Főoldal > Cikkek > Betegségek > A köhögés kezelése homeopátiával - Orvos válaszol - Szülők Lapja

A köhögés kezelése homeopátiával - Orvos válaszol

Szülőklapja képA köhögés nem betegség, hanem tünet, melynek enyhébb változatait homeopátiás szerekkel is kezelhetjük. Melyik köhögésre milyen homeopátiás szer adható? Ha kezdők vagyunk a homeopátiában, vagy nem tudjuk eldönteni a köhögés fajtáját, milyen komplex készítményt adjunk?

Szerző: Dr. Hídvégi Zsófia
2015-02-03
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE)
kérdezd szakértőnket a témában >>

Az évnek ebben a szakában megszaporodnak a köhögésessel járó betegségek, amelyek bizony nem csak gyermekeinket, hanem minket, felnőtteket is érintenek. Érdemes tudnunk, hogy az egyszerűbb állapotokat otthon nagyon jól tudjuk homeopátiás gyógyszerekkel, illetve a régi idők bevált házi gyógymódjaival kezelni. Mindemellett feltétlenül vegyünk igénybe orvosi segítséget a nem múló, esetleg fokozatosan rosszabbodó köhögéssel járó betegségnél, illetve heveny, fulladással, nehézlégzéssel járó estekben (krupp, asthma).

Maga a köhögés nem betegség, hanem egy – a légutakban lévő inger által kiváltott – tünet. Tulajdonképpen az erőteljes légmozgással, amivel a köhögés jár, a szervezet tisztítja a légutakat, szabadul az ingert kiváltó októl.

Köhögés - figyeljük meg, hogy mit hallunk
Ahhoz, hogy eredményesen tudjunk a köhögő gyermeken homeopátiás szerekkel segíteni, figyeljük meg, hallgassuk meg, hogyan köhög.
Szinte azt mondhatjuk, hogy ahány ember, annyiféleképpen köhög. Két nagy csoport azonban jól elkülöníthető. Eszerint a köhögés lehet száraz, vagy nedves, hurutos. A száraz köhögés élesebb hangot ad, míg a váladékkal teli légutakból nedves köhögést hallunk. A köhögő hang jöhet a torokból, vagy inkább mélyről, a tüdőből. Egy-egy rövid köhintést, köhögést hallhatunk, vagy rohamokban több, esetleg görcsös köhögés rázhatja a beteget. Fémes, csengő, sípoló, vagy ugató kutyára emlékeztető hangot is megfigyelhetünk.
Ha váladék társul a köhögéshez, figyeljük meg, hogy az milyen – mert lehet például sárga, vagy fehér, habos, vagy éppen tapadós, nyúlós is.
Fontos számunkra az is, hogy tudjuk, megelőzte-e valami kiváltó ok a köhögést. Ilyen lehet például a huzat, hideg szél, vagy esetleg egy nagy ijedtség is.

Köhögéskor még ezeket figyeljük meg a beteg gyermeknél
A homeopátiás szer kiválasztásánál tudnunk kell, hogy a köhögés mitől javul és mitől romlik. Ülve, vagy fekve érzi jobban magát betegünk; hideg, párás levegőre vágyik, vagy éppen meleg szobában javul az állapota; csak este, vagy nappal is előfordul, hogy köhög; vágyik-e valamilyen ételre (pl. fagylalt) vagy italra (pl. meleg tea); illetve mozgás, beszéd ront-e az állapotán?
Kérdezzünk rá, hogy mit érez, mert esetleg lehet égő fájdalom, vagy csiklandozó érzés is a torokban.
Figyeljük meg, hogy milyen az általános állapota, hangulata kis betegünknek, illetve, hogy a köhögésnek milyen egyéb kísérő tünetei vannak. Verejtékezik, lázas a gyerek, vagy esetleg hány a köhögési rohamok végén?  
Ha ennyi mindent megfigyeltünk, akkor már könnyebben tudjuk kiválasztani azt a homeopátiás gyógyszert, amitől gyermekünk állapota javulni fog.

Homeopátiás komplex gyógyszerek, ami minden köhögés fajtára jó lehet
Ha a homeopátiában még nem vagyunk túlságosan járatosak, akkor is bátran alkalmazhatjuk a több homeopátiás gyógyszer kombinációjából készült, úgynevezett komplex készítményeket. Ilyenek a Drosetux szirup, a Bronchialis-Heel tabletta vagy a Stodal szirup. Az előbbiek inkább száraz köhögésre, az utóbbi hurutos és száraz köhögésre egyaránt ajánlható.

Hogyan adjuk a homeopátiás szereket köhögésnél?
A kiválasztott gyógyszert C9-C30 vagy CH9-CH30 potenciában adjuk. Egy alkalommal 2 golyót szárazon elszopogatva, vagy kevés vízben feloldva. Az ismétlés gyakorisága a tünetek hevességétől függ, ezért az első órában 2-3 alkalommal is ismételhetünk. Általában legfeljebb napi 3-4 adag tanácsolt, 2-3 napon át. Ha az első néhány adag után gyermekünk állapota nem változik, akkor új szert kell választani.

Új lehetőség a Szülők Lapján! A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE) akkreditált oktatói várják homeopátiával kapcsolatos kérdéseiteket>>

Különböző köhögésfajtákra különféle homeopátiás szerek adhatók
Ha megfigyeléseink alapján a köhögés:

Száraz, rövid, rekedt hangú, és hirtelen alakult ki a betegség, akkor az Aconitum-ra gondoljunk. Jellegzetesen éjfél felé jelentkezik, nyugtalansággal, légszomjjal, fulladásérzéssel járhat. A beteg lázas, bőre forró, rázza a hideg. Ha kínáljuk, általában szomjas. A betegség előzménye lehet, hogy a gyermek száraz, hideg, szeles időben volt a szabadban, vagy nagyon megijedt valamitől.  

Száraz és egyre fokozódó erősségű, gyötrő, akkor Bryonia lehet a jó választás. Ahogyan a mellkas köhögésnél mozog, ez fájdalommal jár, ezért a gyermek fogja, tartja a mellkasát. Szomjas és nagyon morgós. Mivel minden mozgás fájdalommal, köhögéssel jár, ezért inkább nyugalomban van. Kiváltó okként itt is a hideg, száraz, szeles idő, vagy hirtelen lehűlés szerepelhet.

Éjszaka száraz, nappal inkább nedves, hurutos, kimerítő, sokszor az egész testet megrázó, akkor Phosphorus-t adjunk. A köhögés öklendezéssel és fejfájással járhat. Ha a gyerek beszél, fut, mozog, akkor, köhögni, fulladni kezd. Ha fagylaltot, hideg, jeges innivalót kíván,  bátran adjunk neki, mert állapota ezektől biztosan javulni fog.

Száraz és folyamatos, ingerköhögés, akkor adjunk Sticta pulmonaria-t. Betegünk a torkát száraznak érzi és orra eldugult. Állapota fekve és éjszaka rosszabb, azonban ha levegőre visszük, ott javulni fog. Hirtelen hőmérsékletváltozás után alakulhat ki ez az állapot.

Száraz, mélyről jövő, rohamokban jelentkező, fullasztó és ugató hanggal jár, akkor Drosera a megfelelő gyógyszer. A gyermek arról panaszkodik, hogy olyan, mintha morzsa lenne a torkában, vagy tollal csiklandoznák azt. Hangja rekedt, mély, a köhögési roham öklendezéssel, hányással végződhet, mellkasi fájdalom is kísérheti. Leggyakrabban az éjfél előtti órában szoktak jelentkezni a tünetek. Beszédkor, nevetésnél, fekvéstől és ágymelegben romlik az állapota, szabad levegőn és ülve viszont javul.

Mélyről jövő, és recsegő hangot ad, akkor ez a Spongia gyógyszerre jellemző. Betegünk felriad álmából, torkában égő fájdalmat érez. Beszélni csak suttogva tud, belégzése olyan hangos, hogy messziről is lehet hallani. A köhögéshez bő, nyálkás, nehezen felszakadó köpet társul. Ez az állapot beszédtől, nyeléstől és hideg levegőn romlik, meleg italtól és pihenéstől azonban javul.

Hurutos, és nehezen felköhöghető váladékkal jár akkor az Antimonium tartaricum  segít. A váladék, sűrű, tapadós, csak nehezen, többedik köhögésre lehet felköhögni. Ha sikerül, akkor viszont a beteg egy kis időre megnyugszik. A köhögési rohamoktól a gyermek gyenge és kimerült, arca hideg és verejtékes, szája körül kékes elszíneződés látható. A rohamok általában hajnali 3-4 óra tájban jelentkeznek. Amikor felül és friss levegő éri, akkor állapota javul.

Ugató hanggal jár, és rohamokban jelentkezik, akkor Hepar sulphuris-t adjunk. A köhögéshez nehezen felköhöghető, bő, gennyes váladék társul. Ha betegünk ezt a váladékot nem tudja felköhögni, akkor légzéskor hörgő hangot hallunk. Tollpihe csiklandozásához hasonló érzése lehet a torkában. A köhögés általában hajnali 2 és 4 óra között a legrosszabb. Gyermekünk fázós, ugyanakkor mégis izzad. Nagyon ingerlékeny, agresszív is tud lenni és a fájdalmat nehezen tűri. Hidegben, fekve és széltől romlik az állapota, párás időben és betakarva viszont javul.

Görcsös, fullasztó és bő váladékkal jár, akkor Ipecacuanha-t adjunk. A váladék habzó és nehezen felköhöghető. A köhögési roham általában hányással végződik. Ilyenkor a gyermek nyelve tiszta, nem lepedékes. Légvételre, párás, meleg időben és mozgástól rosszabbodik az állapota, ha nyugalomban és friss levegőn van, akkor javul.

Krupp, asthma – tud-e segíteni a homeopátia?
Fontos tudni, hogy köhögés esetén legfontosabb teendőnk, hogy megítéljük az állapot súlyosságát. Az éjszaka, hirtelen kialakuló, ugató köhögéssel járó un. krupp orvosi segítséget igényel. Ez általában bakteriális, vagy vírusos eredetű, a gége és az alatta lévő területek szűkületével járó betegség. Homeopátiának itt addig lehet szerepe, amíg – mihamarább – orvoshoz juttatjuk a beteget.
Ilyenkor nagy segítség beteg gyermekünknek, ha a kezdeti ijedtségünk után minél hamarabb igyekszünk megnyugodni. Ez rá is jótékony hatással van, mert az izgalom, a felfokozott érzelmi állapot tovább ront a nehézlégzésén. Vigyük minél hamarabb friss levegőre, vagy biztosítsunk számára hideg, párás levegőt (tárjuk ki az ablakot). Ha ez az első alkalom, akkor kérjünk szaksegítséget, ha nem az első roham és már ismerjük a lefolyást, akkor adhatjuk a bevált gyógyszereket.

Szerző: Dr. Hídvégi Zsófia, homeopata orvos


Új lehetőség a Szülők Lapján! A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE) akkreditált oktatói várják homeopátiával kapcsolatos kérdéseiteket>>

Címkék: köhögés, köhögés kezelése homeopátiával, homeopátiás szer köhögésre, homeopátia

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Torokgyulladás kezelése homeopátiás szerekkel – Orvos válaszol
Torokgyulladás kezelése homeopátiás szerekkel – Orvos válaszol

Kezdő torokgyulladás a kisgyerekeknél bátran kezelhető homeopátiás szerek adásával. Milyen homeopátiás szert adjunk a különbözőféle torokgyulladásokra? Hogyan adagoljuk a homeopátiás szereket a tünetek jelentkezésekor? Mikor és hogyan csillapítsunk lázat?

tovább a cikkre
Hallásproblémák, köhögés, gyulladások, fejfájás? - A megnagyobbodott orrmandula is okozhatja
Hallásproblémák, köhögés, gyulladások, fejfájás? - A megnagyobbodott orrmandula is okozhatja

„Anya, te mit mondtál?” – hangzik a kérdés a gyerek szájából, ami nem biztos, hogy figyelmetlenségre, sokkal inkább a megnagyobbodott orrmandulára utalhat. Melyek a megnagyobbodott orrmandula tipikus tünetei, és milyen további betegségeket okozhat, ha nem lépünk időben?

tovább a cikkre
Bedugult a baba orra? Köhög? Lázas? – Hogyan kezeljük hagyományos és alternatív készítményekkel?
Bedugult a baba orra? Köhög? Lázas? – Hogyan kezeljük hagyományos és alternatív készítményekkel?

Adhatunk-e gyógyszert kisbabáknak vírusfertőzés esetén? Hogyan tisztítsuk a baba eldugult orrát? Homeopátiás készítmények csecsemőknek megfázásra, köhögésre, lázra – mit ajánl a szakértő?

tovább a cikkre
Folyton hurutos, köhög a gyermek?
Folyton hurutos, köhög a gyermek?

Nagyon sok kisgyermekes szülő ismeri azt az érzést, amikor egyik náthából még ki sem lábalt, már jön a másik. A gyereknek állandóan folyik az orra, sosem múlik a köhögése, és sorra kapja a középfülgyulladásokat. Szedi az antibiotikumot, és mégis.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE) -

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Gyermekbántalmazás bejelentése: hova fordulhatsz, ha bántalmazásra gyanakodsz a környezetedben? Családjogi szakértő válaszol tovább

Bántalmazás, szexuális zaklatás - sajnos egyre többször merülnek fel a gyermekek sérelmére elkövetett, ilyen jellegű bűncselekmények. Tudjuk-e, mi a hivatalos útja, módja annak, hogy egy...

Év végi szabadság kiadása: mi a hivatalos eljárás? Hogyan lehet szabadságot átvinni a következő évre?  tovább

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságot a törvény szerint, ettől csak néhány esetben lehet eltérni. Melyik az a 4 eset, amikor a szabadság átvihető a következő...

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki? tovább

November 20-a Gyermekek Jogainak Világnapja. Magyarországon a kiskorúak közül - jellemzően 15-18 éves kor közöttiek - sokan dolgoznak. A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat ír elő...

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Túró Rudi torta

Túró Rudi torta

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: • 75 dkg túró • 2 dl tejföl • 2 dl tejszín • 20 dkg porcukor • 1 citrom leve és reszelt héja • 1 csomag zselatin • 12 db babapiskóta • 2 csomag vaníliás cukor • eperlekvár • fél tábla tortabevonó csokoládé • pici olaj

Recept: Kivajazott tortaforma aljába belerakjuk a babapiskótát, majd citromlével meglocsoljuk.

Összedolgozzuk a túrót, a tejfölt, a porcukrot, vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját. 1 dl vizet melegítünk, ebben feloldjuk a zselatint, 3/4 részét belekeverjük a túr&(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Családtervezés

Babát szeretnél? 7+1 dolog, amit tegyél meg, hogy könnyebben sikerüljön teherbe esned (x)

vissza vissza