Benőtt köröm kezelése gyerekeknél - Miért alakul ki? Hogyan kezeld házilag?

Dr. Bűdi Tamás

Gyerekbetegségek

Dr. Bűdi Tamás


Benőtt köröm kezelése gyerekeknél - Miért alakul ki? Hogyan kezeld házilag? Gyermeked körme napról-napra pirosabb, egyre gyulladtabb és fájóbb? Mielőtt elvinnéd egy hozzá nem értő pedikűröshöz, aki esetleg tovább ront rajta, mindenképpen próbáld ki ezt az egyszerű otthoni pár másodperces kezelést, amit gyermeksebész szakértőnk ajánl! Ha néhány hét alatt nem történne javulás, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz. Benőtt köröm kezelése házilag és orvosilag. - Szakrendeléseken igen gyakran találkozunk benőtt körömmel küszködő, sántító, gyulladt lábú gyermekekkel - mondja dr. Bűdi Tamás gyermeksebész. Hogy pontosan mi is ez a betegség, hogyan lehet megelőzni, és mit is lehet ellene tenni, ha már egyszer kialakult - olvasóinknak orvosszakértőnk válaszol.

Benőtt köröm - tévhit, hogy veleszületett betegség
Kezdjük az elején. Sokan gondolják azt, hogy ez a betegség veleszületett, azonban oszlassuk el ezt a tévhitet: nem az. Persze vannak ritkán kivételek, és vannak gyerekek, akiknek hajlamuk van e probléma kialakulására, azonban ez az elváltozás egyértelműen az esetek túlnyomó többségében szerzett.

Túlzott körömvágással alakul ki a benőtt köröm
Sokan nem is gondolnák, de a válasz igen egyszerű: körömvágással. A probléma egy egyszerű körömvágással kezdődik, a nagylábujj valamelyik körömszélét ha túlzottan kimetsszük (akár mi szülők, akár kedvenc gyerkőcünk első önálló ollócsapásai után), dilletve kialakulhat a köröm beszakadása kapcsán is. Ezzel elkezdődhet egy ördögi kör, amit aztán már igen nehéz megállítani. A nagylábujjak párnás, vaskos, húsos szöveteit a köröm tartja mintegy lenyomva. Amint a túlzott körömvágás során a körömszéleket nagyon kimetsszük, vagyis a köröm sarkait túlzottan lekerekítjük, akkor az ujj bőre előtüremkedik, elfoglalja a megürült helyet.
A köröm igen lassan, de kinő újra, de ekkora már nincs hely, hiszen a kivágott köröm helyét már a bőr elfoglalta. A köröm ezzel persze mit sem törődik, nő tovább egyenesen, és mint egy szálka belefúródik a bőrbe. Akiben volt már valaha szálka, az tudja, hogy ilyenkor mi következik: duzzanat, fájdalom, váladékozás, gyulladás, sarjszövet (“vadhús”), a szervezet védekezik a bőr alá bekerült idegen anyag ellen, vagyis jelen esetben a köröm ellen.

Ezt ne tedd a benőtt körömmel!
Mit is szokott csinálni az emberek többsége ilyenkor: kihúzza a problémát okozó szálkát, vagyis újra, még drasztikusabban kivágja a köröm sarkait. Ez átmenetileg eredményre vezet, a váladékozás, fájdalom megszűnik, néhány napra, jó esetben 1-2 hétre, egészen addig, ameddig a köröm növekedésével elölről nem kezdődik a probléma. A kialakult tartós irritáció egyre nagyobb szöveti reakciót okoz, fokozódó sarjszövetképződés alakul ki, melyhez egy-egy küszöbbe-rúgás, sportsérülés, szűk cipő (felnőtteknél: körömcipő) viselése hozzáadódhat, így előbb-utóbb annyira fájdalmassá válik a benőtt köröm, hogy orvosi segítséget kérnek a betegek, illetve a szülők.

Mi a megoldás: otthoni lábáztatás, pedikűrös vagy orvos?
Néhányan megpróbálkoznak orvoshoz fordulás előtt pedikűrössel is, azonban ez általában csak fokozza a probléma súlyosságát, a pedikűrösök nagy része (tisztelet a kivételnek) ugyanis az otthoninál is drasztikusabban ki szokta vágni a köröm széleit. A házi praktikák nagy része (lábáztatás, hagyma, paradicsom) sem szokta meghozni a kívánt eredményt.
 

Mit tud tenni az orvos a benőtt körömmel?


Kezelési módok - az orvos javaslatai
A doktorok nagy része Neomagnolos lábáztatást, fertőtlenítő kenőcsös kezelést szokott javasolni, mely tüneti javulást átmenetileg hozhat, azonban a probléma forrását nem orvosolja. Általában ezt követően sebészhez kerülnek a betegek.

Műtéti megoldásból több létezik, a sebész egyéni szokásától, tapasztalatától függ, hogy milyen metódust választ. Egy-egy kolléga a köröm levételét javasolja, mely véleményem szerint a problémát nem oldja meg, csak elodázza, ez gyakorlatilag a legdrasztikusabb körömszél kimetszés, hiszen  a köröm teljes egészében  eltávolításra kerül. A beavatkozást követően néhány hónappal, amikor kinő az új köröm, a probléma kezdődik elölről, hiszen a körömnek még kevesebb helye van már egy ilyen beavatkozás után.
A körömszél felemelése géztampon segítségével is megpróbálható, sajnos nem mindig vezet eredményre, ráadásul érzéstelenítés nélkül igen kellemetlen a beavatkozás.

Köröm keskenyítése - leggyakrabban választott sebészi megoldás
A köröm keskenyítése a leggyakrabban választott eljárás, melyet ha a körömágy növekedési zónájának keskenyítésével, illetve a sarjszövet kimetszésével együtt alkalmazzuk, legtöbbször megoldja a problémát. Ilyenkor a köröm keskenyebb lesz, jobban elfér a betüremkedő bőr mellett. A műtét elvégezhető altatásban, illetve a bátrabbaknál helyi érzéstelenítésben is, azonban a műtétet követően a fájdalom miatt a gyermekek néhány napig szinte járásképtelenné válhatnak.

Lézeres kezelés benőtt körömnél - a gyermekellátásban nem igazán elterjedt
A benőtt köröm műtéte előtt sokszor kérdezik a szülők, hogy mi a véleményünk a lézerről, illetve lézerrel nem lenne-e jobb operálni. A divatos lézeres beavatkozást igen jól hangzó reklámfogásnak tartom csupán, az, hogy milyen szikét (lézer- vagy fémszikét) tartunk a kezünkben a végeredmény szempontjából mindegy. Az operatőr személye fontosabb, mint az, hogy mit tart a kezében. Amit szokás mondani ez esetben különösen igaz: a jó sebész bármivel tud operálni. A lézerrel talán kevésbé vérzik az érintett terület, de semmilyen egyéb előnye nincs, emiatt a gyermekellátásban a lézer nem is nagyon tudott elterjedni.


Benőtt köröm kezelése otthon: kamillával, manuálisan


Ahogyan láttuk, egy banális, rosszul elvégzett körömvágás miatt néhány hónap múlva sebésznél köthetünk ki. Vagy mégsem? Ha már egyszer félresikerült az a bizonyos körömvágás, mit tehetünk otthon? Sajnos nem a hagymás pakolás a megoldás. A válasz meglepően egyszerű.

A kivágott köröm helyére odatüremkedett bőrt napi rendszerességgel vissza kell tessékelni a helyére. Magyarul: heteken keresztül türelemmel le kell nyomogatni a körömszélek melletti bőrt a helyére, egészen addig, ameddig a köröm a bőr felett el nem nő, illetve ki nem nő teljesen az ujj végéig.

Az első napokban sajnos ez a procedúra nem túl kellemes időtöltés, a gyermekek a gyulladt körömszél nyomkodása során nem szoktak túlzottan boldogok lenni. A procedúra előtt érdemes a lábat egy kis langyos kamillás főzetben megáztatni. A kamilla egyrészt nyugtatja a gyulladt területet, másrészt a bőr feláztatásával, megpuhításával némileg elviselhetőbbé válik e beavatkozás.
Fontos, hogy a bőr eltuszkolása a köröm elől ne csak egy-egy pillanatra korlátozódjon, minél több ideig (fél-egy percig) tudjuk lenyomva tartani a bőrt, annál nagyobb esélyünk van a sikerr
e.

Még egy nagyon fontos tényezője van a sikernek: a gyermekek aktív segítsége. A gyermek együttműködése nélkül sajnos biztosan nem sikerül így, házilag megoldani a problémát, ezekben az esetekben a sebészi megoldáson kívül más alternatíva nemigen létezik.

Ha néhány hét alatt mégsem javulna - irány az orvos
Összegezve elmondható, hogy ha már egyszer sikerült azt a bizonyos körömvágást drasztikusan elvégezni, nem érdemes hónapokig tétlenül nézni az egyre növekvő sarjszövetet, és tűrni az egyre fokozódó fájdalmat. Amit elrontottunk, azt házilag egy kis türelemmel, kitartással, fogösszeszorítva meg lehet próbálni megoldani.

Azonban ha néhány hét alatt semmilyen javulás nem mutatkozik a körömszélek letolásával, akkor célszerű hozzáértő sebészt felkeresni.

Szerző: dr. Bűdi Tamás gyermeksebész
Fotó: momjunction.com

Dr. Bűdi Tamás

Gyerekbetegségek

Dr. Bűdi Tamás


2015.09.17