Főoldal > Cikkek > Betegségek > Az immunrendszer felkészítése az őszi-téli megbetegedésekre - Szülők Lapja

Az immunrendszer felkészítése az őszi-téli megbetegedésekre

Szülőklapja képAz őszi „szezonális betegségek” a természet ritmusával összhangban jelentkeznek: a nyár melegét és kiáradó bőségét, az állandó napfényt követően a természetben megkezdődik a befelé fordulás: a napos órák száma csökken és megkezdődik a felkészülés a télre.

Szerző: Dr. Somló Pál
2008-11-05
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Somló Pál
Gyermekorvos
kérdezd szakértőnket a témában >>

Ez a jelenség az ember energetikai működésében is tetten érhető és a nyár típusú energiák őszi jellegű energiákba fordulása meghatározza a kialakuló betegségek természetét is.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a fertőző betegségek megelőzésében sok esetben elsődleges szerepe a védőoltásoknak van. Azonban a megelőzés fontos, elengedhetetlen - de bizonyos esetekben nem egyedül álló - részét képezi a megfelelő táplálkozás, tápanyag-, vitamin- és ásványi anyag-, valamint nyomelemellátottság.
A már kialakult fertőzések leküzdésében nagy segítséget jelent többek között a C-vitamin, az Echinácea és a Propolisz, ill. a jó minőségű méz, valamint sokszor nagy segítséget jelentenek a homeopátiás gyógyszerek.


Immunerősítő szerek
Igen jól ismert egy kezdetben Bécsből hozott „immunerősítő”, amelynek az adása sok felső légúti hurut kivédésében jelenthet segítséget. Ennek a szedése megváltozott, erről a kollégák sokat tudnak. Azóta megjelent egy olyan immunerősítő is, amelyről a gyártó és a vizsgálatok azt mutatják, hogy az immunerősítő funkcióját a sejtek egy fontos szintjén, az úgynevezett riboszómákban valósítják meg. Ezzel még nem elég kiterjedtek tapasztalataink, most gyűjtjük.

A táplálkozásunk is téli üzemmódra vált
Amivel azonban már több évszázados tapasztalataink vannak, azok a megfelelő tápanyagok, ásványi anyagok, vitaminok. Azt a szervezetet, amely megfelelően táplált, kevésbé tudják a fertőzések legyűrni. Én úgy gondolom, a megfelelő tápláltsághoz szükséges a megfelelő táplálék, a kiegyensúlyozott, minden fontos összetevőt tartalmazó étel. Tehát úgy gondolom, hogy mindenképpen szükségünk van fehérjére, szénhidrátra, de még zsírra is. Nagyon fontos ezek aránya. Tudjuk, hogy a mi éghajlatunk alatt évszakonként változó, hogy milyen legyen a táplálék összetétele. Nálunk tavasszal, nyáron, ősszel több zöldséget, gyümölcsöt kell és lehet fogyasztani, míg télen inkább a hús kerül előtérbe és a zöldséget elsősorban a burgonya képviseli, ill. a savanyúság. Tudom, hogy mostanság már sok zöldséget, gyümölcsöt lehet télen is kapni, amely importból származik. Sajnos ezek – szerintem – csak pótszerek, mert ezeket még teljes érés előtt szüretelik le, és kényszerérlelik. Azt ma már tudjuk, hogy a gyümölcsben az érés utolsó szakaszában alakul ki az úgynevezett fitonutriens, amely a legnemesebb vitamin az emberi szervezet számára. Így a kényszerérlelt zöldség, gyümölcs nem tartalmazza ezeket.

Sajnos már nem elég a megfelelő táplálkozás
Még egy probléma fölmerül az ételeinkkel kapcsolatban. Az igen erőteljesen fokozott mezőgazdasági termelés nagyban lecsökkentette a föld tápértékét a növények számára. Az alacsonyabb tápértékű földből alacsonyabb tápértékű zöldség, gyümölcs termelődik. Az állatok, ill. az emberek az alacsonyabb tápértékű zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak és az emberek a kevésbé jól táplált, ill. mesterséges tápanyagokkal táplált állatok húsát fogyasztják. Összességében azt mondhatjuk, hogy sem a mindenevő, sem az állítólag egészséges életmódot folytató vegetáriánusok sem járnak jól és nem jutnak hozzá a megfelelő tápanyagokhoz. A tápanyagaink ásványi anyag és vitamin tartalomvesztését a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végzett folyamatos vizsgálatok bizonyítják.

Táplálékkiegészítők, vitaminok
A végkövetkeztetésünknek annak kell lennie, hogy mindenkinek szüksége van segítségre, azaz táplálékkiegészítőkre. Ezekből igen széleskörű kínálat áll rendelkezésünkre. Ezek jó része vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, míg másik részük további kiegészítéseket a megfelelő tápláltsághoz.

A vitaminok közül elsődleges fontosságú a C-vitamin. Ennek folyamatos fogyasztása, betegség esetén nagyobb mennyisége javasolható. Tisztában kell lenni azzal, hogy a kristályos állapotban fogyasztott C-vitaminból 60 mg, amely fölszívódik és hatékony. A többi gyorsan távozik a vizelettel. A vizeletben nagymennyiségben megjelenő aszkorbinsav megváltoztatja a vizelet vegyhatását, így a vesekő kialakulásának veszélyét hordozza magában. Javasolható az elhúzódó felszívódású és lassan kiürülő C-vitaminok fogyasztása.

Ha már megbetegedtünk, ne szedjük a multivitamint!
A multivitaminoknak és az ásványi anyagoknak a fogyasztása is nagyon fontos a megelőzésben. Azonban csak akkor szabad alkalmazni, ha betegség nem áll fenn, mert fertőzés esetén ezek vastartalma elsődlegesen a kórokozókat táplálja. Ebből következik az is, hogy a betegségek megelőzésének fontos eszköze a vasraktárak megfelelő feltöltése, mert a kialakuló fertőzés során a kórokozók elfogyasztják a vasat.

Gyógynövények gyógyító hatása
A fertőző betegségek, elsősorban a vírusos betegségek megelőzésében, valamint a gyógyításában is fontos szerepet játszhatnak bizonyos gyógynövények, ill. természetes anyagok. Elsősorban a bíbor kasvirág, latin nevén Echinaceára gondolok. Ez táplálékkiegészítők, cseppek, ill. homeopátiás gyógyszerek formájában áll rendelkezésünkre.

A másik ilyen nagyon hatásos gyógyhatású készítmény a méhek által készített propolisz. Ez is különböző formában áll rendelkezésünkre. A leghatékonyabban jó minőségű mézzel együtt fogyasztva ajánlott. Magyarországon igen kiváló minőségű méz kapható, amelyek itt készültek. Sajnos megjelentek kevert, bizonytalan eredetű és összetételű mézek is, amelyek nagyon olcsóak. Ezekkel óvatosság ajánlott, főleg kis csecsemők, gyermekek esetében. Amennyiben kis gyermekünk van, óvatosan kell kiválasztani a megfelelő mézet és propoliszt.


Egy dolgot soha ne tévesszünk szem elől: „Ez állítólag szakmai titok, én mégis elmondom Önöknek. Mi orvosok semmit sem tehetünk, csupán segítjük és bátorítjuk azt az orvost, aki Önökben lakik.” Albert Schweitzer


 

Címkék: immunrendszer, megbetegedések, szezonális, immunerősítő, táplálkozás, vitamin

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Járvány előtt oltásokról
Járvány előtt oltásokról

Alig ért véget a nyár, a rendelőben sorra megjelennek a náthás, lázas, néha hányós, hasmenéses betegek. A tömegkommunikációban folyamatos híradást kapunk arról, hogy már megint súlyos influenzajárvány várható, amely megelőzésére újfajta összetételű oltóanyag került előállításra. Tavaly is a fejünk fölött lógott „Damoklész kardja”, de szerencsére megúsztuk súlyosabb járvány nélkül.

tovább a cikkre
Szükséges-e a mandulaműtét?
Szükséges-e a mandulaműtét?

A gyakori felső légúti gyulladás, tüszős mandulák, a folyton kiújuló középfülgyulladás krónikussá válása esetén a gyermekorvos gyakran a műtétben látja az egyetlen megoldást. Dr. Somló Pál gyermekorvos cikkéből kiderül, hogy megelőzhető lenne a probléma, mit lehetne tenni, hogy elkerüljük a műtétet és hogy melyek azok az esetek, amikor valóban muszáj eltávolítani a mandulákat?!

tovább a cikkre
Csak egy kis nátha?!
Csak egy kis nátha?!

Gyakran csak legyintünk, hiszen ez csak nátha. Holott ez az ártalmatlannak hitt betegség számtalan komolyabb probléma alapja és kiinduló pontja. Egy kis odafigyeléssel sok szövődményt megelőzhetünk, ne hanyagoljuk hát el!

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Somló Pál - Gyermekorvos

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki? tovább

November 20-a Gyermekek Jogainak Világnapja. Magyarországon a kiskorúak közül - jellemzően 15-18 éves kor közöttiek - sokan dolgoznak. A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat ír elő...

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Családi pótlék, anyasági támogatás, GYES, GYET novemberben - Csúsznak a kifizetések a munkaszüneti nap miatt tovább

November elseje, mindenszentek idén szerdára esik - emiatt sok család a megszokottól később kapja meg a különféle családtámogatási juttatásokat. Mikor érkezik novemberben a családi pótlék,...

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Teljes kiőrlésű zöldséges rakott rétes

Teljes kiőrlésű zöldséges rakott rétes

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 250 g teljes kiőrlésű rétestészta lap 1 nagyobb vöröshagyma 150 g gomba 50 g félzsíros túró 3 nagyobb sárgarépa 2 közepes cukkini 2 ek. napraforgó étolaj 50 ml 1,5 %-os tej 25 g teljes kiőrlésű liszt 100 g zsírszegény sajt 1 pohár natúr, zsírszegény joghurt őrölt fehérbors, szerecsendió, bazsalikom, petrezselyemzöld, oregánó, kakukkfű, metélőhagyma

Recept: A vöröshagymát először félbe, majd karikákra vágjuk. A gombát és a cukkinit felszeleteljük, a sárgarépát hasábokra vágjuk, majd ezeket egy teflonserpenyőben az olaj felén átfuttatjuk. Hozzáadjuk a tejet és a fűszereket, és amikor a tej felforr, vékonyan megs(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

11 éves kisdiákjával akart új életet kezdeni Londonban egy békési tanár - Megdöbbentő részletek derültek ki

vissza vissza
Advertisement