Lázcsillapítás babánál, kisgyermeknél: 10-ből 9 szülő rosszul csinálja - Te is?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Lázcsillapítás babánál, kisgyermeknél: 10-ből 9 szülő rosszul csinálja - Te is? A felmérések szerint a szülők döntő többsége felébreszti az alvó gyermeket azért, hogy beadja a lázcsillapítót vagy megmérje a testhőmérsékletét. Ez a szakmai ajánlások alapján egyértelműen helytelen és káros - hogy miért, az a cikk alján kiderül! Szavazás - Milyen élménye van a lázcsillapítási módszerekről?
Sokan használják lázcsillapításra gyógyszer helyett a hűtést – Önnek milyen (gyermekkori) élménye van az alábbi lázcsillapítási módszerekről? Magát a lázcsillapítási módszert véleményezze, ne azt, hogy milyen érzés, hogy lement, megszűnt a láz!

Hűtőfürdő, hideg vizes fürdetés:


Hideg vizes lepedőbe tekerés (priznic), hűtőborogatás:


Miért ne ébresszük fel az alvó gyermeket, ha lázas?
És hogy miért hiba felébreszteni az alvó gyermeket? Mert a láz veszélytelen, nem okoz kárt, nem kell attól félni, hogy magasra szökik és „bajt okoz”. A sokak által rettegett lázgörcsről tudni kell, hogy megtévesztő nevével ellentétben nem a láz maga okozza, és lázcsillapítóval se megelőzni, se megszűntetni nem lehet a lázgörcsöt. A láz jóindulatú folyamat, segíti a gyógyulást, a lázcsillapítás csak akkor javasolt, ha a gyermek közérzete rossz. Ha alszik, nem szenved, tehát nem szükséges ébreszteni: ha ébresztjük, pont hogy nem hagyjuk őt nyugodtan pihenni és gyógyulni. Ez nem saját vélemény, hanem a világ vezető gyermekgyógyászati társaságainak szakmai ajánlása. A részleteket megtalálja itt »

dr. Novák Hunor összes korábbi cikkét megtalálhatják ezen a linken »  
követhetik a Facebookon is gyermekgyógyászattal kapcsolatos újabb cikkeit:

Szerző: dr. Novák Hunor


Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2015.08.13