Hogyan védjük meg gyermekünket a bölcsődei, óvodai fertőzésektől? (x)

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Ősszel minden praktikát előhúzunk a fiókból, csakhogy bölcsődés, óvodás gyermekünk minél ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben. Mit tegyünk, hogy gyermekünk egészséges maradjon, és minél ritkábban legyen beteg a közösségben? Milyen ételeket és italokat adjunk, hogy elkerüljük a gyakori fertőző betegségeket? Hogyan fokozzuk gyermekünk immunrendszerét egyszerűen, de hatékonyan?

Ősz közeledtével nap, mint nap egyre gyakrabban hangzik el olyan „bölcsesség”, ami a betegségek elkerülésére, a táplálkozás fontosságára mutat rá. Kisgyermekes családokban ez még gyakrabban ismétlődik, hiszen az ősz a picik, nagyok számára a közösségbe kerülés időszaka is. Ilyenkor minden szülő igyekszik előhúzni olyan praktikákat a fiókból, ami segíti gyermeke immunrendszerének erősítését, a betegségekkel szembeni ellenálló képességének fokozását. Előkerülnek ilyenkor a C-vitaminos csodák, a házi tuti tippek, amik persze sok igazságot rejtenek magukban, de érdemes a tudomány eredményeit is figyelembe venni.

Bölcsődében végeztek kutatást a gyakori fertőzéses megbetegedésekkel kapcsolatban
A közösségbe kerülés, vagyis a bölcsi, ovi kihívásai sok kutatót késztettek arra, hogy felmérjék a gyermekek szervezetére gyakorolt környezeti hatásokat és a kivédésükhöz szükséges tényezőket számba vegyék. Ilyen kutatást végzett a közelmúltban egy európai kutatócsoport – 14 izraeli bölcsödében 201 gyerek bevonásával –, akik arra a kérdésre keresték a választ, hogy milyen kulcsfontosságú szerepe van a probiotikumoknak az immunvédelemben. A vizsgálat során a bölcsiseknek 4 héten keresztül adtak egy anyatejben is előforduló probiotikumot, Lactobacillus Reuteri-t és azt figyelték meg, hogy a közösségben gyakori fertőzéses betegségek előfordulása hogyan alakul. Eredményeik során arról számoltak be, hogy a Lactobacillus Reuterit fogyasztó gyermekek csoportjában harmad annyian kaptak el betegségeket, mint akik nem kaptak ilyen probiotikumot. 

Probiotikumok - nem mindegy, hogy mikor mit adunk a gyermekünknek
A probiotikumok olyan szervezetünkben élő jótékony mikroorganizmusok, melyek részt vesznek élettani folyamatainkban, segítik emésztésünket, vitaminokat termelnek, sőt, néhányukat közülük nevezhetjük immunrendszerünk „tanítómestereinek” is, hiszen saját immunsejtjeinkkel folyamatos interakcióban, együttműködésben vannak, s felkészítik immunrendszerünket a más baktériumokkal és vírusokkal való találkozásra. Fontos tudni, hogy nem minden probiotikum egyforma, szervezetünkre gyakorolt hatásuk más és más. Egy egészséges csecsemő bélfl órája, vagyis a benne élő probiotikumok összessége, jelentősen eltér az egészséges felnőttek bélfl órájától, mivel a kezdeti időszakban a Bifi duszok vannak többségben, majd később a bélfl óra Lactobacillus dominánsá válik. Egészségünk fenntartása, helyreállítása szempontjából fontos tehát, a megfelelő probiotikum törzs jelenléte szervezetünkben. Tehát nem mindegy, hogy mikor milyen probiotikumot adunk a gyerekeknek. Ajánlott odafi gyelni, hogy mindig az életkornak megfelelő, kifejezetten gyerekek számára kifejlesztett probiotikumot jutassunk a szervezetbe. 

Mit adjunk 1 éves kor előtt és után, és a közösségbe kerüléskor? 
A szoptatás abbahagyása után, az anyatejes immunvédelmi hatás elérése érdekében, célszerű olyan kifejezetten gyermekek számára készített élelmiszereket, tápszereket, tejitalokat adni, amik ezeket a jótékony baktériumokat tartalmazzák, és rendszeres fogyasztásukkal biztosítható a baba szervezetének további védelme. Egy éves korig, ahogyan számos vizsgálat eredményei ezt igazolják, a bifiduszok jelentik a leghatékonyabb immunvédelmet. Egy éves kor után az alakuló, formálódó bélflórát a Lactobacillus Reuteri fogyasztásával segíthetjük, ami az egyre jobban táguló környezet kihívásaival szembeni védőrendszer fejlődését a leginkább támogatja. Megelőzésre! Ősszel, bölcsibe, oviba indulás előtt, illetve beszoktatási időszakban érdemes Lactobacillus Reuteri adásával felkészíteni a gyermek immunrendszerét az őt érő kihívásokra. Megbetegedés esetén! Amikor egy betegség már komolyabb beavatkozást igényel, a kicsi antibiotikus kezelésben is részesül, feltétlenül adjunk probiotikumot is, a bélfl óra helyreállítására.

Szerző: Dr. Kiss Zsuzsanna gyermekorvos

(Promóció)

 


Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2014.09.26