Főoldal > Cikkek > Betegségek > Allergia babáknál, gyerekeknél: 6 gyakori ok, ami miatt kialakulhat - Szülők Lapja

Allergia babáknál, gyerekeknél: 6 gyakori ok, ami miatt kialakulhat

Szülőklapja képAz allergiás hajlamot a várandós kismama terhessége is nagyban befolyásolja. A gyerekek későbbi élete során pedig egy sor más dolog is számít, például, hogy milyen ételeket adunk nekik enni. Miért van egyre több allergiás beteg? Dr. Berta Gyula válaszol.

Szerző: dr. Berta Gyula
2015-09-22
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az allergiás betegségcsoport (szénanátha, asztma, bőrkiütések, ételallergiák) a „divatos” („civilizációs”) betegségek közé tartozik, hihetetlen tempóban, évtizedről-évtizedre gyors ütemben szaporodik a megbetegedettek száma.

Magyarországra is az allergiás betegek számának nagymértékű növekedése jellemző, (ez a szám évente 10-15%-al nagyobb), és jelenleg mintegy két- három millió embert érint az allergiás betegségek valamely formája - hívja fel a figyelmet dr. Berta Gyula tüdőgyógyász.
 

Mitől alakulhat ki allergia a babánál, kisgyermeknél?


1. Az allergiás hajlamot már a kismama terhessége is befolyásolja
A genetikai okok minden bizonnyal szerepet játszanak ebben, hiszen egy allergiás szülő esetében 30-40%-os, mindkét allergiás szülő gyermekeinél már akár 80-90%-os a valószínűsége annak, hogy az utód is allergiás lesz. Mivel a betegség gyakorisága a fiatal korosztályban növekszik, az allergiás szülők száma is egyre több lesz.

A méhen belüli fejlődés és a születés körül történt események hatása kimutathatóan befolyásolja az allergiás hajlam kialakulását: a koraszülöttség és az ezzel gyakran együtt járó alacsony születési súly, a helytelen csecsemőkori táplálás, a szoptatási szokások előnytelen változása, kockázati tényezők. Az anya dohányzása a terhesség alatt, illetve a dohányzás a csecsemő környezetében eléggé nem hangsúlyozható ártalmat jelent az allergiás betegségek előfordulása szempontjából.

2. Baba és mama a nap 90%-át belső terekben töltik
A károsító környezeti tényezők száma és megjelenésük egyre gyorsabb üteme. Az újabb építőipari technológiák által alkalmazott, szinte évente megjelenő újabb és újabb anyagok, vegyszerek. A padlófűtés, szőnyegpadlók, gázfűtés. A légkondicionálás, penészgombák, atkák, csótányok. A lakáson belüli dohányzás. A „modern” családok (anya és gyermek) napjuk 90%-át ezekben a belső terekben töltik, jórészt egészségtelen környezetben.

3. Modernkori veszélyek, amire az anyukáknak ügyelniük kell
A lakáson kívül, városban sem sokkal jobb a helyzet: A közlekedési és ipari szennyezés, a pollenek hatása mellett rengeteg vegyszer „bombázza” a szervezetünket. Az élelemmel magunkhoz vett növényvédő szerek, műtrágyák maradéka, a hússal megevett takarmány-kiegészítők és az állatgyógyításhoz használt antibiotikumok, az élelmiszer –adalékok, -ízjavítók, -állományjavítók, -színezékek, -tartósítók jelentenek veszélyt. A munkahelyi ártalmak jelentősége is számottevő.

Allergia babáknál, gyerekeknél: 6 gyakori ok, ami miatt kialakulhat
dr. Berta Gyula

4. Az is baj, ha a kisgyerek nem kap el minden fertőzést?
Az immunrendszer érését befolyásoló tényezők. Hiányoznak a korábbi, a „normális” immunválasz serkentői: megszűnt sok fertőző betegség, korlátozott a légúti bakteriális- és vírusos fertőzések hatása is. Ez elsősorban a városi-, higiénikus környezetben nevelt gyermekekre jellemző, akiknek kevés testvére van, nincs kitől elkapniuk a betegséget, a lakókörnyezetük bakteriális szempontból meglehetősen steril, ha mégis fertőződnek, akkor akár szükségtelenül is antibiotikus kezelést kapnak, ami visszaszorítja a bél baktériumflóráját is, holott annak is nagy szerepe van az immunológiai folyamatokban.

Az immunrendszer nincs felkészülve az egyre nagyobb számban rázúduló környezeti hatásokra, összezavarodik vagy „pótcselekvésre” kényszerül, aminek az eredménye az allergiás immunválasz.

5. Az allergiára a túlsúly és az elhízás is hajlamosít
A túlsúly és elhízás gyorsan növekvő arányban fordulnak elő a népességben, és hajlamosító tényezők főként a légúti allergiás betegségek szempontjából. Bizonyított tény, hogy az elhízott asztmások testsúlycsökkentése előnyös a beteg állapotára. A jelentős testsúlycsökkentés után állapotuk javul, kevesebb gyógyszert igényelnek.

A szervezetünket nemcsak fizikai-, kémiai- és biológiai környezetszennyező hatások érik, hanem egyúttal „szellemi környezetszennyezés”-ben is élünk.
Hihetetlen mennyiségben és gyorsaságban zúdulnak ránk az újabb- és újabb behatások: a hírközlő- és műsorszolgáltató eszközök sokszor sokkoló információi, az erőszakos és frusztráló reklámok, az internet, az E-mailek, a mobiltelefonok.

6. A stressz magatartási zavart, majd allergiát okoz
Az életritmus elképesztő mértékben felgyorsult, a környezetünkben alig követhető ütemű változások történnek: az elvárások, szabályok, jogszabályok, viselkedési sémák szinte hetente változnak. A szakmák szabályai, módszerei, eszközei, kapcsolatrendszerei is gyakran módosulnak, más ismereteket, készségeket igényelnek, gyakran egzisztenciális bizonytalanságot okozva.

Az állandósult stressz magatartási zavarokat, azok pedig allergiás betegséget okozhatnak. A központi idegrendszer és az immunrendszer között ugyanis szoros kapcsolat van: egyes idegsejteken olyan receptorok vannak, amik az immunológiai közvetítő anyagokra érzékenyek, illetve az egyes immunsejteken is kimutathatók idegvégződések. Pszichológiai, pszichiátriai vizsgálómódszerekkel az is valószínűsíthető, hogy az allergiás tünettel a beteg az érzelmek felismerésének és kifjezésének nehézségeit helyettesíti, ennek révén kommunikál. Esetenként az allergiás betegség a beteg önmaga ellen fordított agressziójának megnyilvánulása lehet.

Van megoldás?
Következmény: Ha az előzőkben részletezett környezeti és pszichoszociális környezeti ártalmak elérnek egy kritikus szintet, akkor az immunválasz „kisiklik”, rossz vágányra áll, felülkerekednek az allergiás mechanizmusok és a genetikai hajlamból atopiás-allergiás betegség lesz.
A fizikai és szellemi környezetünk szennyeződése sajnos folytatódik, romlik. A megoldás egyik útja ennek a visszafordítása, csökkentése lenne. Ez azonban nem egyedül az egészségügy, hanem az egész társadalom feladata.

Szerző: dr. Berta Gyula, nyugdíjazott tüdőgyógyász, a Nagyszülők Lapja állandó szakértője »

Címkék: allergia, allergia okai, allergia ételre, pollenallergia, allergiás a gyerek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

7 jel, ami arra utal, hogy baj van a gyerek látásával - Akkor is, ha nem mondja!
7 jel, ami arra utal, hogy baj van a gyerek látásával - Akkor is, ha nem mondja!

Sokszor csak az iskolába kerüléskor derül ki, ha egy gyermek nem lát rendesen - ezért is érdemes időben felfigyelned azokra a jelekre, amik szemproblémára utalhatnak.

tovább a cikkre
Hasfájás, hasmenés, véres széklet, fogyás kisgyermeknél - Erre a gyógyíthatatlan betegségre is utalhatnak a tünetek! Mit kell tudni a Crohn-betegségről?
Hasfájás, hasmenés, véres széklet, fogyás kisgyermeknél - Erre a gyógyíthatatlan betegségre is utalhatnak a tünetek! Mit kell tudni a Crohn-betegségről?

A korábban csak felnőtteket érintő, gyógyíthatatlan Crohn-betegség évente már 150 gyermeknél jelentkezik Magyarországon, a fekélyes bélbetegséget valószínűleg a feldolgozott élelmiszerekben lévő adalékanyagok okozzák.

tovább a cikkre
Kanyaró és egyéb járványok: legyőzöttnek hitt betegségek terjednek el újra, ha nem oltják be az embereket, figyelmeztet a magyar virológus
Kanyaró és egyéb járványok: legyőzöttnek hitt betegségek terjednek el újra, ha nem oltják be az embereket, figyelmeztet a magyar virológus

A kötelező és ajánlott védőoltások alkalmazásának szükségességére figyelmeztetett az először Romániában, majd Kelet-Magyarországon megjelent kanyarós megbetegedésekkel kapcsolatban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) legmagasabb biztonsági követelményeknek is megfelelő (BSL-4) virológiai laboratóriumának vezetője.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Első szülinapi torta – joghurttorta

Első szülinapi torta – joghurttorta

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: T é s z t á h o z 4 tojás 120 g cukor 1 csomag vaníliás cukor 80 g liszt citrom reszelt héja 1 csomag sütőpor margarin a forma kikenéséhez K r é m h e z 300 ml joghurt 200 ml habtejszín 150 g porcukor 1 csomag vaníliás porcukor 1 evőkanál zselatin 1 citrom leve T e t e j é r e 500 g piros gyümölcs (eper, málna, cseresznye) 2 csomag tortazselé 200 ml piros gyümölcsszörp

Recept:

Habosra keverjük a cukrot a tojások sárgájával, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és apránként a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzákeverjük a masszához. A tortaformát kikenjük m(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

"Tudsz róla, milyen szerencsés vagy, hogy nap mint nap láthatod a gyermekedet?" - Egy gyászoló anya üzenete minden szülőnek

vissza vissza