Fruktózintolerancia tünetei, kezelése - Dietetikus tanácsaival

Erdei Gergő

Betegségek

Erdei Gergő


Minden kisbaba ehet gyümölcsöt? Sajnos nem! Azok a babák, akik fruktózintolerancia vagy fruktózmalabszorpció betegségekben szenvednek, nekik egyáltalán nem vagy csak körültekintően szabad gyümölcsöt adnunk. A hasmenés, szélgörcsök, puffadás tünetei miatt sokszor a fruktóz tehető felelőssé. Ősszel rendkívül sokféle gyümölcsöt és zöldséget tudunk a Kicsik (és persze a saját magunk) tányérjára tenni, de sajnos nem minden baba és gyermek ehet ezekből két gyakori gyermekbetegség miatt – ez pedig a fruktózintolerancia és fruktózmalabszorpció.
Mindkettő gyermekbetegség hátterében a gyümölcsökben és zöldségekben előforduló fruktóz áll, azonban a két betegség nem tévesztendő össze.

Fruktózintolerancia – 6 hónapos kor után alakulhat ki
A fruktózintolerancia egy olyan ritka, örökletes betegség, amelyet enzimhiány (fruktóz-1-foszfát aldoláz) vált ki. Azoknál a gyerekeknél, akiknél enzimhiány következtében nem elégséges ennek a mennyisége, ott a fruktóz lebontása nem teljes. Akkor jelentkezik a kisbabánál a probléma leggyakrabban, amikor az anyatej mellett gyümölcsöket, zöldségeket kezdünk bevezetni az étkezésébe, tehát a 6 hónapos kor után. A vérben megnövekszik a fruktóz-1-foszfát szintje, ami akadályozza a máj tápanyagraktárának ürülését. Az enzimhiányos kisbabák vércukorszintje ilyenkor leesik, ami remegést, verejtékezést, szédülést, de akár eszméletvesztést is okozhat.

Fruktózmalabszorpció – hasi panaszokkal jár
A legtöbb tápanyagnak, így a cukroknak is legfőbb felszívódási helye a vékonybél. A kialakulás hátterében több tényező is állhat. Gyermekkorban a leggyakoribb a fruktózt szállító fehérje hiánya vagy nem megfelelő működése. Fruktózmalabszorpció esetén a fel nem szívódott fruktóz a bélben erjedni kezd és kellemetlen hasi panaszokat válthat ki. A tünetek változatosak lehetnek: fogyás, hasmenés, szélgörcsök, puffadás, de a fel nem szívódott tápanyagok miatt különböző hiányállapotok léphetnek fel.

Fruktóz - milyen élelmiszerekben fordul(hat) elő?
Gyümölcsök, zöldségek és ezek préselt nedvei. Ide értjük a gyümölcsös joghurtokat, gyümölcsös édességeket, péksüteményeket, édesipari termékeket, reggelizőpelyhek, mézzel készült ételek, lekvárok.

Fájdalommentes diagnózissal kizárható vagy megerősíthető a gyanú
Egy nagyon egyszerű és kíméletes diagnózissal erősíthetjük meg vagy zárhatjuk ki fruktózintoleranciát, -malabszorpciót. A leggyakoribb diagnosztikai eljárás a H2-kilégzési teszt lényege, hogy fruktózfogyasztás után összeveti a kilélegzett levegő H2 mennyiségét olyan értékkel, amikor a Pici nem fogyasztott fruktóz tartalmú élelmiszert (éhgyomri érték). A vizsgálatot megelőző napon ne adjunk a babának semmilyen fruktóz tartalmú élelmiszert.  A módszer teljesen fájdalommentes.

Hogyan kezelhető a fruktózintoleranciát, fruktózmalabszorpciót?
Megoldást jelent a fruktózmentes diéta tartása, amelyben kérjük ki egy dietetikus szakember segítségét, hiszen sok élelmiszer tartalmazhat fruktózt.
Ma már rendelkezésre állnak olyan készítmények (ilyen a xylosolv- fruktózmalabszorpció esetén), amelyek segíthetnek a probléma kezelésében. Így nem kell kiiktatni a kisbaba étkezéséből a gyümölcsöket, sem más finomságot, amit a diéta miatt mellőzni kénytelen. Ezek alkalmazása előtt kérdezzük meg a gyermekorvosunkat.

Szerző: Erdei Gergő dietetikus
Forrás: Escobar Jr, Mauricio A., et al. "Fructose Intolerance/Malabsorption and Recurrent Abdominal Pain in Children." Journal of pediatric gastroenterology and nutrition 58.4 (2014): 498-501., www.mindenevok.hu

Fotó: Freedigitalphotos.net

<

Erdei Gergő

Betegségek

Erdei Gergő


2014.10.13