Hátfájás, derékfájás baba mellett - Hogyan kell helyesen felemelni a babát? Hogyan szoptasd? Hogyan pelenkázd?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Hátfájás, derékfájás baba mellett - Hogyan kell helyesen felemelni a babát? Hogyan szoptasd? Hogyan pelenkázd? A terhesség alatt a testsúly növekedésével különösen a gerinc, a medence és a lábak terhelése nő jelentős mértékben. Emellett a várandós nők nagy részénél csökken a lábboltozat magassága, a láb hossza pedig 2-10 milliméterrel nő. Mindezek következtében a terhesség alatt sokan küzdenek különböző ízületi problémákkal, melyek a baba megszületése után még rosszabbodhatnak is. A babavárás hónapjaiban folyamatosan változik testünk, testtartásunk. A méh növekedése nyomást fejt ki a medence érrendszerére, a medencealapi izmokra és szalagokra.  A hormonok lazítják az ízületi szalagokat, így a szülés közeledtével egyre rugalmasabb lesz a csontok közötti összeköttetés. A terhesség alatt a testsúly növekedésével különösen a gerinc, a medence és a lábak terhelése nő jelentős mértékben. Emellett a várandós nők nagy részénél csökken a lábboltozat magassága, a láb hossza pedig 2-10 milliméterrel nő. Mindezek következtében a terhesség alatt sokan küzdenek különböző ízületi problémákkal. Az egyik leggyakoribb mozgásszervi tünet a derékfájdalom, hátfájással pedig szinte minden kismama küzd.
 
Az anyukák jobban tűrik a baba emelgetését, cipelését, mint az apukák
Sok nő tölti mindennapjait otthon a háztartásban, gyereket nevelve. A Magyar Gyógytornász- Fizioterapeuták Társaságának 2014-es kutatása rámutatott, hogy az olyan hétköznapi aktivitásokat, mint a házimunka vagy a kisgyermekek cipelése, emelgetése a férfiak jóval nagyobb arányban érzik megterhelőnek, mint a nők.

Ez az adat azonban inkább azt mutatja, hogy a nők ezzel kapcsolatban sokkal kevesebbet panaszkodnak, holott lenne rá okuk. Akik heti 1,5 óránál többet foglalkoznak gyerekek emelgetésével és hordozásával, azok egyharmada szenved térdfájdalomtól, és majdnem ugyanennyien (26%) számolnak be derék, illetve gerinctáji problémákról.

Az édesanyák ezeket a fájdalmakat sokáig képesek elviselni, csendben szenvednek akár évekig. Leggyakrabban a gyerek két éves korára a panaszok már nyugtalanítóvá válhatnak, és komolyan befolyásolhatják az érintett nők életvitelét. Fontos, hogy amennyiben ilyen jellegű fájdalmaink vannak, még időben keressünk fel egy szakembert!
 
A kisgyermekes anyukák között is gyakori az ínhüvelygyulladás
Sokan nem tudják, hogy a derék- és a hátfájás nem az egyetlen gyakori probléma. Az ínhüvelygyulladás nemcsak azokat érinti, akik napi szinten monoton munkát végeznek kezeikkel (például pénztárosok, gépírók, zenészek, és azok, akiknek a varrás vagy kötés a hobbijuk), a kisgyermekes édesanyák is jelentős veszélynek vannak kitéve.

A babákat, gyerekeket a bordánál fogva emeljük meg
Ennek oka elsősorban az, hogy helytelenül emeljük fel a gyerekeket. Sok édesanya ugyanis rendszeresen úgy veszi kézbe kisbabáját, hogy saját kezét a pici hóna alá helyezi, ezzel jelentősen megterhelve a hüvelykujjat és az ínakat. Minél nehezebb a gyermek, és minél mélyebbről emeljük meg, annál nagyobb veszélynek tesszük ki magunkat, jelentősen megnövelve az ínhüvelygyulladást esélyét. Ügyeljünk arra, hogy ne az ínakra helyezzük a terhelést. Ne a hónalja alá nyúljunk, ujjainkat L-alakban tartva, hanem a gyereket az oldalánál, bordáinál fogva emeljük fel, ujjainkkal félkört formázva.
 
Így kíméljék az ízületeiket a kismamák a  várandósság alatt
- Már a terhesség alatt fokozottan ügyeljünk a testtartásunkra. A helyes gyakorlat elsajátításával csökkenthetjük a szülés után kialakuló hát- és derékfájás kockázatát.
- A 12. héttől érdemes elkezdeni a testmozgást, hogy megőrizzük erőnlétünket. Legbiztonságosabb a kismamatorna, ami a terhesség időszakára, a szülésre és a közvetlen szülés utáni időszakra is felkészíti a kismamát.
- További mozgásformákkal kapcsolatban mindig kérjük ki orvosunk véleményét.
 
Így állítsuk be a baba- és gyermekbútorokat
- A pelenkázó asztal legyen megfelelő magasságban, hogy ne kelljen fölötte görnyedni.
- Ne hajoljunk mélyen a kiságyba: amíg a baba kora engedi, legyen a fekvő rész magasan. Válasszunk tehát állítható magasságú vagy magasabb kiságyat a baba számára.
- Amennyire a lehetőségek engedik, a folyamatos cipekedés miatt válasszunk kisebb súlyú babahordozót, babakocsit, gyerekülést.

További tippek - a kisgyermekkor idejére
- Szoptatáskor, cumisüvegből történő etetéskor fontos, hogy üljünk. Érdemes hengerpárnát tenni derekunk mögé és a karunk alá is, hogy csökkentsük a rájuk eső terhelést.
- Földön ülve próbáljuk hátunkat megtámasztani: dőljünk a falnak vagy egy bútornak, használjunk párnát.
- A gyakran használt, nehezebb játékokat vagy egyéb tárgyakat ne a földön, hanem derékmagasságban, könnyen elérhető helyen tartsuk.
- Izmaink rugalmasságának megőrzése érdekében sajátítsunk el néhány gerincnyújtó-gyakorlatot, és végezzük őket rendszeresen.

Forrás: izuletor.hu

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2015.06.25