Ha rossz a méhnyakrákszűrés eredménye: ezt javasolja azonnali műtét helyett a szülész-nőgyógyász - Mit kell tudni a kolposzkópos vizsgálatról?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Ha rossz a méhnyakrákszűrés eredménye: ezt javasolja azonnali műtét helyett a szülész-nőgyógyász - Mit kell tudni a kolposzkópos vizsgálatról? Miért gyakorlat külföldön egy rossz méhnyakszűrési eredmény esetén úgynevezett kolposzkópos vizsgálatot végeztetni? Miből áll a kolposzkópos vizsgálat? Okozhat-e koraszülést a biopsziás mintavétel? Fontos tanácsok (nem csak) szülés előtt álló nőknek – szülész-nőgyógyász szakorvostól. Amikor külföldön kezdtem el dolgozni, az egyik leglényegesebb különbség az itthoni gyakorlathoz képest a kóros méhnyakszűrési eredmények további menedzselésében rejlett. Azokban a magyar intézetekben, amiket ismertem, alapvetően nagyon gyorsan döntöttek a méhnyak külső részének kivágása (conisatio) mellett. Sokszor ezzel együtt elvégezték a méhnyak feltágítását és a méhtest belső részének kikaparását (abrasio vagy curette). Ezeknek a beavatkozásoknak, ha ritkán is, de lehet későbbi szövődménye.

Conisatio, abrasio (curette) – Mit okozhatnak később?


A conisatio hajlamosít a későbbiekben koraszülésre, méhszáj elégtelenségre, késői vetélésre és idő előtti burokrepedésre. Ezért különösen fontos, hogy fiatal, szülés előtt álló páciensekben ezt a műtétet nagyon visszafogottan alkalmazzuk. A méhtest abrasio/curette pedig gyulladást, összenövéseket okozhat ritkán, ezzel csökkentve a teherbeesés esélyét. A méhnyak feltágítására és a méhtest kikaparására valójában rendkívül ritkán van szükség, az esetek nagy részében felesleges és nem javasolt. Mit lehet ez esetben tenni?

Kolposzkópos vizsgálat – Miért javasolt, ha nem jó a méhnyakrákszűrés eredménye?


A méhnyakrákszűrés érzékeny módszer, de nem pontos diagnózis felállítására szolgál, hanem csak arra, hogy jelezze, itt valami nem teljesen normális, további vizsgálatokat kell végezni. Ekkor javasolunk külföldön kolposzkópos szakemberrel konzultációt. Az a kolposzkópos képzés, amit elvégeztem Franciaországban, 1 éven keresztül tartott hétvégéken, mert rengeteg elméleti és gyakorlati felkészülést igényel. A kolposzkópos vizsgálat során átnézzük több nagyításban a méhnyak felszínét, különböző festékekkel jelöléseket végzünk, majd speciális eszközzel egy kicsiny szövetmintát veszünk (biopszia).

Jár-e bármilyen kockázattal a biopszia, okozhat-e később koraszülést?
A biopsziás mintavétel nem növeli a későbbi koraszülés veszélyét és nem számít műtétnek, a szakorvosi rendelőben pár perc alatt elvégezhető gyakorlatilag fájdalommentes beavatkozás. A páciens kórtörténete, eredményei, a kolposzkópos kép és a szövettan birtokában javasolunk kezelést, ami sokszor csak várakozást jelent, lehet akár conisatio is, de csak azokban az esetekben, amikor az elkerülhetetlen.

Javasolom, hogy azok a még szülni vágyó nők, akiknek méhszájműtétet javasolnak, kérjenek másodvéleményt olyan szakembertől, aki megfelelő kolposzkópos tapasztalattal és képzéssel rendelkezik.

Szerző: dr. Novák Zoltán szülész-nőgyógyász, drnovakzoltan.hu
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2016.09.12