Gyermekkori hüvelyfolyás, hüvely- és szeméremtest gyulladás okai, tünetei, kezelése - Mi a teendő, ha ilyet tapasztalsz kislányodnál?

Dr. Oláh Orsolya

Gyerekbetegségek

Dr. Oláh Orsolya


Gyermekkori hüvelyfolyás, hüvely- és szeméremtest gyulladás okai, tünetei, kezelése - Mi a teendő, ha ilyet tapasztalsz kislányodnál? Mi okozhatja a gyermekkori hüvelyfolyást? Hogyan vizsgálja meg a gyermeknőgyógyász szakorvos a gyerek pácienseket? Hogyan kezeli az orvos a kellemetlen tüneteket, és mit tehet maga a szülő? Szülész-nőgyógyász szakorvos válaszol. A gyermekkori hüvelyfolyások, hüvely- és szeméremtest gyulladások a kislányok leggyakoribb nőgyógyászati betegségei. A felnőttekkel ellentétben a kislányoknak nincsen élettani folyásuk, így ha egy anyuka ilyet tapasztal, ne hanyagolja el, hanem forduljon vele nőgyógyászhoz.


Gyermekkori hüvelyfolyás – mitől alakulhat ki?


Ezen betegségek alapja, hogy a kislányoknál az ösztrogénszegény hormonális állapot vékony hüvelyhámot, a tejsavtermelő Lactobacillusok hiánya lúgosabb pH-t eredményez. Emellett a szeméremtest a kisebb zsírszövettől még nem olyan tömött, hogy a nagyajkak összezáródása fizikai gátat szabjon a hüvely irányába tartó kórokozóknak, nem beszélve arról, hogy szőr sem fedi.

A fő tünetek a hüvelyfolyás, viszketés, fájdalom és fájdalmas vizeletürítés, ritkán vérzés kisebesedés miatt.

Mi okozhatja a gyermekkori folyásokat?
Érdekesség, hogy az ilyen gyermekkori folyásokat, gyulladásokat más kórokozók okozzák, mint a felnőttkoriakat. Bár a leggyakoribb esetekben nem specifikus bakteriális fertőzésről van szó, az izolált kórokozók közül leginkább az A-csoportú Streptococcusokat és a Haemophilus influenzae-t érdemes megemlíteni.

Meglepő lehet, hogy a Candida gomba kislányoknál extrém ritka, így szinte felesleges gombaellenes krémekkel próbálkozni. Még meglepőbb lehet, hogy bélféregfertőzés, főként orsógiliszta fertőzés viszont lehet a háttérben, ennek gyakori tünete a végbéltáji viszketés, így gyanúkeltő, ha a kislány ezen a területen gyakran vakarózik.

Szexuális zaklatásra is lehet gyanakodni egyes kórokozóknál
Sajnos ritkán olyan kórokozókra is akadhatunk (chlamydia, gonorrhea, syphyllis, stb.), amelyek csak szexuális úton terjednek, így ilyenkor megalapozott a gyanú a gyermeket érő szexuális zaklatásra.

Nem szabad kihagyni az idegentesteket sem, mivel a kicsi gyerekek észrevétlenül feltuszkolhatnak apró játékokat vagy wc-papírt a hüvelybe, és ennek talaján bakteriális fertőzés és hüvelyfolyás alakulhat ki.

Az is előfordul, hogy a kisgyermek állandóan piszkálja a szemérem- és végbéltájékot, a végbél felől bélbaktériumokat juttatva be a hüvelybe, ami fertőzést okozhat.

Ugyancsak ritka, de előfordul, hogy bőrgyógyászati betegség van a gyulladás hátterében, például ekcéma vagy kontakt dermatitis, ez bőrgyógyászati vizsgálatot igényel.

A leggyakoribb azonban, hogy nem találunk specifikus kórokozót és a tüneteket helyi tényezők okozzák - mint szegényes higiénia, irritatív babafürdető, vagy egy szoros műszálas bugyi.

Hogyan történik a kislányok nőgyógyászati vizsgálata?
Mivel a vizsgálat elég nehézkes lehet, hiszen egy kisgyermek az ijedtsége miatt nem igazán fog közreműködni, legalább a szülő legyen nyugodt, hogy a kisgyermekét nem fogja fájdalom érni. Az adott esetben szükséges bakteriológiai mintavételnél is apró kis pipettát használunk csak, amivel teljesen fájdalommentesen tudunk mintát venni a hüvely alsó szakaszából.

Ha felmerül a gyanú, nagyon körültekintő vizsgálattal kell kizárni a szexuális zaklatást. Hüvelyi idegentest gyanújánál előfordulhat, hogy altatásban végzett vizsgálatra kényszerülünk.

Gyermekkori hüvelyfolyás kezelése


Mit ír fel a nőgyógyász a gyermekkori folyásra?
Antibiotikumra (mind a helyi krémeket, mind a szájon át szedhetőeket tekintve) csak akkor van szükség, ha a hüvelyváladék tenyésztés egy specifikus kórokozót igazolt, a tünetek alapján nem érdemes ilyen gyógyszerekkel sem kísérletezni. Még akkor is, ha sikerül kitenyészteni valamit, legtöbbször nem is az a kórokozó a ludas. Kivétel a féregfertőzés, ennek gyanúja esetén féreghajtóra lehet szükség, de a széklettenyésztés ebben az esetben javasolt.

Mit tehet a szülő, hogy elkerülje gyermekénél a kellemetlen tüneteket?
A kezelésnél elsősorban a megfelelő végbéltáji higiéniára kell nagy hangsúlyt fektetni, például a WC-papírt elölről hátra kell végighúzni a szeméremtájékon, hogy a végbél körüli bélbaktériumokat ne vigyük át a szeméremtájékra. A napi rendszerességű tisztálkodás szintén elengedhetetlen, de a használt kozmetikumokat mindenképp érdemes lecserélni valamilyen hipoallergén természetes biokozmetikumra. Fehérneműből lazább pamut bugyit adjunk a kislányokra. Legtöbbször már ennyi odafigyeléssel megszűnnek a panaszok.

Nagyon lényeges, hogy ha a kislány éjszaka rendszeresen bepisil, ilyenkor vagy szülői segítséggel vagy már önállóan, de váltson tiszta fehérneműre, mivel a nedves szeméremtest szintén ideális környezetet biztosít a baktériumok számára.

Az elhúzódó és visszatérő esetekről a szülők megnyugtatásaképpen annyi még elmondható, hogy ezek a panaszok általában a hormonális környezet megváltozásának köszönhetően a pubertással megszűnnek.

Szerző: dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász
Fotó: Pixabay

Dr. Oláh Orsolya

Gyerekbetegségek

Dr. Oláh Orsolya


2016.11.29