C-vitamin: Mennyi C-vitamint adjunk babáknak, kisgyermekeknek? Védőnői és gyógyszerész ajánlás

Dr. Szabó Júlia

Betegségek

Dr. Szabó Júlia


C-vitamin: Mennyi C-vitamint adjunk babáknak, kisgyermekeknek? Védőnői és gyógyszerész ajánlás Mennyi C-vitaminra van szükségük a csecsemőknek 4 hónapos kor alatt? Adhatunk-e 4-6 hónapos kor között citromlevet a babáknak? Tudtad, hogy a C-vitamin stressz hatására kiürül a szervezetből, így a gyerekek szervezetéből is? Védőnői és gyógyszerész ajánlás. A Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) védőnői kiemelten fontosnak tartják a hiányzó C-vitamin pótlását főként az őszi időjárás és bölcsőde-, óvoda-, iskolakezdés miatti közösségekben tapasztalt járványszerű megbetegedések megelőzése miatt. Nem lehet elégszer felhívni a kisgyerekes családok figyelmét arra, hogy megfelelően gondoskodjanak maguk és gyermekük egészségéről.
 

C-vitamin szedése - Védőnői tanácsok


Az életszakaszok sajátosságait tekintve a MAVE C-vitamin kapcsán az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

4 hónapos korig
Anyatejjel jut a csecsemő szervezetébe a C-vitamin, ehhez az szükséges, hogy az édesanya megfelelően táplálkozzon, ezzel megfelelő mennyiségű C-vitamint juttasson a szervezetébe naponta.

4-6 hónapos korig
Kora csecsemőkorban ne adjunk citromlevet és ízesített vizet a csecsemőknek, mert kedvezőtlenül befolyásolja a szoptatást.
Amennyiben szükséges, megfelelő összetevőjű készítménnyel pótolható a C-vitamin, például C-vitamin cseppel. (Bővebben lejjebb - Gyógyszerész tanácsai babáknak).

6 hónapostól 6 éves korig
Naponta legalább háromszor, de legjobb az ötszöri zöldség vagy gyümölcs beiktatása az étrendbe (ha elfogadja a gyermek nyersen), valamint fokozott igénybevételkor (és mivel a gyermekek legtöbbje nem szívesen eszi meg a nyers zöldséget, gyümölcsöt) kiegészíteni megfelelő összetevőjű készítménnyel. (Bővebben lejjebb - Gyógyszerész tanácsai gyerekeknek).

6-14 éves korig
Iskolakezdéskor, az őszi időjárás mellett, az immunrendszer fokozott igénybevétele miatt az immunrendszer erősítése szükséges. Minden gyermeknél jó, ha figyelünk arra, hogy az új közösség új fertőző forrást is jelenthet, illetve a stressz is gyengíti a védekező képességet. A megelőzés ebben az esetben is fontos.

Egyik lehetséges módja, hogy limonádét készítünk, friss citromból és lehetőleg nagyon kevés cukorral, továbbá a lehető legtöbb zöld színű zöldséget-gyümölcsöt nyersen kínáljuk, illetve keverjük az ételbe.

Évszaktól függően különböző mennyiségű természetes vitaminpótlási lehetőség áll rendelkezésre, illetve nemzetközi felmérések és kutatások alapján egyértelműen bizonyítható, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság bevezetése óta folyamatosan csökken az élelmünk tápértéke, ezért minden esetben ajánlott étrend-kiegészítő készítményekkel is pótolni a hiányzó C-vitamint és egyéb vitaminokat.


C-vitamin - gyógyszer vagy étrend-kiegészítő? Gyógyszerész válaszol


C-vitamin: Minden készítmény megbízható?
A C-vitamin készítmények igen széles választékban vannak forgalomban. Egy részük gyógyszernek vagy tápszernek minősül, de a legtöbb, mint étrend-kiegészítő található meg a patikák, drogériák polcain.

- Az, hogy valami gyógyszerré válhasson, szigorú feltételeknek kell, hogy megfeleljen. Ebben az esetben mind az előállítás megfelelő módja (minden apró lépés szabályozva van), mind a hatóanyag-tartalom garantált. Míg étrend-kiegészítőknél nem ilyen szigorúak a szabályok. Természetesen az étrend-kiegészítők között is vannak nagyon megbízható termékek. Nem is kevés! De vannak olyanok, amiket nem tartok megbízhatónak. Különbség még, hogy a gyógyszerek minden esetben elszámolhatóak egészségpénztári kártyára, míg az étrend-kiegészítők között nem igazán találunk ilyet - mondja dr. Szabó Júlia gyógyszerész, a Szülők Lapja állandó szakértője.

Csecsemők, babák C-vitamin szükséglete
- Babáknak, kisgyermekeknek a csepp formát szoktuk ajánlani. Az adagot napi két részletre elosztva, a cseppeket kanálra cseppentve, töményen (így elég savanyú, de vannak babák, akik kimondottan szeretik) vagy hígítva (például tejbe, teába, gyümölcslébe vagy ételbe keverve) kell bevenni. Megelőzésre 2x5csepp, betegség esetén 2x10cseppre emelhető a dózis. Többfajta csepp van forgalomban, de a hatáserősségük azonos, így az adagolás is megegyezik - mondja a szakember.

C-vitamin adása 3-4 éves kortól
3-4 éves kortól megjelennek az ízesített rágótabletták (narancs, eper...), amelyek a kicsit nagyobbaknak könnyebben beadható. Sőt, rendszerint el is kell dugni a gyerekek elől, annyira szeretik. Itt több hatáserősségű tabletta van forgalomban: 50mg, 100mg. Az adagolás a gyermek korának és a választott tabletta hatáserősségének függvényében alakul. Arra érdemes figyelni, hogy a rágótabletta utána gyermek igyon, öblítse át a száját, hogy a fogait kímélje.

C-vitamin adása 10 éves kortól
Nagyobb korban, akár 10-12 éves kortól, attól függően, hogy a gyermek, mennyire tudja könnyen lenyelni a sima tablettát vagy kapszulát, át lehet térni a vízzel lenyelős gyógyszerekre. Ez annyiból jobb, hogy nem roncsolja a fogakat. Léteznek tabletták bevonat nélkül, filmtabletták, amelyeken a filmréteg megnedvesedve segíti a lenyelést és kapszulák. Általában 100mg, 200mg, 500mg, 1000mg, 1500mg-os hatáserősségben - gyógyszerek és étrend-kiegészítők millió változatban.

Sok esetben a C-vitamin kombinálják természetes csipkebogyó-kivonattal, más esetben D-vitaminnal és/vagy cinkkel - ezek szintén immunrendszer-erősítők.

Milyen elosztásban lehet bevenni a napi C-vitamin adagot?
- A C-vitamint érdemes napi 2 részletben bejuttatni a szervezetbe, mert vízoldékony vitamin lévén a fel nem használt C-vitamin a vizelettel távozik, így egyenletesebbé tehetjük a felszívódást és nagyobb mennyiség hasznosul. Kivételek ez alól az úgynevezett retard, más néven nyújtott hatóanyag leadású készítmények, amelyek gyógyszerformájának köszönhetően eleve fokozatosan adagolják a C-vitamint. Így ezekből elég reggel egyet bevenni - mondja a gyógyszerész.

Megbízhatunk-e a külföldi oldalakon kapható vitaminokban?
- Interneten külföldről nem ajánlom C-vitamin készítmény rendelését. Magyarországon nagyon jó, árban is megfizethető készítmények vannak forgalomban. A gyártótól, a nagykereskedőn át, míg eljut a fogyasztóhoz ez zárt rendszeren keresztül „utazik”, mind a gyógyszertárak, mind a gyógynövényboltok odafigyelnek a megfelelő tárolásra, ami egy külföldről történő rendelés esetén nem garantált - javasolja dr. Szabó Júlia.

Forrás: MAVE-Goodwill közlemény
Szülők Lapja szakértő: Dr. Szabó júlia gyógyszerész
Fotó: FreeDigitalPhotos

Dr. Szabó Júlia

Betegségek

Dr. Szabó Júlia


2015.12.14