Homokozós fertőzések - Mire figyelj, ha homokozik a gyermeked?

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


Homokozós fertőzések - Mire figyelj, ha homokozik a gyermeked? Mikor szabad a babákat legkorábban homokozóba vinni? Miért veszélyes, ha koszos, gondozatlan homokozóba engedjük a babákat, kisgyermekeket? Melyek a leggyakoribb homokozós fertőzések? Mire ügyeljenek a kutya- és cicatartók? A játszótér nagy slágere a homokozó, ahova minden baba és kisgyermek vágyik. A fiatal édesanyák leginkább abban tanácstalanok, hogy milyen életkorban vihetik először a kisbabájukat a homokozóba, amely gyakran komoly veszélyforrást jelenthet a babák és kisgyerekek számára.

A cicák és kutyák ürüléke miatt a Toxocara és Toxoplasma fertőzés a leggyakrabban terjesztett homokozós betegség - hívja fel a figyelmet az aktuális gyermekfertőzések veszélyeire Dr. Torkos Ágnes gyermekgyógyász.

Toxocara - a fertőzött állat széklete okozza
A fertőzött állat székletével bekerül a pete a homokozóba onnét a kézre került pete bejut a gyermek szervezetébe általában szájon keresztül, hiszen a gyermekek a szennyezett kezüket gyakran a szájukba veszik, vagy a szennyezett kézzel esznek. A petéből a vékonybélben kikel a lárva és a vérkeringéssel eljut a szervezet különböző területeibe, a szembe, agyba, tüdőbe, májba, izomba.

A tünetek ennek megfelelőek lehetnek. A gyermeknél láz, idegrendszeri tünetek akár epilepszia, tüdőgyulladás, a szemben lévő gyulladás, látászavar jelentkezhet. A diagnózis nem könnyű, hiszen elsőként nem ezekre a betegségekre gondol a kezelőorvos. Specifikus ellenanyag vizsgálat utalhat a fertőzésre valamint a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok.



Toxoplasmosis - agyhártyagyulladással, agyvelőgyulladással is járhat
Főleg a macska ürülékével fertőzött közeggel terjedhet. Az oocystából szintén a vékonybélben alakul ki a közti alak és jut el a szervezet egyéb területeire, ahol cisztákat képezhet. Ép immunrendszerű emberekben önmagától gyógyulhat a fertőzés, de járhat lázzal, nyaki nyirokcsomó gyulladással, agyhártya, agyvelőgyulladással. Itt is ellenanyagszintekkel vizsgálható a fertőzöttség.

Torok és szájnyálkahártya fertőzés - szennyezett homokozó miatt is lehet
A homokozóba bekerülhetnek az állatoktól egyéb baktériumok, melyek okozhatnak torok és szájnyálkahártya fertőzést, illetve a bomló szerves anyagok pl. növényi részek, falevelek jó táptalaja a gombáknak, ezért ezek is jól szaporodnak a nedves közegben. Főleg légúti allergiás betegeknél okozhatja a légúti tünetek fellángolását, a játék közben belélegzett gombaspóra.

Kötőhártya gyulladás - szembe bedörzsölt homok válthatja ki
A szembe bedörzsölt homok mint fizikai irritáló tényező  erős viszketést, könnyezést és komoly kötőhártya gyulladást okozhat. Időnként szemészeti ellátás is szükségessé válhat az idegentest eltávolítása céljából.

Szúró, vágó, éles tárgyak a homokozóban - fontos a rendszeres átgereblyézés
A homokozóban egyéb idegentest is előfordulhat, üvegszilánk vagy egyéb szúrást vágást okozó anyag - pl. söröskupak -, ezek is kellemetlen meglepetést okozhatnak.

Mikor szabad a babákat először homokozóba vinni?
A gyermekek immunrendszere 1 éves korig kifejlődőben van, addig semmiképpen nem javasolt a gyermeket homokozóba vinni.  A legtöbb kisgyermek imádja az ujját szopni, ezért nagyon nagy a fertőződés veszélye. Sok gyerek szívesen veszi a homokot is a szájába, főleg fogzás időszakában.
2 éves kortól már kevésbé veszik kezüket a szájukba, de a játék közben is érdemes a gyermeket szemmel tartani és játék végén a mielőbbi kéztisztítást elvégezni.

Hogyan lehet elkerülni a homokozós fertőzéseket?
Legjobb megelőzés:a higiéniai szabályok betartása. Fontos a gyermek felügyelete, hogy játék közben ne vegye kezét vagy játékait a szájába, szennyezett kézzel ne egyen. Jó, ha van a szülőnél nedves tisztítókendő, amivel játék után azonnal áttörölheti a gyermek kezét, amíg nincs lehetőség a bő vízzel történő kézmosásra.

Szerző: dr. Torkos Ágnes gyermekgyógyász
Fotó: Pixabay

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


2015.06.08