Főoldal > Cikkek > Betegségek > Allergia babáknál, gyerekeknél: 6 gyakori ok, ami miatt kialakulhat - Szülők Lapja

Allergia babáknál, gyerekeknél: 6 gyakori ok, ami miatt kialakulhat

Szülőklapja képAz allergiás hajlamot a várandós kismama terhessége is nagyban befolyásolja. A gyerekek későbbi élete során pedig egy sor más dolog is számít, például, hogy milyen ételeket adunk nekik enni. Miért van egyre több allergiás beteg? Dr. Berta Gyula válaszol.

Szerző: dr. Berta Gyula
2015-09-22
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az allergiás betegségcsoport (szénanátha, asztma, bőrkiütések, ételallergiák) a „divatos” („civilizációs”) betegségek közé tartozik, hihetetlen tempóban, évtizedről-évtizedre gyors ütemben szaporodik a megbetegedettek száma.

Magyarországra is az allergiás betegek számának nagymértékű növekedése jellemző, (ez a szám évente 10-15%-al nagyobb), és jelenleg mintegy két- három millió embert érint az allergiás betegségek valamely formája - hívja fel a figyelmet dr. Berta Gyula tüdőgyógyász.
 

Mitől alakulhat ki allergia a babánál, kisgyermeknél?


1. Az allergiás hajlamot már a kismama terhessége is befolyásolja
A genetikai okok minden bizonnyal szerepet játszanak ebben, hiszen egy allergiás szülő esetében 30-40%-os, mindkét allergiás szülő gyermekeinél már akár 80-90%-os a valószínűsége annak, hogy az utód is allergiás lesz. Mivel a betegség gyakorisága a fiatal korosztályban növekszik, az allergiás szülők száma is egyre több lesz.

A méhen belüli fejlődés és a születés körül történt események hatása kimutathatóan befolyásolja az allergiás hajlam kialakulását: a koraszülöttség és az ezzel gyakran együtt járó alacsony születési súly, a helytelen csecsemőkori táplálás, a szoptatási szokások előnytelen változása, kockázati tényezők. Az anya dohányzása a terhesség alatt, illetve a dohányzás a csecsemő környezetében eléggé nem hangsúlyozható ártalmat jelent az allergiás betegségek előfordulása szempontjából.

2. Baba és mama a nap 90%-át belső terekben töltik
A károsító környezeti tényezők száma és megjelenésük egyre gyorsabb üteme. Az újabb építőipari technológiák által alkalmazott, szinte évente megjelenő újabb és újabb anyagok, vegyszerek. A padlófűtés, szőnyegpadlók, gázfűtés. A légkondicionálás, penészgombák, atkák, csótányok. A lakáson belüli dohányzás. A „modern” családok (anya és gyermek) napjuk 90%-át ezekben a belső terekben töltik, jórészt egészségtelen környezetben.

3. Modernkori veszélyek, amire az anyukáknak ügyelniük kell
A lakáson kívül, városban sem sokkal jobb a helyzet: A közlekedési és ipari szennyezés, a pollenek hatása mellett rengeteg vegyszer „bombázza” a szervezetünket. Az élelemmel magunkhoz vett növényvédő szerek, műtrágyák maradéka, a hússal megevett takarmány-kiegészítők és az állatgyógyításhoz használt antibiotikumok, az élelmiszer –adalékok, -ízjavítók, -állományjavítók, -színezékek, -tartósítók jelentenek veszélyt. A munkahelyi ártalmak jelentősége is számottevő.

Allergia babáknál, gyerekeknél: 6 gyakori ok, ami miatt kialakulhat
dr. Berta Gyula

4. Az is baj, ha a kisgyerek nem kap el minden fertőzést?
Az immunrendszer érését befolyásoló tényezők. Hiányoznak a korábbi, a „normális” immunválasz serkentői: megszűnt sok fertőző betegség, korlátozott a légúti bakteriális- és vírusos fertőzések hatása is. Ez elsősorban a városi-, higiénikus környezetben nevelt gyermekekre jellemző, akiknek kevés testvére van, nincs kitől elkapniuk a betegséget, a lakókörnyezetük bakteriális szempontból meglehetősen steril, ha mégis fertőződnek, akkor akár szükségtelenül is antibiotikus kezelést kapnak, ami visszaszorítja a bél baktériumflóráját is, holott annak is nagy szerepe van az immunológiai folyamatokban.

Az immunrendszer nincs felkészülve az egyre nagyobb számban rázúduló környezeti hatásokra, összezavarodik vagy „pótcselekvésre” kényszerül, aminek az eredménye az allergiás immunválasz.

5. Az allergiára a túlsúly és az elhízás is hajlamosít
A túlsúly és elhízás gyorsan növekvő arányban fordulnak elő a népességben, és hajlamosító tényezők főként a légúti allergiás betegségek szempontjából. Bizonyított tény, hogy az elhízott asztmások testsúlycsökkentése előnyös a beteg állapotára. A jelentős testsúlycsökkentés után állapotuk javul, kevesebb gyógyszert igényelnek.

A szervezetünket nemcsak fizikai-, kémiai- és biológiai környezetszennyező hatások érik, hanem egyúttal „szellemi környezetszennyezés”-ben is élünk.
Hihetetlen mennyiségben és gyorsaságban zúdulnak ránk az újabb- és újabb behatások: a hírközlő- és műsorszolgáltató eszközök sokszor sokkoló információi, az erőszakos és frusztráló reklámok, az internet, az E-mailek, a mobiltelefonok.

6. A stressz magatartási zavart, majd allergiát okoz
Az életritmus elképesztő mértékben felgyorsult, a környezetünkben alig követhető ütemű változások történnek: az elvárások, szabályok, jogszabályok, viselkedési sémák szinte hetente változnak. A szakmák szabályai, módszerei, eszközei, kapcsolatrendszerei is gyakran módosulnak, más ismereteket, készségeket igényelnek, gyakran egzisztenciális bizonytalanságot okozva.

Az állandósult stressz magatartási zavarokat, azok pedig allergiás betegséget okozhatnak. A központi idegrendszer és az immunrendszer között ugyanis szoros kapcsolat van: egyes idegsejteken olyan receptorok vannak, amik az immunológiai közvetítő anyagokra érzékenyek, illetve az egyes immunsejteken is kimutathatók idegvégződések. Pszichológiai, pszichiátriai vizsgálómódszerekkel az is valószínűsíthető, hogy az allergiás tünettel a beteg az érzelmek felismerésének és kifjezésének nehézségeit helyettesíti, ennek révén kommunikál. Esetenként az allergiás betegség a beteg önmaga ellen fordított agressziójának megnyilvánulása lehet.

Van megoldás?
Következmény: Ha az előzőkben részletezett környezeti és pszichoszociális környezeti ártalmak elérnek egy kritikus szintet, akkor az immunválasz „kisiklik”, rossz vágányra áll, felülkerekednek az allergiás mechanizmusok és a genetikai hajlamból atopiás-allergiás betegség lesz.
A fizikai és szellemi környezetünk szennyeződése sajnos folytatódik, romlik. A megoldás egyik útja ennek a visszafordítása, csökkentése lenne. Ez azonban nem egyedül az egészségügy, hanem az egész társadalom feladata.

Szerző: dr. Berta Gyula, nyugdíjazott tüdőgyógyász, a Nagyszülők Lapja állandó szakértője »

Címkék: allergia, allergia okai, allergia ételre, pollenallergia, allergiás a gyerek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

7 jel, ami arra utal, hogy baj van a gyerek látásával - Akkor is, ha nem mondja!
7 jel, ami arra utal, hogy baj van a gyerek látásával - Akkor is, ha nem mondja!

Sokszor csak az iskolába kerüléskor derül ki, ha egy gyermek nem lát rendesen - ezért is érdemes időben felfigyelned azokra a jelekre, amik szemproblémára utalhatnak.

tovább a cikkre
Hasfájás, hasmenés, véres széklet, fogyás kisgyermeknél - Erre a gyógyíthatatlan betegségre is utalhatnak a tünetek! Mit kell tudni a Crohn-betegségről?
Hasfájás, hasmenés, véres széklet, fogyás kisgyermeknél - Erre a gyógyíthatatlan betegségre is utalhatnak a tünetek! Mit kell tudni a Crohn-betegségről?

A korábban csak felnőtteket érintő, gyógyíthatatlan Crohn-betegség évente már 150 gyermeknél jelentkezik Magyarországon, a fekélyes bélbetegséget valószínűleg a feldolgozott élelmiszerekben lévő adalékanyagok okozzák.

tovább a cikkre
Kanyaró és egyéb járványok: legyőzöttnek hitt betegségek terjednek el újra, ha nem oltják be az embereket, figyelmeztet a magyar virológus
Kanyaró és egyéb járványok: legyőzöttnek hitt betegségek terjednek el újra, ha nem oltják be az embereket, figyelmeztet a magyar virológus

A kötelező és ajánlott védőoltások alkalmazásának szükségességére figyelmeztetett az először Romániában, majd Kelet-Magyarországon megjelent kanyarós megbetegedésekkel kapcsolatban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) legmagasabb biztonsági követelményeknek is megfelelő (BSL-4) virológiai laboratóriumának vezetője.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Családi pótlék, anyasági támogatás, GYES, GYET novemberben - Csúsznak a kifizetések a munkaszüneti nap miatt tovább

November elseje, mindenszentek idén szerdára esik - emiatt sok család a megszokottól később kapja meg a különféle családtámogatási juttatásokat. Mikor érkezik novemberben a családi pótlék,...

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Kiwi túróval

Kiwi túróval

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Kiwi Túró

Recept:

Az alaposan megmosott, meghámozott és ismételten megmosott kiwit felszeleteljük. Szitán áttörjük és túróval kikeverjük. Cukrot csak akkor adjunk hozzá, ha a kiwi savanykás.

(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Családtervezés

Több millió forintot elenged a kormány a lakáshitel-tartozásodból - Most jött ki a rendelet, íme, a részletek!

vissza vissza
Advertisement