Orrfújás megtanítása gyerekeknek - 5 játékos feladat, hogy a gyermeked könnyebben megtanuljon orrot fújni

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Orrfújás megtanítása gyerekeknek - 5 játékos feladat, hogy a gyermeked könnyebben megtanuljon orrot fújni Néhány egyszerű játékkal te is megtaníthatod a kisgyermekednek, hogy hogyan kell orrot fújni. És ha a mozdulatsor már megvan, és a gyerek önállóan belefújja az orrát a papírzsebkendőbe, akkor azt is magyarázd el neki, hogyan kell helyesen orrot fújni! Minden szülő tudja, hogy a babák, kisgyermekek orrából az orrváladékot minél hamarabb el kell távolítani, mert a sok betegség, bakteriális felülfertőződés elsősorban a pangó váladék miatt alakul ki. Ha nem figyelünk kellően oda, akkor még az is előfordulhat, hogy egy egyszerű náthából könnyen arcüreggyulladás, fülgyulladás, orrmandula-gyulladás alakul ki - a súlyosabb szövődményekről nem is szólva.

5-6 éves kor előtt a gyerekek nem tudják alaposan kifújni az orrukat
Az orrfújást már két éves kor körül el lehet kezdeni tanítgatni a kisgyermeknek, de semmiképpen se számítsunk rá, hogy az orszi-porszit teljesen ki lehet iktatni a házi patikából. Még évekig nem fogjuk tudni nélkülözni az orrszívó porszívót, mert a kisgyerekek nem tudják alaposan kifújni az orrukat, erre majd csak úgy 5-6 éves kor körül (egyesek még később) lesznek képesek.

Bármennyire is meglepő, a kisgyermekek számára az orrfújás, mint összetett folyamat, nem sajátítható el könnyedén és egyszerűen. Látszólag ugyan egy triviális mozdulatsornak tűnik, a kisgyerekeknek ez mégis komoly nehézséget jelent: felcserélik a sorrendet, nem tudnak elég erőt kifejteni, a kis ujjaik fejletlen izmocskái még nem erősek azokhoz a finom mozdulatokhoz, amire az orrfújásnál szükség van, nem értik, hogy miért nem a szájukon távozik a levegő.

Éppen ezért sokat tehetünk mi szülők a helyes orrfújás megtanításának érdekében, kezdjük el idejében megtanítani nekik az orrfújás "alap” mozdulatait.


 

Orrfújás megtanítása gyereknek - 5 játékos feladat


Az orrfújást is, mint megannyi mást, játékosan és észrevétlenül taníthatjuk meg a gyerekeknek. Vedd rá a 2-3 éves kisgyermekedet az alábbi játékokra, és meglátod, hamarosan már menni fog a zsebkendőbe való orrkifújás is. Az alábbi játékokat egészségesen próbálgassátok, és semmiképpen sem akkor, amikor beteg, nyűgös a gyerek.

1. Kérd meg a kisgyermeket, hogy nagy levegővétele után próbálja meg az orrával elfújni a gyertyalángot. Ha egy idő után már jól megy neki, próbálkozhattok felváltott orrlyukkal.

2. Tegyél pingponglabdát/papírgalacsint a parkettára vagy asztalra, és kérd meg, hogy fújja el a célvonalig. Ha versenyt hirdetsz, akkor ráadásul könnyebben fogod tudni őt motiválni.

3. Akassz fel egy cérnára lufit, és kérd meg a kisgyereket, hogy az egyik, majd a másik orrlyukát befogva, erős orrfújás mellett "mozgassa, lebegtesse" a lufit. Próbálkozhattok zenés-ritmusos lufi táncoltatással is, ami nagyon vicces tud lenni.

4. Szórj lisztet a konyhaasztalra, és versenyezzetek, ki tud fújással hamarabb olyan ábrát kapni, ami valamilyen érdekes alakzatot ölt. Készíthettek közösen absztrakt képzőművészeti alkotásokat.

5. Játsszatok kiskutyásat, kis nyuszisat, süniset: "Hogy csinál a sünike?" Kérd meg a kisgyereket, hogy a levegőt az orron át véve utánozza az állatkák szimatolását.
 

Helyes orrfújás - magyarázd el a gyereknek, hogyan kell!


Ha már nagyjából jól megy a levegő orron történő kifújása, akkor jöhet a főpróba!

Kérd meg a náthás gyereket, hogy fújja az orrát a kezedben tartott papírzsebkendőbe - te pedig felváltva, hol az egyik, hol a másik orrlyukát fogd be finoman az ujjaiddal. Többször, egészen addig kell az orrot kifújni, amíg egy jó adag orrváladék ki nem szakadt az orrüregből.

"Úgy fújd az orrod, mint egy sárkány"
Vigyázz, a gyerek puha orrocskája amúgy érzékeny; bár te úgy érzed, hogy nem tartod nyomod erősen az orrát, de a gyereknek fájó, drasztikus lehet, ha túlságosan megszorongatod a kis piszéjét.

Arra is ügyelj, hogy egyszerre ne mind a két orrlyukán fújja a levegőt, mert ettől rövid időre bedugulhat a fülecskéje, amit jól ismerünk, hogy milyen kellemetlen érzést tud kiváltani; hanem mindig csak az egyik orrlyukán fújja az orrát.

Ha véletlenül mind a két orrlyukát befogod, miközben ő éppen trombitálna, akkor sajnos azzal nem teszel túl jót! Ugyanis a nyomás miatt visszafelé, a melléküregek irányába fog ürülni a váladék.

Tehát többször megismételve, relatív hosszabb ideig, váltott orrlyukkal, erősen fújja a gyereket az orrát. Ilyenkor határozottan mondd neki: "Úgy fújd az orrod, mint a sárkány, amikor mérges!"

Végezetül ne felejtsd el, egészen addig, amíg a gyerek nem tudja magától, alaposan kifújni az orrváladékot, az orrszívó porszívóval te magad is segíts rá, hogy biztosan kijöjjön, aminek ki kell.

Fotó: Flickr

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2016.11.07