Pánikbetegség - Pánikbetegség kezelése terhesség alatt

Dr. Tolnai Valéria

Betegségek

Dr. Tolnai Valéria


Melyek a pánikroham jellemző tünetei? Súlyosbodik vagy enyhül a pánikbetegség miután egy nő teherbe esik? Melyek a pánikbetegséggel küzdő kismamák leggyakoribb félelmei? Mit szabad és mit nem szednie a pánikbeteg kismamának? Pánikbetegségnek nevezzük a hirtelen kezdődő, majd 10-20 perc múlva hirtelen megszűnő, halálfélelemmel és vegetatív idegrendszerei tünetekkel járó rohamot.

Melyek a pánikbetegség tünetei?
A pánikbetegség pszichés tünetei sokfélék  és változatosak lehetnek: halálfélelem, megőrüléstől, agyvérzéstől, infarktustól, ájulástól való félelem, menekülésérzés, stb. Az amúgy is felbillent hormonszintű kismamáknak ezeken túl egyéb félelmeik is kialakulhatnak. A várandósság kilenc hónapja alatt a kismamák leggyakrabban a szülési komplikációk és a születendő kisbaba egészsége miatt aggódnak. Gyakori félelme terhes kismamáknak, hogy valamilyen betegséggel, esetleg fejlődési rendellenességgel fog kisbabájuk megszületni. A kismamák nem csak a szüléssel és kisbabájukkal kapcsolatban pánikolnak, hanem túlzott aggódásukat felismerve félhetnek attól is, hogy a pánikállapotuk káros hatással lesz a magzatra. Félelmeik folyamatosan ott motoszkálnak az agyukban: Vajon fél-e a magzat akkor, amikor ők félnek? Elveszíthetik-e a magzatukat a sok szorongástól? Kialakul-e bármilyen betegsége a babának, attól, hogy az anyuka túlzottan szorong?
A pánikbetegséggel vegetatív tünetek is jelentkeznek: felugrik a vérnyomás, fej melegség érzet, hőhullám, izzadás, szédülés, vizelési inger, hasmenés, puffadás, böfögés, szájszárazság, csuklás tünetek bármelyike felléphet.

Pánikbetegség kezelése gyógyszerrel
A pánikroham tulajdonképpen bármilyen életkorban előfordulhat, azonban előfordulása relatíve gyakoribb fiatal felnőtt korban - a pánikbetegség nem egyszer 20-30 éves kor között jelentkezik először.
Az orvosok elsődleges feladata, hogy kizárják a belgyógyászati betegségeket, melyek hasonló tünetekkel bírnak: vércukor ingadozás, pajzsmirigybetegség, mellékvesebetegség, szívbetegség, vérszegénység, stb.
Az akadémikus orvoslás (ez a pszichiáterekkel végzett hagyományos orvoslást jelenti) a pánikrohamot általában szorongásoldókkal és/vagy hangulatjavítókkal gyógykezeli - ilyenkor a hangulatjavítók antipánikszerként hatnak. A hangulatjavítókat csak nagyon lassan, fokozott óvatossággal szabad beállítani, ugyanis nagyon gyakran pánikrohamot provokál a szervezet számára nem megszokott adag.

Mit szedjenek a pánikbeteg kismamák / kismama pánikbetegek?
Természetesen kismamáknál is előfordulhat pánikzavar, szerencsés esetben (és ez a jellemzőbb) az előzőleg már kialakult betegség a terhesség alatt „szünetel”, vagyis megszűnnek a terhesség idején a korábban jelentkező tünetek. De sajnos ennek pont az ellenkezője is megeshet: erős pánikbetegség esetén a panaszok a terhesség ellenére is fennállnak.

Terhesség alatt nem szabad gyógyszereket szedni, mert többszörösen káros a magzatra nézve. Lerakódik a vegyszer az anya májában, a kémiai anyagok hatnak a magzatra is, mert az anya minden terhelő tényezőt, minden „mérget” megoszt a magzattal. Ezért is fontos a teherbeesés előtti alapos méregtelenítés, amiről sajnos kevesen tudnak.
A kontroll nélkül szedett gyógyszer a kisbabánál akár fejlődési rendellenességet vagy légzőközpont bénulást is okozhat - tehát a gyógyszerszedést és szigorúan be kell tartani.

Jó megoldás lehet a homeopátia, hiszen ott nincs vegyszer, ami lerakódna, ezért nincs mellékhatása sem. A homeopátiában biofizikai hatással gyógyítunk, tehát nincsenek vegyületek.

Szerző: dr. Tolnai Valéria
Fotó: FreeDigitalPhotos

Dr. Tolnai Valéria

Betegségek

Dr. Tolnai Valéria


2015.01.14