Méhnyakrák - Kiket érint? Hogyan előzhető meg? Miért fontos a rendszeres szűrés?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Méhnyakrák - Kiket érint? Hogyan előzhető meg? Miért fontos a rendszeres szűrés? Évente 450 nő hal meg ebben a betegségben, főként fiatal anyukák, holott a betegség ma már szűrhető, mi több: jól gyógyítható! A méhnyakrák kialakulásának lehetséges megelőzéséről és a magyarországi elkeserítő statisztikáról patológus beszél a méhnyakrák-megelőzési hét alkalmával. Túl kevés nő megy el méhnyakrákszűrésre Magyarországon - mondja Járay Balázs patológus a méhnyakrák-megelőzési hét alkalmával, melyet 2016-ban január 23. és 30. között tartanak. Évente 450 nő hal meg ebben a betegségben, főkét fiatal anyukák, holott a betegség ma már szűrhető és az időben felismert betegség gyógyítható!

Nem járnak a nők rendszeresen méhnyakrák-szűrésre
A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában, hogy most van Európában a méhnyakrák-megelőzési hét, amely szombaton ér véget.

Járay Balázs elmondta, hogy Magyarországon a szűrendő nők mindössze húsz-harminc százalékát vizsgálják meg az állami ellátórendszerben, és becslések szerint a magánorvosoknál megjelentekkel együtt is csupán negyven-negyvenöt százalékos ez az arány. Holott a szűréstől akkor várható jelentős eredmény, ha a célcsoport hetven-nyolcvan százaléka részt vesz rajta - emelte ki.

Főképp a 45 évnél fiatalabb nőket érinti a méhnyakrák
A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 évesnél fiatalabb nők körében. Magyarországon évente 450 nő hal meg e betegség következtében, ők főként fiatal, harmincas éveikben járó anyák. Az idejében felismert betegség ugyanakkor teljes mértékben gyógyítható, ezért fontos, hogy növekedjen a szűrési hajlandóság - hangsúlyozta Járay Balázs.

Rendszeres ellenőrzéssel kiszűrhető a méhnyakrák
Azok a nők, akik rendszeresen, évente egyszer eljárnak citológiai szűrővizsgálatra, kilencven százalékos valószínűséggel épülnek fel egy esetleges méhnyakrákból, míg annak, aki megvárja a tünetek jelentkezését, erre csupán 66 százalék az esélye. Arról, hogy miért nagyobb az esély a gyógyulásra, ha rendszeres szűrésre jársz, és miért nem elég csupán a HPV oltás beadatása ebben a korábbi cikkünkben » olvashatsz többet.

Méhnyakrák elleni védőoltás
Angliában a szűrés kötelező a nők számára, emiatt is halnak meg kevesebben náluk ebben a betegségben. A magyarországi helyzetről és arról, hogy mi okozza a méhnyakrákot ebben a korábbi cikkünkben » olvashatsz bővebben.

A magyarok 72%-a a rákos megbetegedéstől tart a leginkább
- A magyarok 70 százaléka nincs anyagilag felkészülve egy súlyos, hosszantartó betegségre, pedig minden második ember aggódik az egészségéért. Egy komoly megbetegedés miatt évekre is kieshetünk a munkából, miközben a betegség kezelése tetemes összegekkel terheli meg a családi költségvetést, amin csak kismértékben enyhít a táppénz: az érvényes szabályozás szerint legfeljebb egy éven át, a jövedelem 50-60 százalékára, de maximum havi 217 ezer forint táppénzre számíthatunk egy elhúzódó betegállományban – derült ki egy nemrég elvégzett hazai tanulmányból.

Egy hazai biztosító reprezentatív mintán végzett felmérése szerint a magyarok 70 százaléka nincs felkészülve anyagilag egy váratlanul bekövetkező, súlyos betegség kezelésének finanszírozására. Leginkább a daganatos megbetegedésektől tartottak a válaszadók: 72 százalék tartott bármilyen rákos megbetegedéstől. A nők körében a mellrák miatt aggódnak a legtöbben: 65 százalékuk fél az emlő daganatos megbetegedésétől. És még ma is sokan nem tudják, hogy egy egyszerű nyálvizsgálattal kiszűrhető a hajlam »

Forrás: MTI (2016.01.25.) és Szülők Lapja korábbi cikkek

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2016.01.26