelelni.

Apróbojtorjánt ajánlottam neki, hogy titkolt szorongásán felülkerekedjen, vörösfenyőt, hogy az önbizalma megerősödhessen, és képesnek érezze magát arra, hogy a feladatait akár kitűnő eredménnyel is el tudja végezni. Bohócvirágot kezdtünk adagolni a bukástól és a szégyentől való félelemre, továbbá arra, hogy kihívó sportversenytársaitól ne rettegjen. Az olajfa a fizikai fáradtságon tudta átlendíteni, később szilfát is javasoltam, mert még mindig túlterheltnek érezte magát.

Ahogy javult az állapota egyre kevesebb fajta gyógyírt kellett szednie. Magabiztossá vált a jó eredményei miatt, és képessé arra, hogy megossza félelmeit és szorongásait szüleivel.

Dührohamok és hiszti a kistestvér érkezése miatt – esetleírás
8 éves kisfiú és édesanyja még az év elején érkezett hozzám vizsgálatra, akik egy iskolai tanítónő ajánlásával kerültek hozzám. Előzőleg az iskolában a szülőknek azt tanácsolták, hogy keressenek valamilyen megoldást fiúk viselkedésére, mert a tanórákon bekiabál, folyton elhagyja az ülőhelyét, ezzel vonva magára társai figyelmét - a szünetekben pedig rendszeresen verekedést provokál. A rossz magaviseletű fiúcska szülei az iskolai viselkedésért otthon rendre leszidták, mire a fiú földhöz vágta magát és dührohammal reagált. Ha az édesanyja megdorgálta rugdosott, sőt megpróbálta őt is megharapni. Egy idő után a gondterhelt szülők a nevelési tanácsadóban kötöttek ki, ahol a Bach-virágterápia lehetősége is szóba került - így ismerkedtem meg Bencével.

A találkozásunk alkalmával kiderült, hogy a család új lakóhelyre költözött, ezáltal Bencének új iskolába kell járnia, otthagyva régi barátait és játszótársait, megszokott környezetét. A költözést Bence kislánytestvérének érkezése indokolta, a régi lakásuk nem volt alkalmas egy iskolás fiú és egy csecsemő szeparált, nyugalmas elhelyezésére. Kishúgát gyakran piszkálta, csipkedte, ha nem látták rugdosta a bölcsőjét, amíg a baba sírni nem kezdett. Mivel otthon a szülők próbáltak gátat szabni indulatai kifejeződésének, haragját és feszültségét iskolai társain próbálta levezetni.

Bencének magyalt ajánlottam a féltékeny indulatai és húga elleni haragja kezelésére, nemsokára teljesen megváltoztak érzései a kistestvérével kapcsolatban. Úgy tűnik, most már inkább büszke rá. Cseresznyeszilvát is kapott, hogy érzelmeit, indulatait kontrollálni tudja, a napi rendszeres dühkitöréseket mind az iskolai közösség, mind a család rég elfelejtette.

Az anya-fiú kapcsolat harmóniája teljesen helyreállt. Az iskolából pozitív visszajelzéseket kapnak, Bence figyel, és szépen teljesít.

Gyermekkori panaszok, melyeken a Bach-virágterápia segíthet
„ A betegség valódi okai: a korlátozottság, félelem, nyugtalanság, döntésképtelenség, közöny, gyengeség, kételkedés, fanatizmus, tudatlanság, türelmetlenség, rémület, szomorúság.
Ha engedjük, ezek az akadályok megjelennek a testünkben, ahhoz vezet, amit mi betegségnek hívunk.”
(Dr. Edward Bach)


Ezek a gyermekkori panaszok enyhítetők jól Bach-virágterápiával:

-    félelmek
-    fóbiák
-    szorongás
-    óvodai, iskolai beilleszkedési panaszok
-    éjszakai bepisilés
-    tanulási problémák
-    a fájdalmak jelentős része
-    allergiás panaszok (asztma, ekcéma)
-    hiperaktivitás
-    túlzott agresszivitás

Bach-virágterápia – egyre több család mindennapjaiban van jelen
Dr. Edward Bach (1886-1936) angol orvos, homeopata és bakterológus az 1930-as években dolgozta ki azt a 38 esszenciából álló rendszert, mely forradalminak nevezhető újításokat vezetett be az orvoslás területén. Megfigyelései szerint a fizikai tünetek vagy betegségek megjelenését, kialakulását hosszan tartó negatív lelki állapotok, hangulatok előzik meg. Hitt abban, hogy felfedezése megtöri a betegség erejét és szabaddá teszi az embereket. Számára nem a betegség volt fontos, hanem maga a beteg. Orvosi praxisában egyre több figyelmet szentelt annak a ténynek, hogy azonos betegségek minden egyénnél más-más tünetet okoznak. Véleménye szerint nem a betegség vezet el a gyógymódhoz, hanem az, ahogy a betegség az egyénre hat. Hangulatunk a legérzékenyebb vezető, amiből megtudhatjuk, hogy mire is van szükségünk. Ahogy a hangulatok elvezetnek a gyógymódhoz, ha már megbetegedtünk, úgy a panaszok megjelenése előtti s figyelmeztetnek bennünket, és így lehetőséget adnak a megelőzésre is.

A Bach virágesszenciák ezeken a területeken fejtenek ki kedvező hatást

-    a lelki egészség fenntartása és/vagy helyreállítása (megelőzés)
-    lelki stresszhelyzetek és életkrízisek akut kezelése
-    akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítő kezelése
-    alkati sajátosságok felismerése és korrigálása a személyiségfejlesztés eszközeként

Az esszenciák alkalmazása mentes a káros mellékhatásoktól, túladagolás és hozzászokás nem következhet be, a mindennapos, rendszeres szedés következtében gyengéden fejtik ki hatásukat. 


Szerző: Csizmadia Henrietta, Bach-virágterapeuta
Fotó: FreeDigitalPhotos

Felhasznált irodalom:
Jeremy Harwood: Bach-virágesszenciák
Mechthild Scheffer: Az eredeti Bach-virágterápia
Dr. Edward Bach: Bach virágterápiaTGYÁS, GYED, GYES, KALKULÁTOR >>

Címkék: gyerek, gyerekbetegség, gyermekkori panasz, betegségek lelki oka, Bach-virágterápia, virágesszencia

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

"Lelki okok miatt nem jött össze a baba - ma már tudom..."

Azt már régóta tudjuk, hogy a meddőségnek nem feltétlen szervi okai vannak, hanem a háttérben sokszor lelki okok húzódnak. Vajon miért nem sikerül teherbe esnie egyes nőknek, akik mindent elkövetnek azért, hogy kisbabájuk szülessen. Megható személyes történet egy korábban meddőséggel küzdő, ma viszont boldog édesanyáról, aki jelenleg sorstársain igyekszik segíteni.

tovább a cikkre
Gyermekbetegségek lelki okai: fejfájás-migrén
Gyermekbetegségek lelki okai: fejfájás-migrén

A fejfájásnak – még gyermekkorban is - lelki okai vannak, tartják a holisztikus szemléletű gyógyítás hívei. Ahogy a fejfások, úgy a kialakulásukért felelős lelki okok is egészen különbözőek lehetnek. Másképpen fáj a gyermek feje akkor, amikor megoldatlan problémája van, és máshogy, amikor nem ura a helyzetnek, vagy éppen attól fél, hogy nem szeretik őt eléggé…

tovább a cikkre
Gyermekbetegségek lelki okai: bőrbetegségek, fertőző betegségek
Gyermekbetegségek lelki okai: bőrbetegségek, fertőző betegségek

Minden betegségnek lelki okai vannak, mondja kineziológus szakértőnk. De milyen lelki konfliktusa lehet egy csecsemőnek? Véleménye szerint a gyermekbetegségek jól rávilágítanak arra, hogy mit él át éppen a kisbaba, és milyen támogatásra lenne leginkább szüksége.

tovább a cikkre
Hogyan hatnak a mesék a gyermekek fejlődésére és lelkivilágára?
Hogyan hatnak a mesék a gyermekek fejlődésére és lelkivilágára?

Mikor kezdjünk el mesélni gyermekünknek? Hogyan fejleszti a gyermekeket a mese? Mesélhetünk-e a kicsiknek ijesztő és félelmetes meséket? Tudtad, hogy a gyermekek a mesékkel könnyebben feldolgozzák a lelki gondjaikat?

tovább a cikkre
Gyermekek lelki problémái és a kineziológia
Gyermekek lelki problémái és a kineziológia

Napjainkban egyre többen fordulnak alternatív gyógymódokhoz betegségeik gyógyításával kapcsolatban. Ez főképp akkor tűnik jó megoldásnak, ha a nyugati orvoslás szemében láthatatlan, felderíthetetlen, lelki eredetű betegségről van szó.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Csizmadia Henrietta - Bach-virágterapeuta

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki? tovább

November 20-a Gyermekek Jogainak Világnapja. Magyarországon a kiskorúak közül - jellemzően 15-18 éves kor közöttiek - sokan dolgoznak. A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat ír elő...

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Családi pótlék, anyasági támogatás, GYES, GYET novemberben - Csúsznak a kifizetések a munkaszüneti nap miatt tovább

November elseje, mindenszentek idén szerdára esik - emiatt sok család a megszokottól később kapja meg a különféle családtámogatási juttatásokat. Mikor érkezik novemberben a családi pótlék,...

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Rakott tök

Rakott tök

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300-400 g tök 80 g darált hús 15 g rizs 20 g sajt 20 g olaj 50 g tejföl, vagy kefír bors petrezselyemzöld, vagy kapor zsemlemorzsa

Recept:

A friss tököt előfőzzük, majd a félpuha tököt margarinnal kikent, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rétegezzük.
A darált húst és a rizst kevés olajon megpároljuk. A rizses darált húst a tökre rétegezzük, a tetejére sajtot sz&o(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki?

vissza vissza
Advertisement