A leggyakoribb nyári sérülések, balesetek babáknál, kisgyermekeknél - Mi a legfontosabb teendőd? Mikor vidd orvoshoz a gyereket?

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


A leggyakoribb nyári sérülések, balesetek babáknál, kisgyermekeknél - Mi a legfontosabb teendőd? Mikor vidd orvoshoz a gyereket? Babáknál, kisgyerekeknél nyáron még gyakoribbak a balesetek. Ilyenkor nem csak a szokásos „szobai sérüléseket" kell kivédeni, hanem a szabadtéri kint tartózkodásból, vízparti nyaralásból fakadó egyéb veszélyforrásokat is. A sérülések nem csak a nyári időszakban, hanem általánosan is gyakori jelenség gyermekkorban, azonban nyáron a szabadtéri játékok során sokkal nagyobb számúvá válik.


Leggyakrabban előforduló baleset csecsemő- és babakorban


1. A csecsemő leesik az ágyról a földre
A csecsemőkor leggyakoribb problémája az ágyról történő leesés. Sajnálatos módon, sokszori figyelmeztetés ellenére a szülők nem mérik fel, hogy a „csak egy pillanatra hagyom ott, amíg a pelenkát, krémet, törlőt idehozom”, éppen elég ahhoz, hogy egy baba leessen az ágyról. Ha valamit el kell venni, inkább vigye a szülő a babát magával, mintsem feltételezi, hogy még nem olyan mozgékony, hogy leforduljon.  A testméretükhöz képest az esés magassága fontos, ha komolynak tűnik az esés vagy nagy a keletkezett duzzanat, kérjék ki orvos, sürgősségi osztály véleményét.

Figyelmeztető jelek: ha a baba többször hány, aluszékony lesz, nem akar enni, nagyon sokat sír a történtek után. Orvosi ellátás után mindennemű zúzódás, sérülés után adható Arnica homeopátiás szer 3x5 golyó feloldva ezen tünetek enyhítésére,  a gyógyulás segítésére. Ha gyanú mutatkozik agyrázkódásra, akkor Natrium Sulfuricum 15 ch-s szer adandó napi 2x5 golyó a későbbi fejfájásos panaszok megelőzésére pár napon keresztül.

2. Járni tanulás közbeni sérülések
A járni tanuló csecsemőknél-kisdedeknél a leesés mellett a járás közben való elesés, bukások a gyakoriak. Nagy lendülettel indulnak, de izomkoordinációjuk még nem megfelelő, nehezen mérik fel a távolságokat, ezért nem mindig tudnak időben megállni, és a veszélyérzetük sem alakult ki megfelelően.

3. Babakocsis balesetek
A mozgékonyabb babák kieshetnek a babakocsiból, amennyiben nem csatolják be őket, akár csak rövid időre is. A testvérkék szeretik tologatni a babakocsit, ezt csak szülői felügyelet mellett tegyék. Ha a babakocsi kereke megakad, könnyen borulás lehet a következménye.

4. Lépcsős balesetek
Ebben az életkorban veszélyesek a lépcsők, melyeket korán érdemes ellátni lezáró rácsokkal, kiskapukkal.

5. Játszótéri balesetek
Nyáron a játszótéri hinták,  csúszdák is bekerülnek a használt eszközök körébe, a szülő nem mindig tudja fogni a kicsit a csúszdára mászáskor, ezért csak akkor engedjék felmászni, ha ellenőrizték, fent megfelelően zárt az ülőfelület és a gyermek nem tud kiesni, vagy leesni a felmászást követően.

6. Játékmotoros, biciklis balesetek
A kis motorok, biciklik is veszélyforrások, ezekkel igen komolyan fel tudnak gyorsulni, egy-egy gödör, járdaszegély, fűcsomó, illetve maga az úttest közelsége jelent veszélyt. Időnként a beszélgető édesanyákat gyermekeik jókora távolsággal megelőzve haladnak, majd az úttestet meglátva a szülők rohannak a gyermekek után, akik játéknak tekintik a dolgot. Lehetőleg a gyermekek ne előzzék meg jelentősen a szülőket, hogy az úttestre való kihajtás lehetősége ne merüljön fel.



Az esések után javasolt az orvosi vizsgálat és az előzőekben említett szerek, illetve, ha nagyon komoly az ijedtség 2x5 golyó Aconitum 15 Ch javallt a szülő és a gyermek megnyugtatására egyaránt.

7. Kerékpáros, görkorcsolyás balesetek nagyobb gyerekeknél
Nyáron sok a kerékpáros baleset, a görkorcsolyázás  és  a szabadtéri játék közben elszenvedett sérülés, akár ízületek körüli szalagszakadás, törés, ficam is előfordulhat. Sokan úgy vélik törés esetén nem mozgatható a végtag vagy nem terhelhető. Ez nem mindig van így, szükséges lehet sürgősségi osztályon vagy baleseti sebészeten megmutatni a sérült gyermeket, ezen rendelésekre beutaló nem szükséges.

Akut esetben a hideg vizes borogatás mindenképpen jó és az említett Arnica adása, és fájdalomcsillapító is szükséges lehet.  Fontos annak felmérése, hogy agyrázkódás, tompa hasi sérülés valószínűsíthető-e, melyet a kerékpár kormánya okozhat. Agyrázkódás után 1 hétig szigorú pihentetés javasolt, majd 4 hétig nem ajánlott az ugrálás, torna, sportolás és nagyon kell óvni a gyermeket az újabb sérüléstől.

Agyrázkódás tünetei: szédülés, hányás, fejfájás vagy a sérülés körülményeit érintő emlékezetzavar lehet.
A felületi sebeket tiszta vízzel ajánlott kimosni, és fertőtlenítő szerrel lekezelni.

8. Közlekedési balesetek járdán, átkelőhelyen, úttest közelében
A közlekedési balesetek száma is megnövekszik, mivel a gyerekek játékból, fogócskázva az úttestre futhatnak, nagyobbak telefonálva figyelmetlenül lépnek le a járművek elé. Amennyiben lehet, itt is fontos a szülői felügyelet, illetve az utcára nyíló kapuk zárása a kisebb gyermekek elől.

9. Veszélyek strandon és vízparton
Nyáron sok veszélyforrást jelentenek a strandok, vízpartok. A hirtelen mélyülő tavakba a gyermekek belecsúszhatnak, vagy behajolva beeshetnek a tóba. A kerti tavak mélységtől függően szintén figyelmet érdemelnek. A strandok és családi házak medencéi is veszélyesek, mert megijedve a víz a légutakba kerülhet és nem túl magas vízszint esetén is a gyermek fulladását okozhatja. Rövid időre se hagyjuk a gyermekeket  felügyelet nélkül ezekben vagy az udvaron, mert kíváncsiságból, játékból  beeshetnek ezekbe és fulladást szenvedhetnek!

A nyár a kikapcsolódás és a felhőtlen játék időszaka, de a szülő figyelme ilyenkor sem lankadhat, hiszen a felelősség nem ruházható át a gyermekre.
Kívánom, legyen szép és sérülésmentes a nyár szülő és gyermek számára egyaránt.

Szerző: dr. Torkos Ágnes
Fotó: Pixabay

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


2016.06.22