Tényleg veszélyes a forró autóban hagyott ásványvízből inni? Utánajártunk!

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Tényleg veszélyes a forró autóban hagyott ásványvízből inni? Utánajártunk! Káros vagy sem, ha a forró autóban felejtett ásványvizes palackból iszunk? Kioldódnak-e veszélyes és káros anyagok a pet palackból, ha azt a tűző napon hagyjuk? Hogyan tároljuk, meddig fogyasszuk az ásványvizeket? Élelmiszeripari és vegyészmérnököket kérdeztünk a témáról. Amióta Facebook létezik, nem telik el nyár úgy, hogy ne terjednének villámgyorsan a tűzforró autóban hagyott ásványvizek veszélyeire figyelmeztető posztok.
Némely felhívás a hőség által okozott műanyag kioldódásának káros hatásaira, míg mások a benne lévő bacik fertőzésveszélyére hívják fel a figyelmünket. A témában Tóth Pál műanyagipari vegyészmérnököt, dr. Torkos Ágnes gyermekorvost, valamint a NÉBIH élelmiszer biztonsági szakembereit kérdeztük, hogy a kétségeket és tévedéseket egyszer és mindenkorra eloszlassuk.


A hőség és a hosszú tárolás kedvez a mikróbák elszaporodásának
A vonatkozó jogszabályok az ásványvizek esetében az egészségre veszélyt jelentő mikroorganizmusok előfordulására „zéró toleranciát” írnak elő. „Ez azt jelenti, hogy a jogszabályoknak megfelelő ásványvízben nem lehet olyan mikroorganizmus, amely tovább szaporodva, a minőség megőrzési időn belül felbontva a palackot, megbetegedést okozhat. Azonban az ásványvíz előállítása során, még az előírások szerint teljesen zárt technológiai rendszer esetén is bekerülhet 1-2 mikroorganizmus egyes palackokba. Biológiai törvényszerűség, hogy a mikrobák eloszlása nem egyenletes és amennyiben a palack szájánál a kupak közelében akár csak 1-2 mikróba előfordul, nem zárható ki, hogy az tovább szaporodik, különösen akkor, ha a környezeti hőmérséklet kedvez a szaporodásuknak (pl. autó csomagtartója, tűző nap). A szaporodás esélye az idő előrehaladtával szintén növekszik.” - tájékoztatnak bennünket a NÉBIH élelmiszeripari mérnökei.  

Mentes vagy a „bubis” ásványvíz? Felbontás után hol szaporodnak könnyebben a bacik?
„Amennyiben felbontás után visszazárjuk a palackot, abban a mennyiség csökken, a palackban levő levegő térfogata nő, ami elősegíti a levegőt kedvelő, úgynevezett aerob baktériumok szaporodását. Ilyen baktérium például a Pseudomonas aeruginosa, amely a NÉBIH vizsgálatai során a kifogásolt minták egy részében a kifogásolás okaként kimutatásra került. A baktériumok szaporodását gátolhatja a széndioxid jelenléte, tehát a mentes ásványvizekben könnyebben kialakulhat a fenti folyamat, mint a szén-dioxiddal dúsított ásványvizekben.” - teszi hozzá a hatóság.

Hogyan tároljuk, meddig fogyasszuk az ásványvizeket?
A szabály tehát az, hogy a felbontatlan palackokat ne tároljuk szobahőmérsékletnél magasabb hőfokon, a jelölésen kötelezően feltüntetésre kerülő minőség megőrzési időn belül fogyasszuk el az ásványvizet. A gyártó az alkalmazott technológia, annak körülményei, a rendelkezésére álló ismeretek, elméleti és gyakorlati tapasztalatok és az általa elvégzett vizsgálatok alapján határozza meg a minőség megőrzési időt. A lejárt minőség megőrzési idejű termék elfogyasztása a fogyasztó felelőssége.

PET palack - kioldódhat-e belőle káros anyag a kánikulai hőségben?
A Poliethylen terephtalát röviden PET olvadáspontja valahol 210-270 C fok között van, kiváló ellenállási képesség jellemzi gyenge savakkal, lúgokkal, olajokkal, zsírokkal, aromás szénhidrogénekkel szemben. „Olyan  polimer, ami ennyi anyagnak köztük gyenge savaknak, lúgoknak ellenáll, az bizton ellenáll szobahőmérsékletet jóval meghaladó akár 50-70 C fokos hőmérsékletnek is. Olvadáspontja olyan távol van a környezeti magas hőfoktartománytól, ami bizton garantálja, hogy az említett hőtatományban semmi káros anyag ne váljon ki.” - válaszolja Tóth Pál vegyészmérnök arra a kérdésünkre, hogy a forró autóban hagyott perpalackból kioldódhat-e káros anyag. „Az élelmiszeripari felhasználásra kerülő minden anyag (ilyen az ásványvíz is) olyan szigorú vizsgálatokon, majd folyamatos ellenőrzésen esik át, hogy teljes bizonyosan kizárható a normál felhasználási tartományban bármi károsító hatás bekövetkezzen. Világszerte ezt alkalmazzák élelmiszerek tárolására, illetve szállítására.” - teszi hozzá a műanyagipari szakember.

Tényleg veszélyes a forró autóban hagyott ásványvízből inni? Utánajártunk!
Az autóban hagyott ásványviz veszélyes lehet az egészségre! - Ilyen posztokkal lehet találkozni a Facebookon


Az ásványvíz palackok előírására szigorú előírások vonatkoznak
Az ásványvíz palackok anyagára tehát szigorú előírások vonatkoznak, amelyek előírják, hogy a vízzel érintkező palack anyagából nem oldódhatnak ki olyan összetevők, amelyek veszélyeztethetik az egészséget és elváltozást okozhatnak a víz összetételében és érzékszervi tulajdonságaiban. A palack anyagának gyártója köteles megfelelőségi nyilatkozattal igazolni, hogy az anyag megfelel ezeknek az általános, valamint a műanyagokra vonatkozó speciális előírásoknak, valamint ezt vizsgálati eredményekkel is kell dokumentálnia.

A fenti követelményeknek való megfelelést az anyagnak a várható felhasználási körülmények (adott élelmiszer vagy élelmiszercsoport, hőmérséklet, tárolási időtartam) a figyelembe vételével kell az anyag gyártójának biztosítania. Az ásványvíz palackozó élelmiszer vállalkozásnak rendelkeznie kell a palack anyagára vonatkozó megfelelőségi nyilatkozattal, vagyis csak olyan palackokba töltheti az ásványvizet, amely dokumentáltan megfelel a fenti előírásoknak. A NÉBIH által vizsgált PET palackok esetében kifogásolás nem történt.

Amennyiben lejárt terméket találtok a vásárlás során, jelezzétek az üzlet személyzetének, vagy akár a NÉBIH munkatársainak az ingyenesen hívható zöld számon (06-80/263-244).

Mi történik a vízzel, ha már beleittunk, és úgy hagyjuk a forró autóban?
Megint más kérdés az, hogy mi történik a vízzel, ha az üvegbe beleiszunk, és úgy hagyjuk a forró autóban. "Az autóban lévő ásványvízbe általában beleisznak az emberek, ritka szokássá vált, hogy poharat vinnének magukkal bármilyen útra. Az ivás során a száj flórából könnyen bejuthat baktérium az üvegbe mely a továbbiakban szaporodásnak indul, és az állás idejétől függően komoly csíraszámot is elérhet. Ez az édes teáknál, gyümölcsleveknél, cukros üdítőknél hatványozottan igaz, hiszen a cukor is rendelkezésre áll a szaporodásukhoz. 

Amikor a felnőtt a következő alkalommal fogyasztja, esetleg enyhe gyomorpanaszt érezhet- Bár a gyomorsav sok bejutó baktériumot elpusztít, de ennek ellenére is előfordulhat több napos állás után gyomor bélrendszeri tünet.
Ha gyermek fogyasztja kisebb baktérium szám elég a tünetek kiváltásához, ami lehet hasmenés-hányás, torokfertőződés vagy egyéb. Nyári időszakban ajánlott, hogy inkább kis üveges vizet vegyenek az emberek. Legyen pohár személyre szólóan, de legalább is saját üvege legyen mindenkinek. Felnőttek sokféle baktériumot hordozhatnak a garatjukban, ami nekik nem okoz problémát, de egy olyan embernek, aki fogékonyabb, vagy még nem találkozott azzal a kórokozóval, komolyabb betegséget okozhat" - mondja dr. Torkos Ágnes gyermekorvos.

Szakértők a témában:
Tóth Pál vegyészmérnök,
dr. Torkos Ágnes gyermekorvos
a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának szakemberei

Kezdőfotó: FreeDigitalPhotos
Fotó a cikkben: Facebook

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2015.06.30