7 jel, ami arra utal, hogy baj van a gyerek látásával - Akkor is, ha nem mondja!

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


7 jel, ami arra utal, hogy baj van a gyerek látásával - Akkor is, ha nem mondja! Sokszor csak az iskolába kerüléskor derül ki, ha egy gyermek nem lát rendesen - ezért is érdemes időben felfigyelned azokra a jelekre, amik szemproblémára utalhatnak. Amíg kisebb a gyermek, sokszor nehéz felfedezni a szemproblémákat, és sokszor csak az iskolás korba érve derül ki, ha baj van a gyerek látásával. Milyen jelekre figyelj és mit tudsz tenni, ha úgy gondolod, nem lát jól a gyermeked?

A gyermeked nem lát rendesen? Ezekre a tünetekre figyelj fel:
1. Gyakran hunyorog, pislog.
2. A gyermek rajzolás vagy írás közben sokszor oldalra fordítja a fejét.
3. A hátsó iskolapadból nem látja jól a táblára írt szöveget.
4. Nagyon közel tartja a szeméhez azt a tárgyat, amit néz. Ez lehet játék, könyv vagy telefon, de az is gyanús lehet, ha csak közelről hajlandó tévét nézni.
5. Labdajátékoknál arra panaszkodik, hogy nem látja jól a labdát.
6. Közeli tárgyak figyelésekor hamar elfárad a szeme és megfájdulhat a feje.
7. A szemgolyók nem egy irányba néznek.

Emellett természetesen a gyermek is panaszkodhat arra, hogy nem lát rendesen.

Fontos tudni, hogy az otthoni megfigyelés nem helyettesíti a szakszerű szemészeti vizsgálatot. Fiatal korban például a távollátás rejtve maradhat, a szemészek azonban egy alapos kivizsgálással pontos diagnózist állítanak fel, és az esetleges látásproblémákat már a kezdeti szakaszban felismerik, ezzel pedig megakadályozhatják a súlyos látásromlást.

Mit tegyél, ha arra gyanakodsz, hogy a gyermeked szeme nem jó?
Fontos, hogy a gyermekedet elvidd a szemészetre, hogy kiderüljön, mi pontosan a probléma. A legjobb, ha gyermekbarát szemészeti kivizsgálásra mentek - ezek a helyek felkészültek a legkisebbek vizsgálatára, vagyis a kicsik egészségi állapotát a koruknak megfelelő módszerekkel és eszközökkel mérik fel - sőt, van olyan hely, ahol még játszósarkot is kialakítottak.

A vizsgálat során a szakemberek felmérik a szem általános egészségét, valamint fényt derítenek olyan látásproblémákra, mint a rövid- vagy távollátás, tompalátás, kancsalság, színvakság.

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2017.04.06