Áramütés, mérgezés, agyrázkódás, félrenyelés - Mit kell tenned, ha a gyermeked élete veszélybe kerül?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Áramütés, mérgezés, agyrázkódás, félrenyelés - Mit kell tenned, ha a gyermeked élete veszélybe kerül? Mi a teendő, ha a kisgyerek lenyelt egy apró játékot? Mi a legsürgősebb dolog, ha a kisgyereket megrázta az áram? Miért tilos vizet itatni savas-lúgos mérgezés esetén? Milyen éjjel-nappal hívható számot tárcsázzunk, ha mérgezésre gyanakszunk? Mentőorvos válaszol. Otthoni veszélyekre figyelmeztető brosúrasorozat a Pest megyei háziorvosi rendelőkben, gyermekkórházakban és védőnői szolgálatokon - a kiadványok a háztartásokban előforduló gyermekbalesetek megelőzésére kívánja felhívni a szülők figyelmét.

Ennek kapcsán beszélgettünk Fási Gézával, a Poszeidón Speciális Mentőszolgálat elnökével, aki több gyermekorvossal együtt készítette el a hiánypótló füzeteket.

Szülők Lapja (SZL): Melyek a leggyakoribb gyermekbalesetek otthon, amire feltétlenül felhívná a kisgyerekes szülők figyelmét?
Fási Géza (FG): A kisdedkorban lévő gyermekek számára a legnagyobb veszélyforrást a tisztítószerek, vegyszerek, permetszerek, rovarirtó szerek, gyógyszerek és a mérgező növények jelentik. Jellemzően a nem megfelelő tárolás vagy a figyelmetlenség miatt pillanatokon belül bekövetkezhet a baleset, ha a gyermek a szájába veszi ezeket a sokszor súlyosan mérgező anyagokat, amelyek akár maradandó károsodást, súlyos esetben halált okozhatnak.
A szabad konnektorok és a különféle elektronikai eszközök illetve ezek alkatrészei, tartozékai (például gombelemek) további veszélyt jelentenek: lenyelésük légzési elégtelenséget vagy fulladást okozhat. Ezért célszerű az elemes készülékek helyett lehetőleg akkumulátorral működő eszközöket használni és oda kell figyelni, milyen idős korban milyen játékokat adunk a gyermeknek!

SZL: Mi a teendő, ha a kisgyerek lenyelt valamit?
FG: Ha már bekövetkeztek a beleset és a kisgyermek megkóstolt vagy lenyelt valamilyen tárgyat vagy növényi részt, ami az egészségét károsíthatja, azonnal orvoshoz kell fordulni, illetve mérgezés esetén ajánlott hívni az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) éjjel-nappal hívható, ingyenes számát: 06 80 201 199, ahol felvilágosítást adnak a mérgezést kiváltó szerrel, növénnyel kapcsolatban.

SZL: Mi a konkrét teendő savas vagy lúgos mérgezés esetén?
FG: Savas vagy lúgos mérgezés estén azonnal orvoshoz kell fordulni vagy mentőt kell hívni. Fontos, hogy tilos folyadékkal itatni ilyenkor a gyermeket, mert ezzel még többet árthatunk!
Kis kiterjedésű, bőrfelszíni forrázás, égés esetén Pantenol spray-t  lehet használni, viszont nagyobb kiterjedésű, mély seb esetén, semmit sem szabad a sérült területre rátenni, vagy rákenni, hanem szintén azonnali orvoshoz kell fordulni.

Olvasd el ezt is: MÉRGEZÉS MOSÓGÉL KAPSZULÁTÓL »

SZL: Mire ügyeljen az a szülő, akinek a kisbabája éppen most kezdett kúszni-mászni és felfedezni a körülötte lévő világot?
FG: Kisgyermekkorban a mászás lételem és erre a lépcső számukra alkalmasnak tűnik, ám súlyos sérülések balesetek előzhetők meg, ha a szülők a lépcső aljára és a tetejére is rácsot szerelnek. Balesetek a rácsos ágyból, kiságyból való kimászás és a könyvespolcra való felmászás során is gyakran történnek, ezért a polcokat célszerű a falhoz erősíteni és szemmel tartani a gyermeket.

Olvasd el ezt is: AGYRÁZKÓDÁS JELEI »

SZL: A kisbabák kúszás-mászás közben sajnos elég hamar megtalálják a konnektort. Áramütéskor mi az első és legfontosabb, amit tehet a szülő?
FG: Ha a babát megrázta az áram, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mert a tünetek sok esetben csak több óra múlva jelentkeznek.  Az elektromos baleset szív- és légzésleállást is okozhat. Ha gyermek eszméletlen, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést.

Legfontosabb teendők áramütés esetén
- A sérült megérintése előtt az áramforrás kikapcsolása akár a főkapcsolóval, akár a szolgáltató segítségével.
- Mentő hívása.
- Ha nincs lehetőség az áramforrás kikapcsolására, akkor megfelelő szigetelőanyaggal, gumikesztyűvel vagy fával érdemes az áldozatot eltávolítani az áram alatt lévő tárgytól.
- Tilos közvetlenül az áldozathoz érni, amíg az érintkezik az áramforrással!
- Ha a sérült ruhája ég, tilos vízzel oltani! Érdemes olyan takarót, ruhát használni, ami nem akrilból készült és ezzel beborítani a lángokat.
- Az égett sebre steril gézt szükséges helyezni. A géz felhelyezése előtt alapos kézmosás szükséges, de az égett felületet közvetlenül tilos megérinteni.

Olvasd el ezt is: VÉSZHELYZET KISOKOS - AGYRÁZKÓDÁS, FORRÁZÁS, ÚJRAÉLESZTÉS »

SZL: Talán a konyha az a hely, ahol a legtöbb baleset bekövetkezik...
FG: A konyha fokozott veszélyeket rejt: főzés közben a forró víz, olaj, vagy az edények égési sérüléseket okozhatnak, nem beszélve magáról a tűzhelyről. Gyufát, égő gyertyát soha ne hagyjunk olyan helyen, amihez a gyermek hozzáférhet!

De nem csak a konyha jelent veszélyt. A kertes házban élő kisgyerekes családoknak nem árt tisztába lenni azzal, hogy milyen növények, gyomnövények vagy apró gombák vannak, amelyek mérgezők és ezeket ajánlott eltávolítani. A kertben a mélyebb lyukakat, emésztő gödröt, ciszternát feltétlenül és biztonságosan kell lefedni.

Olvasd el ezt is: MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK A LAKÁSBAN »

Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2015.11.13