Fogszuvasodás megelőzése gyerekeknél: egy egyszerű módszer, amiről talán nem is hallottál - Mit kell tudni a barázdazárásról?

Dr. Makausz Gyula

Gyerekbetegségek

Dr. Makausz Gyula


Fogszuvasodás megelőzése gyerekeknél: egy egyszerű módszer, amiről talán nem is hallottál - Mit kell tudni a barázdazárásról? 6-7 éves gyermeked van? Akkor lehet, hogy már kinőtt úgy a maradó foga, hogy észre sem vetted. Az is lehet, hogy a fog mély barázdáit le kellene zárni, amiről esetleg nem tudsz. De mi is az a barázdazárás? Fogorvos válaszol. 6-7 éves gyermeked van? Akkor lehet, hogy már kinőtt úgy a maradó foga, hogy észre sem vetted. Az is lehet, hogy a fog mély barázdáit le kellene zárni, amiről nem is tudsz. De mi is az ijesztően hangzó, de annál ártatlanabb beavatkozás, a barázdazárás? Dr. Makausz Gyula fogorvost kérdeztük.

Barázdazárás gyermekkorban


A sima, barázdazárt fogfelszín könnyebben tisztítható
A válasz röviden és tömören: a barázdazárás biztonságos és fájdalommentes eljárás a fogszuvasodás megelőzésére.

A gyermekkorban kinövő maradó fogak rágófelszíni barázdái néha nagyon mélyek. Ha ezeket a zeg-zugos barázdákat a gyermek nem tudja jól megmosni, idővel kilyukadnak. Ez megelőzhető úgy, hogy a barázdákat kitisztítjuk, majd egy hígan folyó tömőanyaggal kitöltjük, mely megvilágítva megköt. Az anyag feltölti a barázdarendszert, és megakadályozza az ételmaradék és a baktériumok behatolását a szűk, mély, szabálytalan lefutású barázdákba és gödröcskékbe. Így csökken a fogszuvasodás kialakulásának kockázata és a fogszuvasodás előfordulása.

A barázdazáró eljárás hatékonyságát világszerte végzett tudományos vizsgálatok eredményei és bizonyítékai támasztják alá.

Fogszuvasodás megelőzése gyerekeknél: egy egyszerű módszer, amiről talán nem is hallottál - Mit kell tudni a barázdazárásról?

Hány éves korban és milyen esetben javasolt alkalmazni?
Barázdazárást elvileg minden gyermeknél és ifjúnál el lehet végezni, ritkán felnőtteknél is szoktuk. A barázdazárást mindig fogorvos javasolja, pontos diagnózis alapján. Fontos tudni, hogy a mély barázdáltság anatómiai adottság, ami ha fennáll, nem kompenzálható jó fogmosással, mert egy mély barázdát lehetetlen fogkefével megtisztítani.

Pont ezért, gyermekkorban leggyakrabban az őrlőfogak felszínén alakul ki a fogszuvasodás. Így a barázdazárást akár a maradó fogak áttörése alatt vagy azt követően javasolt elvégezni, lehetőleg minél hamarabb. Ez ideálisan 6-8 éves és 11-14 éves korban időszerű, ekkor jelennek meg ugyanis a 6. és 7. fogak a tejfogak mögött, melyek már maradó fogak.

Fogváltás - mire figyeljenek a szülők?
A 6-os fogak a tejfogak mögött, még a fogváltás előtt megjelennek, ezért sokszor a szülőknek nem is tűnnek fel. Ha ezek a fogak mélyen barázdáltak, a tapasztalatok szerint, sokszor már 7 éves korban szuvasodásnak indulnak, azért is, mert a gyermekek ebben a korban általában még nem tudják elég alaposan, kifinomultan megtisztítani a fogakat. Pedig ezek a fogak a legfontosabb rágófogak, ezért nagyon fontos, hogy ne lyukadjanak ki.

Hogyan készül a barázdazárás?

•         A fog alapos megtisztítása
•         Előkészítés speciális oldattal
•         Mosás, szárítás
•         A folyékony barázdazáró anyag felhelyezése
•         Az anyag megvilágítása
•         A harapás ellenőrzése, szükség esetén a felesleges anyag eltávolítása

Mennyi ideig tart a barázdazárás elkészítése?
A barázdazárás művelete gyorsan elvégezhető kezelés, mely foganként néhány percet vesz csak igénybe. Az ellátás teljes hosszát leginkább a kis páciensek együttműködése határozza meg.

Milyen színnel készül a barázdazárás?
Felnőtteknél, fiataloknál, kamaszoknál leginkább a fogszínű zárás az igény. A gyermekeknél mérlegelendő, hogy ne fogszínű legyen, hanem fehér vagy rózsaszínes. Ez abban segít, hogy a szülő könnyebben észrevegye, ha kiesett vagy lekopott és így időben pótolható. A rózsaszínes most lett divatos, előnye a fehérrel szemben, hogy a szájban gyorsabban megköt, tehát az elkészítése nem két pillanat, hanem egy pillanat.

Mennyi ideig tart a védőhatás?
Sikeres kivitelezés esetén, a barázdazárás évekig sértetlenül a helyén marad. Tanácsos a barázdazárt fogak állapotát 6 havonta fogorvossal ellenőriztetni. Előfordulhat a barázdazáró anyag kopása, részleges vagy teljes hiánya, így a már lezárt felületek szabaddá válnak. Ebben az esetben - ha még nem alakult ki szuvasodás - újrazárást javasolt végezni.

Fogszuvasodás megelőzése gyerekeknél: egy egyszerű módszer, amiről talán nem is hallottál - Mit kell tudni a barázdazárásról?
A rendszeres fogorvosi ellenőrzés elősegíti a lezárt fogak tartós szuvasodás elleni védelmét - tanácsolja dr. Makausz Gyula

Kiterjesztett barázdazárás fiatal felnőttkorban


Kiterjesztett barázdazárásnak nevezzük, ami nem fiatal gyermekkorban készül, hanem később, amikor a zománcprizmák már kezdenek szétesni. Ilyenkor a barázdát egy vékony kis fúróval ki kell fúrni. Az így készült barázdazárás még mindig nem tömés. Általában érzéstelenítés sem kell hozzá. Sokszor olyankor készül, mikor egy fogat betömünk és a mellette lévő fogakat szeretnénk még megvédeni.

Barázdazárás - miért fontos elvégezetni a gyerekeknél?
A barázdazárás csökkenti a fogszuvasodás előfordulását, de önmagában nem elegendő annak megelőzésére. A továbbiakban is szükséges a jó szájhigiénia és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás fenntartása. A sima, barázdazárt fogfelszín könnyebben tisztítható.

Szerző: dr. Makausz Gyula
Fotó: Pixabay

Dr. Makausz Gyula

Gyerekbetegségek

Dr. Makausz Gyula


2016.02.08