Főoldal > Cikkek > Betegségek > Napszúrás és hőguta gyerekeknél: milyen tünetekre figyelj? Mikor kell azonnal orvost hívnod? - Szülők Lapja

Napszúrás és hőguta gyerekeknél: milyen tünetekre figyelj? Mikor kell azonnal orvost hívnod?

Szülőklapja képHogyan vehetjük észre, hogy a baba, kisgyermek napszúrást kapott? Mi a teendő, ha a gyermek a tűző nap miatt már az eszméletvesztésig jutott? Tudtad, hogy a hőguta egy életveszélyes állapot, ami visszafordítható? Életbevágó tanácsok minden felnőttnek, akik gyerekek közelében tartózkodnak!

Szerző: Szülők lapja
2015-07-22
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A nyári kánikulában, a zsúfolt strandokon a gyerekek fokozottabban ki vannak téve a napszúrás és egyéb hőártálmak veszélyeinek, amelyek szélsőséges esetben ájulással járnak. Mi a teendő napszúrás, hő collapsus, hőkimerülés, hőguta esetén? Mik a sürgős teendők, ha a tűző napon ájult gyermekről kell azonnal gondoskodnunk? Életbevágó tanácsok Hekkel Zoltán mentőtiszttől, nem csak szülőknek.

Erős napsütés, bezárt autó a tűző napon - ezért veszélyesek a kisgyerekre
A csecsemők és kisbabák normális testhőmérséklete 36,0-37,5 Celsius között mozog. Akár hőemelkedési értékig - körülbelül 37,0 Celsiusig - is emelkedhet a test hő ebben a meleg időszakban a gyors anyagcsere végett, nem beszélve a mozgékonyság miatt betudható magasabb testhőmérsékletről. Ettől magasabb érték esetén már valamilyen kórállapot állhat a háttérben, amit rendszerint tünetek is alátámasztanak.

De nem csak fertőzéses megbetegedések tekintetében szökhet fel a kisdedek testhőmérséklete, hanem valamilyen külső hőártalom hatására, amely akár életet veszélyeztető állapotot is eredményezhet.

Napszúrás, hő kimerülés, hőguta - súlyos ártalmakat okoz gyerekeknél
Ilyen veszélyeztető állapot akkor következik be, ha a gyermek sokáig tartózkodik meleg környezetben, emiatt a szervezetben úgynevezett pozitív hőmérleg alakul ki. Ennek különböző fokozatait különböztethetjük meg súlyossági sorrendben, kezdve a legenyhébbtől: napszúrás, hő collapsus, hőkimerülés, hőguta.

Amennyiben a gyermek sokáig meleg környezetnek van kitéve, szervezetében fokozott hőfelvétel indul be, emiatt hőleadása csökkenni fog. Általában ezek egyensúlyban vannak, de az extrém időjárás, például a forró nyári meleg ezt felboríthatja. Fordítottan is igaz, ha a test sokáig zimankós környezet hatásainak van kitéve, akkor a hőfelvétel markánsan csökken, míg a hőleadás nőni fog, ezzel okozva a kihűléses állapotot.

Kánikulában a fokozott folyadékvesztés miatt sűrűsödik be a vér
A csökkent hőleadás miatt ereink kitágulnak, ezzel az érfalak áteresztővé válnak, a szövetek közé vesztünk relatíve sok folyadékot, amely verítékezéssel a külvilágba távozik a bőrünkön át. A hőség okozta folyadékvesztés miatt besűrűsödik a vér az érpályában, lecsökken a vérnyomás, a szívnek intenzívebben kell dolgoznia a keringés normális fenntartására. Ha tartósan fennáll a hőártalom, akár szívritmuszavarokat is generálhat.
 

Napszúrás


Napszúrás esetén azonnal adjunk folyadékot a gyerekeknek
Az agyban is kitágulnak az erek, melynek következtében az érfalon kilépő folyadék agyi ödémát - vizenyőt - okozhat, amely súlyos életveszélyes állapotot eredményezhet, hiszen onnan a vizenyő nem tud a külvilágba távozni. Felgyülemlik, és végül a sok ödémafolyadék a koponyacsontnak fogja nyomni belül az agyat, amely eszméletlenséget okoz, végül végzetes kimenetellel jár.

Napszúráskor ennek tünetei enyhe formában figyelhetőek meg. Fejfájás, kábultság, bágyadtság, szédülés, ájulás, sápadt küllem, hányinger, hányás, enyhe hőemelkedés.

Teendő ilyenkor - mint minden esetben - hűvös, szellős, árnyékos helyre vinni a gyermeket, majd lefektetni, felső testét, fejét megemelni 15-30 fokos szögben. Folyadékpótlás bőségesen, kis adagokban kell, hogy megtörténjen. Magas testhőmérséklet esetén hűtőfürdőt, hűtőborogatást kell alkalmazni, esetleg gyógyszeres lázcsillapítást.


Hő collapsus


A gyermek eszméletét is elveszíti, végtagi fájdalom is felléphet
Hőcollapsusról beszélünk akkor , hogy ha a hőártalomnak már viszonylag több ideje van kitéve a szervezet, ez eszméletvesztéses állapotot eredményez, azaz rövid ideig tartó agyi keringési zavar lép fel.

Teendőként hűvös, szellős, árnyékos helyre kell vinni a gyermeket, fektessük le és segítsük az agyi vérkeringés normalizálódását, megemelt alsó végtagokkal. Majd folyadék-, és sópótlás szükséges, mivel verejtékezés kapcsán fontos ásványi sókat is veszít a gyermek szervezete.

Ha eszméletéhez tért, akkor panaszkodhat hasi- és végtagfájdalmakra, amely szintén a fokozott folyadékvesztés miatt áll fenn. Testhője lehet normális, de enyhe hőemelkedés is felléphet. Az eszméletvesztés miatt mindenképp kórházi ellátás javasolt. Amennyiben nem tér eszméletéhez, mindenképpen hívjunk mentőt!
 

Hőkimerülés


Izomgörccsel, ködös tudatállapottal jár - vénás infúzió adása elkerülhetetlen
Tünetei közé tartozik a hányás, nagyfokú verejtékezés, gyengeségérzet, petyhüdt izmok, szomjúságérzet, izomremegés, fejfájás, végtagfájdalmak, magas testhőmérséklet, kevés vizelet - kisbabáknál a száraz pelenka erre utal -, izomgörcsök, ködös tudatállapot, eszméletzavarok.

Ebben az esetben a mentőhívás elkerülhetetlen, hisz már ilyenkor olyan sok folyadékot veszített a gyermek, így potenciális veszélynek van kitéve: bármikor leállhat életfontosságú szerve, szívritmuszavar jelentkezhet! Az ilyen beteg gyermek ellátása már mindenképpen szakképzettséget igényel. Azon felül, hogy bevisszük hűvös, szellős helyre a gyermeket, és próbálunk vele vizet itatni, illetőleg hűtőfürdőt kezdünk, már invazív beavatkozásra van szüksége. Amely azt jelenti, hogy az elvesztett folyadékot vénás úton infúzió adásával pótolják majd az egészségügyi szakellátók.


Hőguta


Mielőbb meg kell kezdeni az újraélesztést
Életveszélyes állapot! A gyermek bőre meleg, száraz lesz, abszolút folyadékvesztés, később a rossz keringés miatt, bőre sápadttá válik. Gyorsan romlik az eszmélete, légzészavar és keringés zavar jelentkezik. Epileptiform jellegű görcsrohamok, majd mély eszméletlenség jellemzi.

Amit a szülő tehet ez esetben, mint az előzőekben leírtakat követve, vigyázni a gyermekre addig, míg a mentő meg nem érkezik. Védjük a fejét görcsroham esetén a sérülésektől, illetőleg figyeljük, ellenőrizzük a légzését és lélekben készüljünk fel a legrosszabb kimenetelre, az újraélesztésre. Az újraélesztést kezdjünk meg, hogy ha légzésleállást tapasztalunk, és végezzük addig, amíg a mentő meg nem érkezik.

Folyadékpótlásra figyelni kell!
Nagy nyári melegben óriási odafigyelést igényel a gyermekek folyamatos folyadékpótlása. Előfordulhat, hogy elfeledkeznek inni vizet, mert éppen játszanak, ezért nekünk, szülőknek kell tisztában lennünk azzal, hogy mikor is ivott a gyermekünk utoljára és mennyit. Hatványozottak náluk a nyári melegben rejtőző veszélyek, hiszen mozgékonyabbak, sokat mozognak, több hőt termelnek, mint a felnőttek. Verejtékmirigyeik még éretlenek, ezért izzadni sem fognak nagy mértékben, ami becsaphat minket. Csak ha már nagyfokú folyadékvesztés áll fenn, lesz szembetűnő a verítékezés.

Válasszunk mindig árnyékos helyet, ha a szabadban töltjük a nyarat, és kerüljük a napot 11 és 15 óra között.

Olvasd el ezt is!
Kánikula babával, kisgyermekkel - Hogyan használd a légkondit, hogy ne betegedjen meg a gyermeked? »

Szerző: Hekkel Zoltán mentőtiszt - www.khmed.hu
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: napszúrás, hőguta, tűző nap, kánikula, gyerek, baba, csecsemő, eszméletvesztés, ájulás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Ezért ne takard le a babakocsit kendővel a hőségben! Végzetes is lehet a babára nézve, figyelmeztet a gyermekorvos
Ezért ne takard le a babakocsit kendővel a hőségben! Végzetes is lehet a babára nézve, figyelmeztet a gyermekorvos

Egy tapasztalt gyermekorvos elmagyarázta, hogy miért nem szabad letakarni a babakocsi bejáratát a legnagyobb kánikulában.

tovább a cikkre
Babák, kisgyermekek folyadékigénye, táplálás - Mit és mennyit egyen, igyon a gyermeked a hőségben? Védőnő tanácsai
Babák, kisgyermekek folyadékigénye, táplálás - Mit és mennyit egyen, igyon a gyermeked a hőségben? Védőnő tanácsai

Honnan tudhatod, hogy a baba szomjas vagy nem iszik eleget? Anyatejet vagy vizet adjunk a babáknak a nyári forróságban? Mennyi a babák, kisgyerekek folyadékigénye nyáron? Milyen ételeket emészt könnyebben ilyenkor a baba, kisgyerek?

tovább a cikkre
Mennyit iszik a gyerek egy nap? Ennyi lenne az ideális a dietetikus szerint
Mennyit iszik a gyerek egy nap? Ennyi lenne az ideális a dietetikus szerint

A gyerekek, főleg kisebb korban, nehezen ismerik fel a szomjúságérzetet. Mi a következménye a kevés vízfogyasztásnak? Mennyi folyadékot kell inniuk a gyerekeknek? Tudtad, hogy a rossz folyadékivási szokás még akár elhízást is okozhat? Tények-tévhitek a vízivásról.

tovább a cikkre
Napallergia, napkiütés, napgomba, fényérzékenység, vitiligo, lentigo, keratózis, melasza - és más bőrbetegségek tünetei
Napallergia, napkiütés, napgomba, fényérzékenység, vitiligo, lentigo, keratózis, melasza - és más bőrbetegségek tünetei

Melyek a napkiütés jellegzetes tünetei? Hogyan ismerhető fel a napgomba? A terhesség idején napsütés hatására bajuszszerű folt alakulhat ki a száj körül - elmúlik? Betegségre utalnak-e a napozás során bőrünkön jelentkező pirosas, fehér vagy épp ellenkezőleg sötét színű foltok?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Gyermekbántalmazás bejelentése: hova fordulhatsz, ha bántalmazásra gyanakodsz a környezetedben? Családjogi szakértő válaszol tovább

Bántalmazás, szexuális zaklatás - sajnos egyre többször merülnek fel a gyermekek sérelmére elkövetett, ilyen jellegű bűncselekmények. Tudjuk-e, mi a hivatalos útja, módja annak, hogy egy...

Év végi szabadság kiadása: mi a hivatalos eljárás? Hogyan lehet szabadságot átvinni a következő évre?  tovább

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságot a törvény szerint, ettől csak néhány esetben lehet eltérni. Melyik az a 4 eset, amikor a szabadság átvihető a következő...

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki? tovább

November 20-a Gyermekek Jogainak Világnapja. Magyarországon a kiskorúak közül - jellemzően 15-18 éves kor közöttiek - sokan dolgoznak. A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat ír elő...

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Túrófelfújt

Túrófelfújt

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g tehéntúró 10 g búzadara 1 db tojásfehérje 10 g cukor 2 ml olaj 10 g zsemlemorzsa citromhéj

Recept:

A túrót összekeverjük a cukorral, búzadarával, reszelt citromhéjjal és a keményre vert tojásfehérje habbal. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, meghintjük zsemlemorzsával és beleöntjük a túrós masszát. Előmelegített sütőben megs&u(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Családtervezés

Babát szeretnél? 7+1 dolog, amit tegyél meg, hogy könnyebben sikerüljön teherbe esned (x)

vissza vissza