Tomatis terápia - Koraszülött babák, fejlődési zavar, megkésett beszédfejlődés, dadogás, alvási problémák, tanulási problémák esetén segít

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Rendkívül hatékony módszer: koraszülött babák fejlődésének támogatására és kisgyermekeknél előforduló beszédkésés, dadogás, figyelemzavar, szorongás, iskolai tanulási nehézségek, hiperaktivitás, autizmus, epilepszia, agresszív viselkedés és még sok egyéb tünet kezelésére. A Tomatis terápia lényege, hogy egy speciális fejhallgató segítségével végzett hallásterápia a hallószerven keresztül támogatja az idegrendszer érési folyamatait, és annak működését. A rendszeres “hallgatás” meghatározott számú terápiás egységenként tanácsadással és ismételt vizsgálatokkal egészül ki. A terápia egy sor fejlődési zavar esetén kiváló terápiás módszerek lehet. Nem ritka például, hogy nem beszélő gyermekek 6-8 évesen szólalnak meg először a terápia hatására!
Vegyük sorra, milyen tünetek esetén nyújt segítséget a Tomatis terápia.

Kiknek és milyen korosztálynak ajánlott a Tomatis terápia?
A Tomatis terápia ajánlott igazolt vagy gyanított fejlődési zavar/lassultság esetén. A módszer eredményesen végezhető motoros-, pszichés- vagy beszédfejlődési zavar esetén is, főként, ha az anamnézisben pathológiás lefolyású terhesség, komplikációs szülés áll. Az idő előtti születés miatt a méhen belüli hallási tapasztalás ideje kisebb, vagy nagyobb mértékben lerövidül, ezért koraszülötteknek igen ajánlott a terápiában való részvétel.
A logopédiai kezelések mellett a Tomatis terápia elsődleges segítségnyújtóként léphet be a megkésett beszédfejlődés, szenzoros- illetve motoros Diszfázia, Afázia, Apraxia esetén. Felbecsülhetetlen mértékű változást jelent a receptív beszéd, azaz beszédmegértés területén, továbbá az auditív észlelési zavar fennállásakor. A Tomatis tréning dadogás esetén is támogatást nyújthat, és fontos megjegyezni, hogy a korai életkorban elkezdett terápia jelentősen befolyásolja a módszer sikerességét.

A felsorolás itt nem ér véget, hiszen az iskolai problémák kezelésére kiegészítő megoldást jelenthet a tréning, úgy, mint az írási-, olvasási-, számolási nehézségek. Jótékony hatásokkal végezhető motoros-koordinációs problémákkal küzdő gyermekeknél.
A terápia eredményesen végezhető hiperaktív gyermekeknél, figyelemhiányos-hiperaktivitászavar (ADHD), Hiperkinetikus szindróma fennállása, valamint Autizmus spektrum zavar esetén. Kimondottan ajánlott a módszer a viselkedési problémákkal küzdők, továbbá a szorongás, erős gátlásosság, agresszió tüneteivel rendelkezők számára.
A Tomatis módszer alkalmazható epilepszia betegség, valamint veleszületett genetikai eltérés esetén is, pl. Down szindróma, Angelman szindróma, Fragilis-X szindróma.

A módszer egyértelműen sikeres és sokaknak segít
Az epileptogén készítmények napi mennyisége/gyakorisága csökkenthető. Számos olyan gyermek éli mindennapjait gyógyszermentesen, aki a terápia megkezdése előtt gyógyszerrel tartottak egyensúlyban.
A tréning következetes alkalmazása mellett a beszédteljesítmény látványos és gyors fejlődése tapasztalható. Nem ritka, hogy nem beszélő gyermekek 6-8 évesen szólalnak meg a módszer hatására, sőt előfordult egy páciensnél, hogy 18 évesen indult be a beszéd.
Kiválóan alkalmazható beszédhibás gyermekeknél. A dadogás tüneteinek rendeződésével a tinédzser korosztályban a stigmatizáltság megszűnik.

A tréning használata mellett nyomon követhető a hangulati állapot javulása, ezáltal a korábban nem integrálható auto- és heteroagresszív gyerekek válnak a normál közösség tagjaivá.
Számos sikertörténet született az iskolai problémák rendeződésével. A figyelmi zavar orvoslásával a továbbtanulási lehetőségek, kilátások jelentősen megnövekednek.

Az alvási problémák megszűnnek a rendszeres Tomatis tréningben kezelt pácienseknél, egy rendezettebb napi ritmusnak köszönhetően pedig a gyermek viselkedése is javul.
Látványosan fejlődik a finommotorika, a koordináció. Koraszülötteknél, agyvérzést követően, a  disztális/proximális tónusreguláció is rendeződik.
Az idegen nyelv tanulása kimutathatóan eredményesebb azoknál a fiataloknál, akik Tomatis terápiában részesülhettek. Az idegen nyelv-tanulás idegrendszeri folyamataival már Tomatis Professzor 50 évvel ezelőtt is foglalkozott, több könyvet publikált a témában.

Nemzetközi elektrofizikus szaktekintély mondja el véleményét a terápiáról
2014. november 22-én rendkívüli előadás keretében Jozef  Vervoort elektrofiziológus tart előadást a Tomatis terápiáról. A nemzetközileg elismert szakember budapesti előadására a Vendel Konferenciaházban kerül sor. Az előadáson szó lesz arról is, hogy a magyar családok hol és milyen keretek között vehetnek részt Tomatis terápiában. 2015-től Magyarországon is elérhető lesz a családoknak az Atlantis Intézet supervisiójával a KLASSZIKUS Tomatis terápia.

2014. november 22-én előadást tartanak a terápiáról
Jozef Vervoort a laikusok számára is jól érthetővé teszi a terápia elméleti és gyakorlati ismereteit, érthetővé teszi, miért fontos a megfelelő idegrendszeri differenciálódáshoz a hallószerv, mint "a humán fejlődés motorja". Megkérdőjelezhetetlen kimagasló szakértelme, több eredménytelen terápiás (különböző módszerek) útkeresést követően is látványos javulást mutatnak a gyermekek Jozef Vervoort tervezett programjának köszönhetően. Fejlesztései folyamatosak a belga Atlantis Intézetben, ill. a Mozart-Brain Lab-ban, számtalan orvostudományi társaság hívja az előadót eredményeinek ismertetésére.

Fotó: Freedigitalphotos.net
<


Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2014.11.18