Mandulaműtét gyerekeknél: mikor van rá szükség? Mandulaműtét utáni teendők - mit ehet, ihat, mit szabad és mit nem

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Mandulaműtét gyerekeknél: mikor van rá szükség? Mandulaműtét utáni teendők - mit ehet, ihat, mit szabad és mit nem Mikor mehet leghamarabb levegőre a kisgyerek mandulaműtét után? Milyen ételeket kell mindenképpen elkerülni a műtét után? Milyen ételek irritálják a friss, érzékeny sebet? Mi a teendő, ha a gyerek véreset köp? Mikor mehet újra közösségbe a gyerek? Orvos válaszol. - A garatmandulák eltávolítását orvosi szakszóval tonzillektómiának nevezzük. Gyermekkorban a tonzillektómia javallatai nem egységesek, kórházanként is eltérőek lehetnek. Míg régebben nagyon gyakran történt mandulakivétel, addig napjainkban sokkal jobban körülírt esetekben kerül sor műtétre - mondja dr. Szabolcs Andrea a Bethesda Gyermekkórház gyermekgyógyásza.

A mandulakivétel kórházi és otthoni kezelését Szabolcs főorvosnő részletezi.

Miért lehet szükség a mandulaműtétre?
A jelentősen megnagyobbodott, megviselt, kráteres felszínű mandulák gyakran beszűkítik a garatot, ezáltal légzési akadályt, nyelési nehezítettséget okozhatnak. A visszatérő felső- és alsólégúti megbetegedések hátterében is állhat a megnagyobbodott mandula.

Mandulaműtétre általában a gyakran visszatérő gyulladások( tüszős mandulagyulladás), tályogképződés esetén kerül sor. Az ismétlődő tüszős mandulagyulladások veszélye az, hogy a mandulákban megtelepedett kórokozók a szervezet más részeit, szerveit is megtámadhatják. Ezek a baktériumok okozhatnak többek között ízületi, szívbelhártya-, vesegyulladást. Tulajdonképpen a mandula ilyen esetben egy gennyes góc, ezért mindenképpen el kell távolítani. Az a legjobb megoldás, ha a garatmandulák eltávolítására gyermekgyógyász és orr-fül- gégész közös döntése alapján kerül sor.
 

Mandulaműtét alatt és után - ez történik a kórházban


A mandulaműtét ma már intubációs altatásban történik. Ez azt jelenti, hogy a műtét alatt a gyermek alszik, a légcsövébe egy tubust vezetnek, amelyen keresztül lélegeztetik. Az intubációs narkózis védi az alsó légutakat attól, hogy oda a műtéti sebből vér kerüljön be.
A műtétet követő órákban javasolt a vér aspirációjának elkerülése miatt a beteget oldalára fektetni. Az első néhány napban a fekvés, illetve nyugalom, valamint a nyakra helyezett hideg borogatás jelenti az utókezelést. A táplálék a műtétet követő 10 napig folyékony-pépes jellegű. Fájdalomcsillapításra a legtöbb esetben kúp ajánlott.

Súlyos szövődmény lehet az utóvérzés
A mandulakivétel leggyakoribb szövődménye a vérzés. Ez felléphet közvetlenül a beavatkozás után is, vagy jóval a műtétet követő napokban, amikor a seb helyén képződött lepedék leválik. Ezek a vérzések jelentősek is lehetnek, ezért azonnali orvosi ellátás szükséges.


Otthoni gyógyulás mandulaműtét után - Mit szabad és mit nem?


A mandulaműtét utáni sebgyógyulás a kórházból való távozás után 8-10 nap múlva fejeződik be. Ezen idő alatt a gyermek kíméletre és szülői felügyeletre, diétás étrend betartására szorul.

1. A gyermeket a műtét utáni 1-2 napig szobában kell tartani, mozgását korlátozni kell, de nem szükséges ágynyugalmat rendelni számára.

2. Lehetőleg ne kiabáljon, ne sírjon.

3. Darabos, forró és fűszeres ételt ne fogyasszon.

4. A torok-mandulaműtéten átesett gyermeknél a fogmosást is kerülni kell, 8-10 napig csak toroköblítést végezzenek csak.

5. A fülbe kisugárzó fájdalmak előfordulhatnak, főleg evés közben és nyelés kapcsán. A fájdalmak csillapításra az életkornak megfelelő fájdalomcsillapítót alkalmazzuk. Fülészeti vizsgálat abban az esetben indokolt, ha a fájdalmak ezekkel a szerekkel önmagukban nem csökkenthetők.

6. A gyermek a műtét utáni 3. naptól a szabadban is tartózkodhat.

7. Ha gyermek véreset köpne, vagy az orrból folyékony vér ürül, a gyermeket azonnal a műtétet végző osztályra vissza kell vinni, erre a célra az Országos mentőszolgálat segítségét is igénybe lehet venni.

8. Ha gyermek panaszmentes, mint ahogy az legtöbbször lenni szokott, a műtét után egy héttel közösségbe - iskolába, óvodába, bölcsödébe - járhat, azonban kívánatos testnevelés alól még két hétig a felmentése, úszás alól pedig három hétig.

9. Étkezésnél a gyermek se forrót, se fűszereset, se darabosat ne fogyasszon. Bőséges folyadékbevitel viszont nagyon fontos.

10. A gyermek a műtét után fagylaltot fogyaszthat.

Forrás: Bethesda Gyermekkórház
Írta: Dr. Szabolcs Andrea
A cikk a Bethesda Gyermekkórház engedélyével jelent meg.
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2016.01.28