C-vitamin szükséglet - Mennyi C-vitamint adjunk a babáknak, kisgyerekeknek ősszel és télen? Hogyan kell adagolni?

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


C-vitamin szükséglet - Mennyi C-vitamint adjunk a babáknak, kisgyerekeknek ősszel és télen? Hogyan kell adagolni? Mennyi C-vitamint szedhetnek a csecsemők a gyermekorvosi ajánlás szerint? Miért tilos nagy dózisban adni a C-vitamint a csecsemőknek, babáknak? Mire ügyeljünk az anyatejes és mire a tápszeres táplálás esetén a C-vitamin kapcsán? Gyermekorvos válaszol. Ma szinte már mindenki tudja, hogy a C-vitamin alacsonyabb dózisú adagolása kizárólag a Skorbut nevű betegség megelőzésére alkalmas - ez minimális mennyiség felnőttek esetén 60-70 milligramm napi adagot jelent. Ennél azonban nagyobb mennyiség szedésére van szükség, ha a vitamin egyéb betegségekre gyakorolt hatásait szeretnénk kiaknázni.

Mennyit C-vitamint szedjenek a felnőttek ősszel és télen? És mennyi C-vitamint adjunk a babáknak, kisgyerekeknek? Dr. Torkos Ágnes gyermekorvos válaszol.

Szedhető-e nagy dózisban a C-vitamin felnőttek esetén?
Amennyiben szeretnénk kihasználni a C-vitamin számos vizsgálat által ismertetett előnyeit, úgy mint szív-, és érrendszeri védőhatás, daganatellenes hatás, öregedést csökkentő, kollagén rostok épségét fenntartó hatás, akkor ettől jelentősen nagyobb adagok bevitelére van szükség. Ezen jótékony hatása antioxidáns képességének köszönhető, vagyis a képződő szabad gyökök semlegesítésében van fontos szerepe. Ehhez javasolt adag 1000-3000 milligramm lehet felnőttek esetén. Figyelembe kell venni, hogy egyes betegségek esetén (vasraktározási betegség, krónikus  vesebetegség, oxalát kőre való hajlam) esetén a nagy dózisok adása ellenjavallt.  


C-vitamin babáknak, gyerekeknek


Mennyi C-vitamin szedhetnek a csecsemők?
Gyermekeknél a C-vitamin hiány  megelőzésére 3 hónapos kortól napi 9mg/testsúlykilogramm C-vitamin adását javasolja az orvosi irodalom.
Példa: 1 éves 10 kilós kisgyermek 90 milligramm körüli C-vitamint kaphat. Ennek megfelelően kell meghatározni a különböző készítményeknél az adagolást.
A csecsemőknek leggyakrabban adott Cebion csepp 1 cseppje 5mg C-vitamint tartalmaz. Vírusos vagy bakteriális fertőzések esetén megnő a képződő szabadgyökök mennyisége, ezért  ilyenkor a bevitt mennyiség megnövelhető.

Miért nem szabad nagy dózisban adni a C-vitamint babáknál?
Csecsemőkorban, ahol a  vese éretlen, minden, a vesén át kiválasztódó anyag túlzott bevitelétől óvakodni kell, nem javasolt a dózis felnőttekéhez hasonló, tízszeres emelése, de a dózis duplázása javasolható.

Mire ügyeljünk anyatejes és tápszeres táplálás esetén babáknál?
Fontos megemlíteni, hogy anyatejes táplálásnál az anyatejben megjelenik az édesanya szervezetéből átjutott C-vitamin, ennek mennyisége az anya táplálkozásától, vitamin-ellátottságától függ. A tápszereket is dúsítják vitaminokkal, az ezekben lévő mennyiségekre is megszabott normák alapján kerül sor. Ezen mennyiségek, illetve a későbbi hozzátáplálás során gyümölccse,l zöldséggel bevitt C-vitamin is valószínűleg csak részben fedezi a napi szükséges mennyiséget, ezek napi mérésére nincs mód.

Mennyi C-vitamint adható kisgyerekeknek az őszi-téli hónapokban?
A kisdedek, gyermekek étkezési szokásai szintén nagyban meghatározzák az egyes egyének vitamin-ellátottságát, mint kiindulási szintet.  Mivel az elfogyasztott táplálékoknak a vitamintartalma az elmúlt 50 évben jelentősen csökkent, ezért is fontos a kiegészítés. Téli  hónapokban,  illetve betegség idején adható napi 2-szer 9mg/ testsúly kilogrammonként csecsemő- és gyermekkorban.

C-vitamin felszívódása - milyen gyakran adható egy napon belül?
A fel nem használódott C-vitamin 2-3 órán belül (csecsemőknél hosszabb idő alatt) a vesén át kiürül a szervezetből. Ezért ajánlott a napi dózis napi akár 3-4 alkalomra elosztott bevitele, illetve a nyújtott hatású készítmények. Ezek általában olyan burkokban tartalmazzák a vitamint, ami fokozatosan válik le (egyszerű hasonlattal élve: mint hagymahéj a hagymáról), és ezáltal biztosítja a C-vitamin vérszintjének nem egyszeri gyors, hanem egy lassúbb, de folyamatos szinten tartását.

Gyermekeknél ezek adagolása nem szükséges, a napi kétszeri elosztás elégséges. Hatékonyság szerint nincs különbség abban, hogy ugyanazt a vérszintet többszöri kisebb mennyiségű gyorsan felszívódó formával értük el, vagy nagyobb adag fokozatosan felszívódó formával.

Növényi  flavonoidok segítik a C-vitamin felszívódását, ezért adagolnak gyümölcskivonatokat egyes gyártók a szintetikus C-vitaminokhoz. Vizsgálatok szerint a szervezetben egyformán hatékony a természetes formában gyümölccsel, zöldséggel bevitt és a szintetikus C-vitamin, abban az esetben, ha ugyanazt a vérszintet biztosítja. Mint említettem, a felszívódásban lehet különbség a természetes és mesterséges formában.

A túl sok C-vitamin károsítja a fogzománcot?
A C-vitamin mint sav, felnőtteknél az 1000-3000 milligrammos dózisok esetén  a fogzománc károsodását okozhatja, ezért érdemes a kapszulás vagy tablettás formát választani, gyermekeknél ez nem jön szóba. A rágótabletta helyett  a fogak védelme érdekében jobbnak találom a csepp formátumot.

Óriási a választék - mégis milyen C-vitamint adjunk?
Ami fontos, hogy a vitaminokban használt egyéb adalékok minél kisebb mennyiségben legyenek jelen, hiszen ezek kiválasztása is a szervezetre hárul. Több gyermekvitamin aszpartamot, mesterséges színezéket, aromát tartalmaz. Természetesen  engedélyezett anyagokról beszélünk, ennek ellenére - figyelembe véve az egyénileg változó reakciókészséget ezen anyagokra - inkább a természetes összetevőket tartalmazó vitaminokat ajánlom.

A rosszul  evő gyermekeknél is adható olyan zöldség vagy gyümölcsből készült kivonat, melyek ezen levek 40 fokon történő beszárításával készülnek. Ezen porok vízbe, joghurtba keverhetők, nagyon jó ízűek, és a vitaminok, nyomelemek széles skáláját tartalmazzák. A természetes zöldség, gyümölcs fogyasztásánál persze semmi nem lehet jobb.

Szerző: dr. Torkos Ágnes gyermekorvos
Fotó: Pixabay

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


2015.10.19