Főoldal > Cikkek > Betegségek > Veszélyes is lehet a tűzfolt, bőrelváltozás, dudor a kisbaba bőrén? Sebész szakorvost kérdeztünk - Szülők Lapja

Veszélyes is lehet a tűzfolt, bőrelváltozás, dudor a kisbaba bőrén? Sebész szakorvost kérdeztünk

Szülőklapja képAz újszülött babákon gyakran megjelenő lazacfoltot vagy más néven gólyacsípést gyakran összekeverik a tűzfolttal vagy más csecsemőkori bőrelváltozással. De míg az egyik magától teljesen elmúlik, addig egyik-másik érrendellenesség megjósolhatatlanul el tud burjánzani.

Szerző: Dr. Bűdi Tamás
2015-10-08
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Bűdi Tamás
Gyermeksebész
kérdezd szakértőnket a témában >>

Az egy éves csecsemők 10-12 százalékánál előfordul valamilyen ér-eredetű, úgynevezett vaszkuláris fejlődési rendellenesség. Ebbe az igen gyakori betegségcsoportba számos rendellenesség, színes bőrelváltozás, folt, dudor tartozik, melyek általában igen szembetűnőek, esztétikailag zavaróak.

Ezeket a foltokat sok szülő tragédiaként éli meg, mondván miért pont az ő gyermeke arcocskáján kellett megjelennie annak a bizonyos zavaró foltnak - mondja Dr. Bűdi Tamás gyermeksebész.

Hemangióma, azaz éranyajegy


A legtöbb helyen fagyasztással kezelik az éranyajegyet
Általánosságban a gyermekek minden pirosas-rózsaszínes, kékes foltját csak éranyajegyként, hemangiómaként emlegetjük. Velük kapcsolatosan pedig az az általánosságban elterjedt dogma, hogy teendőt ezek az elváltozások nem igényelnek, hiszen mindig meggyógyulnak maguktól, maximum a folyamatot fagyasztással kissé meg lehet gyorsítani.

Mivel az elváltozások szembetűnőek, fennáll a lehetősége annak, hogy a gyermeket közösségben csúfolják majd, ezért a szülő igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a gyermekről a “bigyó” mielőbb eltűnjön. Ennek megfelelően igen gyakran megkezdődik a gyermekek fagyasztása (cryotherapia), hiszen a legtöbb ellátóhelyen csak fagyasztásra van lehetőség.

Mi a legújabb orvosi felfogás a fagyasztással kapcsolatban?
Az előző dogmáról mára már bebizonyosodott, hogy teljességgel téves, számos esetben a tétlenség, a kezelés elmaradása igen súlyos, visszafordíthatatlan károsodást, deformitást tud okozni. Az idejétmúlt fagyasztás pedig több kárt okozhat, mint hasznot. A fagyasztás ugyanúgy fáj, akár egy égés, az elváltozások fagyasztás után kisebesedhetnek, kifekélyesedhetnek, és az égéshez hasonlóan ez is sokszor heggel gyógyul, ráadásul az elváltozások “gyökere” sokszor mélyebben van, mintsem fagyasztással megközelíthető lenne.

Mindezeken felül kiderült, hogy nem minden vörös, málna- vagy eperszerű bőrelváltozás haemangioma, számos ér-eredetű veleszületett elváltozás létezik.  Mindegyik hasonlóan néz ki, de mindegyik másként viselkedik, és természetesen mindet másként is kell kezelni. A jelenleg elterjedt, zavaros megnevezésekkel tarkított, félrediagnosztizált, félrekezelt, színes, dudoros „gyermeki” káoszban szeretnénk rendet tenni az alábbi sorokkal.

Bár minden foltra, bigyóra anyajegyet vagy hemangiómát szoktunk mondani, alapvetően kétféle típusú érelváltozás létezik: az egyik az érdaganat, a másik az érrendellenesség.

Érdaganatok (ér-eredetű tumorok)


A gyermekkori érdaganatok többsége jóindulatú
Az érdaganat vagy másképpen vaszkuláris tumor, tulajdonképpen azt takarja, hogy bizonyos erek egyes sejtcsoportjai kontroll nélkül osztódnak, szövetszaporulatot, daganatot képezve. Ezek az elváltozások lehetnek jó- avagy rosszindulatúak is, attól függően, hogy képeznek-e távoli áttétet. Szerencsére a gyermekkori érdaganatok túlnyomó többsége jóindulatú, azonban gyakran agresszíven burjánoznak, elnyomva a környező egészséges szöveteket akár súlyos deformitásokat is okozhatnak.

Ebbe a csoportba tartoznak veleszületett, illetve később kialakuló, szerzett tumorok is, többek között ide tartozik a csecsemőkor leggyakoribb fejlődési rendellenessége, a hemangioma is.

Csecsemőkori (infantilis) haemangioma


Néhány hetes korban jelenik meg a babákon
Ez az elváltozás tipikusan néhány hetes korban jelenik meg a gyermekeken. Születéskor általában valamilyen kezdeti rózsaszínes folt, esetleg értágulat vagy halvány folt látható, melyből fokozatosan kialakul a vörhenyes, eperre, esetleg málnára hasonlító, tömött, alig összenyomható, bőrből kiemelkedő elváltozás. Jellemzően bőrelváltozásként jelentkezik (fejen-nyakon a leggyakoribb), azonban ez a jóindulatú tumor nem csak a bőrben jelenhet meg, hanem akár a mélyebb szövetekben, esetleg hasüregben is (leggyakrabban a májban).

Lányoknál és koraszülött babáknál gyakoribb
Lányoknál gyakrabban fordul elő (hatszor gyakoribb, mint fiúknál), és nagyon pici koraszülötteknél is jóval gyakoribb, az időre született babákhoz képest. Megjelenhet egy-egy apró elváltozásként is, azonban kiterjedt, akár teljes testrészt beborító formája is létezik. Az első hónapokban lényegesen gyorsabban nőnek, mint maga a baba, fél-másfél éves korig folyamatosan növekedhetnek, majd ezután igen lassú visszafejlődés jellemző. Ez a visszahúzódás gyakran igen lassú, ennek kezdeti ideje és sebessége megjósolhatatlan.

Mindegyik hemangióma előbb-utóbb magától összemegy
Statisztikailag a gyermekek 70%-ánál 7 éves korra a teljes gyógyulás bekövetkezik, azonban van, akinél ez serdülőkorig elhúzódhat. Mindegyik hemangióma előbb-utóbb összemegy, azonban a visszafejlődés nem jelent egyet a teljes eltűnéssel, gyakran marad vissza valamilyen esztétikailag zavaró értágulat, szövettöbblet, esetleg heg.

Tévhit, hogy a hemangiómákat egyáltalán nem kell kezelni
Mivel a daganat idővel mindig, kötelezően összemegy, azért alakult ki korábban az a nézet, hogy a hemangiómákat egyáltalán nem kell kezelni. Mára már erről a kijelentésről bebizonyosodott, hogy teljességgel hibás. A hemangiómák nagy része valóban csak megfigyelést igényel, azonban ha minden esetben csak figyeljük az elváltozást, abból súlyos szövődmények származhatnak.  Leggyakoribb szövődmény a daganat kifekélyesedése, illetve vérzése, de előfordulhat, hogy a testnyílásokat elzárja, arcot deformálja, nagyon ritkán akár súlyos, életet veszélyeztető állapot is kialakulhat.
A fekélyes elváltozás mindig heggel gyógyul, testnyílások környezetében levő hemangiómák pedig a normál emberi életfunkciókat gátolhatják (evés, ivás, légzés, székürítés).  

A hemangióma  a baba első életévében megjósolhatatlanul növekszik
A hemangioma lényegében egy burjánzó daganat, mely nem vesz figyelembe semmilyen testhatárt, megjósolhatatlanul növekszik és terjed a gyermek első életévében. Ezért fokozott figyelmet és egyértelműen kezelést igényelnek azok az elváltozások, amelyek nagy kiterjedésűek, illetve bármilyen aprók is, ha testnyílások körül, fejen, vagy gáttájékon jelennek meg, és kezelni kell azokat is, amelyek a baba normál fejlődését (például járás, hallás, látás) veszélyeztethetik. Ilyenkor nem szabad arra várni, hogy magától elmúljon a hemangioma, hiszen maradandó deformitás lehet a végeredmény.

Ha a fenti, veszélyes helyektől távol alakul ki ilyen érdaganat, elegendő a megfigyelés, megvárhatjuk, amíg a daganat spontán visszafejlődik, azonban előfordulhat, hogy a folyamat végén visszamaradt, esztétikailag zavaró bőrelváltozást kezelni kell. A statisztikák szerint a visszafejlődött hemangiómák körülbelül 60%-ánál marad vissza valamilyen esztétikailag zavaró bőrelváltozás, amelyek jelentős részét kezelni kell akár sebészeti, akár lézeres megoldással.

A hemangióma kezelése


Felnőtt szívgyógyszer lenne a gyógyír a csecsemőkori  érdaganatra?
Ha a növekedési fázis során kezelni kell a hemangiomát, az úgynevezett béta-blokkoló gyógyszercsoport az elsődlegesen választandó. Leggyakrabban propranololt adunk szájon keresztül.  Ez a gyógyszer ismerős lehet felnőtt szívbetegeknek, illetve magas vérnyomásban szenvedőknek. Valóban, ugyanarról a gyógyszerről van szó. 2006-ban derült fény e gyógyszerek jótékony hatására hemangiómás esetekben, azonban ennek a hatásnak a pontos mechanizmusa a mai napig nem teljesen ismert.

Bármennyire is hihetetlen, de egy felnőttgyógyászatban használatos szívgyógyszer meg tudja gyógyítani ezeket az érdaganatokat. Mielőtt még bárki megrémülne, hogy miért adunk felnőtt szívgyógyszert néhány hónapos csecsemőknek, szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy a gyermekek ezt a szert alacsonyabb dózisban kapják, mint a felnőttek, és használatuk bizonyítottan biztonságos. 2006 óta a világban több ezer gyermeken segítettek ezek a gyógyszerek, és használatuknak ez idáig nem volt semmilyen kimutatható mellékhatása. Így, ha a gyermek kezelőorvosa ezt a szert javasolja használni, azt nem véletlenül teszi, ne gondolják azt, hogy a kedves kolléga napszúrást kapott.

Miért nem adnak újabban szteroidot a hemangiómára?
Korábban a hemangiómák gyógyszeres kezelésében a szteroid volt az első választandó, ma már ezt nagyon ritkán alkalmazzuk a mellékhatása miatt.

Sebészeti eljárás  - mikor jöhet számításba?
A gyógyszeres kezelés mellett a sebészeti ellátás is szóba jön. Ha az elváltozás sebészileg könnyen eltávolítható, ez a leggyorsabb útja a gyógyulásnak, és szintén sebészeti megoldás válhat szükségessé a daganat felszívódását követően a már említett visszamaradt, esztétikailag kedvezőtlen eltérések, hegek megoldásában.

Miért tilos a cryoterápia?
A jelenleg Magyarországon még igen elterjedt, idejétmúlt fagyasztásos kezelést nem ajánljuk, fej-nyaki elváltozások cryo-kezelése pedig egyenesen tilos! A cryoterápia nem hatékony a kezelésben, a baj gyökerére, a mélyben levő részre nem is hat, a bőrt gyakran tönkreteszi, az elváltozás vérezhet, kifekélyesedhet, mely esztétikailag igen zavaró hegek kialakulását vonja maga után. Az sem mellékes, hogy a megfagyott bőrfelület az égéshez hasonlóan igen fájdalmas is lehet, így e nem túl hatékony, fájdalmas, szövődmények lehetőségét magában hordozó eljárás a hemangiómák kezelésében nem javasolt.

Veszélyes is lehet a tűzfolt, bőrelváltozás, dudor a kisbaba bőrén? Sebész szakorvost kérdeztünk
A babánál kezelés nélkül a haemangióma néhány hónap elteltével hatalmasra növekedett, a szemnyílás elzárásával a látás normális fejlődését veszélyezteti a bal szemen

Veleszületett (congenitalis) haemangioma


Kinézetében hasonló a csecsemőkori hemangiómához, azonban születésre már teljesen kifejlődik, születést követően nem is növekszik.  Ezeknek a tumoroknak az egyik formája kezelés nélkül gyorsan felszívódik (2 éves korig), azonban másik típusa sosem múlik el, az élet végéig megmaradhat. Ez utóbbi eseteket kezelni kell, akár sebészeti, akár lézeres módszerrel. Gyógyszeres kezelés ebben a betegségcsoportban nem hatékony.

Érrendellenességek (vaszkuláris malformációk)


A malformáció annyit tesz, rosszul formálódik, rosszul fejlődik. Ezeknél a betegségeknél nincsenek olyan sejtcsoportok, melyek kontroll nélkül osztódnak, vagyis ezek az elváltozások nem daganatosak. Itt normális felépítésű erekből genetikus hibákból adódóan túlságosan sok, burjánzó, tágult ér képződik, melyek az egyébként ép szöveteket behálózzák, átszövik, elnyomják.

Attól függően, hogy milyen erek alkotják az érgomolyagot, megkülönböztetünk kapilláris (hajszáleres), vénás (visszeres), artériás (verőeres), lymphatikus (nyirokeres), illetve kevert változatokat.  Ezek az erek általában folyamatosan növekszenek a gyermek növekedési ütemével arányosan, azonban sokszor a gyermek növekedésének megállását követően ezen elváltozások növekedési üteme megmarad, ugyanúgy folyamatosan növekednek tovább serdülőkor után is, mint előtte. Így, érthető módon, ha ezeket a betegségeket nem kezeljük gyermekkorban, mire a betegek elérik a felnőttkort, súlyos esztétikai hibák, fájdalmas, torzító elváltozások alakulhatnak ki, sőt, egyes testtájékokat teljesen átszőve súlyos funkcióvesztést, vagy akár életveszélyes állapotot is produkálhatnak.

Mivel ezek az elváltozások gyakran hasonlítanak hemangiómákra, (amiről, mint tudjuk korábban az a nézet terjedt el, hogy nem is kell kezelni, hiszen magától visszafejlődik) a rossz diagnózis, és a folyamatos növekedés mellett, igen súlyos problémákat, és gyakran fájdalmat is okozhatnak.

Tűzfolt, azaz Kapilláris malformációk (naevus flammeus)


A tűzfolt hatékony kezelése a lézerkezelés
Apró erek, hajszálerek burjánzása okozza, születéskor mindig jelen van, rózsaszínes-pirosas bőrfoltként. Ez az elváltozás a gyermekkel arányosan növekszik és sosem múlik el az idő előrehaladtával. Ha arcon, látható testrészeken alakul ki, esztétikailag igen zavaró is lehet, főleg akkor problémás, ha a gyermeket a közösségben e miatt kigúnyolják. A csúfolás miatt érzett szégyen, lelki sérülés megakadályozására csupán egyetlen lehetőség van: a lézerkezelés. A számos létező lézer-, illetve fényterápia közül a legjobb hatása a zöld színű fényt kibocsátó festéklézernek van. A zöld színű fény a vörösvértestekben (hemoglobin) nyelődik el a legjobban, a vörösvértestek felforrósodnak, “megsülnek”, és az elnyelt hőenergia az apró érfalakra is ráterjed, így az érfal károsodása miatt az erek elzáródnak, hegesednek, anélkül, hogy a bőr egyéb részei károsodnának.

Lazacfolt vagy gólyacsípés
A tűzfoltot gyakran össze lehet keverni az újszülöttek jellegzetes “lazacfoltjával”, más néven “gólyacsípésével”, mely jellegzetesen az arcon, a középvonalban, esetleg tarkótájon jelenik meg a tűzfolthoz hasonló, halvány-pirosas, gyakran V-alakú bőrfoltként. Elkülönítésük azért fontos, mert a lazacfolt kezelést nem igényel, mindig magától, néhány hónap alatt eltűnik a picikről.


Veszélyes is lehet a tűzfolt, bőrelváltozás, dudor a kisbaba bőrén? Sebész szakorvost kérdeztünk
Csecsemőkori lazacfolt, másnéven gólyacsípés nem igényel kezelést


Lymphangioma (nyirokérburjánzás)


A nyirokerek kóros tágulata, fejlődése bárhol kialakulhat a testen, az egyedüli terület, ahol nem jelenik meg sosem, az az agy. Ritkán, már a baba megszületésekor is szemmel látható, azonban gyakran csak az első hónapokban lehet észrevenni a folyamatosan növekvő színtelen dudort. Általában gyorsabban nő, mint a baba, ha nagyra nő, és életfontosságú szerveket nyom össze, akár súlyos, életveszélyes állapotot is okozhat. Leggyakrabban a nyaki, hónalji, mellkasi régióban fordul elő. Mielőbbi kezelést igényelnek, mely lehet sebészi eltávolítás vagy szklerotizálás is. A szklerotizálás egy olyan eljárás, mely során a tágult nyirokerekbe speciális anyagot fecskendezünk, mely a nyirokereket roncsolja, hegesíti, összeragasztja.

Vénás malformáció


A nevéből adódóan tágult vénák burjánzása, melyet a legtöbbször genetikai eltérés okoz. A növekedésük folyamatos, a test növekedését követően, felnőttkorban is tovább burjánoznak, egész testrészeket behálóznak, tönkretesznek. Nem vesznek figyelembe testhatárokat, mindenhová, izmokba, sőt a csontokba is beterjednek. Hatalmasra tudnak megnőni, ilyenkor véralvadási zavar, sőt fájdalom is társul a betegséghez. Csak akkor gyógyul meg, ha minden részét eltávolítjuk vagy hegesítjük. Elsődlegesen kezelésük sebészi, ha a teljes eltávolítás nem lehetséges, szklerotizáció vagy lézeres kezelés is alkalmazható.

Veszélyes is lehet a tűzfolt, bőrelváltozás, dudor a kisbaba bőrén? Sebész szakorvost kérdeztünk
Ha nem kezelik időben a kezdetben pici elváltozást, később akár az egész testrészt is behálózhatja

Összegzés
A fenti, részletesen említett gyakoribb fejlődési rendellenességen kívül számos egyéb ritka forma is létezik, illetve e betegségek sokszor egymással keveredve is előfordulhatnak. Sok közülük hasonló kinézetű, elkülönítésük időnként nehéz, szakértelmet igényel.

Egy nemrégiben készült amerikai tanulmány szerint az ér-eredetű fejlődési rendellenességek esetében jóval gyakrabban (55%) születik rossz diagnózis miatti félrekezelés, mint egyéb daganatos betegségek esetén (30 %). Feltehetőleg nálunk sincs ez másként. Sok helyen még manapság is minden piros foltra hemangiómaként gondolnak, amit nem kezelnek, vagy ha mégis, akkor helytelenül, fagyasztással. Alkalmanként mire megszületik a helyes diagnózis, vagy a helyes kezelés, addigra már sokszor visszafordíthatatlan károsodás alakul ki.

Az ér-eredetű elváltozások miatt kialakuló esztétikai hibák, károsodások megelőzhetőek, illetve többségük teljes egészében gyógyítható, ha időben kezdjük a kezelést. A fentiek miatt, ha a csecsemőn, kisgyermeken levő foltok nem akarnak eltűnni megnyugtató módon, mielőbb keressenek fel szakembert a helyes kezelés megkezdése céljából!

 
Szerző: dr. Bűdi Tamás sebész szakorvos
Fotók:gyermeksebeszdoktor.hu

Címkék: tűzfolt, gólyacsípés, lazacfolt, bőrelváltozás, csecsemő, érdaganat, érrendellenesség, haemangioma, hemagióma, gyermeksebész

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Fejfájás, bőrkiütés, emésztési zavarok - Hisztaminintolerancia? Diétával enyhíthetünk a tüneteken!
Fejfájás, bőrkiütés, emésztési zavarok - Hisztaminintolerancia? Diétával enyhíthetünk a tüneteken!

A migrénes fejfájás sajnos a felnőtteket és a gyereket egyaránt érinti. Mi minden állhat a gyötrő fejfájás hátterében? Mi köze az ételérzékenységnek a fejfájásunkhoz? Tudtad, hogy a hisztaminintolerancia akár fejfájást és egy sor más tünetet produkál? Dietetikust kérdeztünk.

tovább a cikkre
Napallergia, napkiütés, napgomba, fényérzékenység, vitiligo, lentigo, keratózis, melasza - és más bőrbetegségek tünetei
Napallergia, napkiütés, napgomba, fényérzékenység, vitiligo, lentigo, keratózis, melasza - és más bőrbetegségek tünetei

Melyek a napkiütés jellegzetes tünetei? Hogyan ismerhető fel a napgomba? A terhesség idején napsütés hatására bajuszszerű folt alakulhat ki a száj körül - elmúlik? Betegségre utalnak-e a napozás során bőrünkön jelentkező pirosas, fehér vagy épp ellenkezőleg sötét színű foltok?

tovább a cikkre
Az újszülött babák bőre, a magzatmáz szerepe
Az újszülött babák bőre, a magzatmáz szerepe

Milyen az újszülött babák bőre? Milyen a koraszülött babák bőre? Miért borítja a babákat magzatmáz? Miért nem törlik le a magzatmázat az újszülött babákról?

tovább a cikkre
Kiütések, foltok, koszmó - az újszülöttek és csecsemők bőrelváltozásai
Kiütések, foltok, koszmó - az újszülöttek és csecsemők bőrelváltozásai

Az újszülött babák és csecsemők 2/3-ának van valamilyen bőrelváltozása. Kiütések, pattanás, hámló bőr, márványos bőr, tűzfoltok, mongol folt, sárgás bőr, koszmó, melegkiütés újszülött babákon és csecsemőkorban

tovább a cikkre
Babavárás alatti bőrproblémák és kezelésük
Babavárás alatti bőrproblémák és kezelésük

Várandósság alatt számos bőrproblémával találkozhatunk, ami a megváltozott hormonrendszernek köszönhető. Előfordulhat, hogy bőrünk zsírosabb, pattanásosabb vagy éppen foltokkal tarkított lesz, de ugyanakkor puha, bársonyos és üde arcbőrünk is lehet.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Bűdi Tamás - Gyermeksebész

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Almás banánpüré

Almás banánpüré

Gyümölcspépek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 g alma 100 g banán citromlé

Recept:

Az almát lereszeljük, a banánt villával összetörjük, majd összekeverjük őket. Egy pici friss citromlevet csepegtetünk rá.TáPANYAGTARTALOM

Energia: 120 kcal
Fehérje: 1,5 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 27,7 g


(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Rendszeresen bántalmazta és kínozta egyéves nevelt kisfiát a pápai férfi - A gyermeket az anyja sem védte meg

vissza vissza