Ilyenkor ne vidd a gyereket bölcsibe, óvodába! 7 intő jel, ami betegségre utal - akkor is, ha a gyerek nem lázas

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


Ilyenkor ne vidd a gyereket bölcsibe, óvodába! 7 intő jel, ami betegségre utal - akkor is, ha a gyerek nem lázas Sok szülő úgy gondolja, hogy ha nincs láz, akkor a gyerek nem is beteg igazán, pedig a jelentéktelennek tűnő tünetek mögött komoly betegségek is meghúzódhatnak, arról nem beszélve, hogy a kisgyerek a többi bölcsis, ovis gyereket is megfertőzheti. Dr. Torkos Ágnes, gyermekorvos szakértőnk írása. Sok szülő azt gondolja, hogy ha nem lázas a kisgyerek, akkor nem is igazán beteg, tehát bátran beadja őt bölcsibe, oviba - bele sem gondolva abba, hogy emiatt esetleg megfertőzheti a gyerekközösség többi, még egészséges tagját.

A „jelentéktelen” tünetek minden szülőnél más-más megítélés alá esnek, ezért tisztázásképpen dr. Torkos Ágnes gyermekorvos szakértőnket kérdeztük arról, hogy valójában melyik tünet „jelentéktelen”, és melyik nem? Mikor szabad még a kisgyereket közösségbe vinni, és mikor jobb mindenkinek, ha a gyerek otthon marad? Mennyi idő után mehet újra a gyerek bölcsibe, oviba bizonyos tünetek jelentkezésekor?


Intő jelek, amelyek közelgő betegségre utalnak


Hőemelkedés vagy láz
Ha a gyermeknél hőemelkedés vagy láz jelentkezik, az mindenképpen valamilyen induló fertőzés jele. Ilyen esetben a legtöbb szülő szerencsére belátja, hogy otthon kell tartania gyermekét, még akkor is, ha egyéb tünetet nem észlel. Sok esetben a hőemelkedés megelőzi a többi tünetet, ám ilyenkor a gyermek már fertőz, a közösség többi tagját is megbetegíti. Mindenképpen javasolt 1-2 nap otthoni megfigyelés, és csak 1 teljes láztalan és tünetmentes nap után javasolt közösségbe vinni a gyermeket.

Bágyadtság, étvágytalanság, hasmenés, hányás, nátha - láz nélkül
Sok esetben láz nélkül jelentkeznek tünetek, bágyadtság, irritáltság, étvágytalanság, hányás, hasmenés, nátha formájában. Ilyenkor legtöbbször azt gondolják a szülők, hogy gyomorrontásról vagy egyszerű fáradtságról van szó, de a gyermek viselkedésének megváltozása általában betegséget jelez. Itt is fontos az otthoni megfigyelés, és az 1 napos tünetmentes időszak.

Álmosság, nyűgösség, anya-apa utáni vágyakozás
Induló betegségnél a gyermek nyűgösebb, a szülő jelenlétét sokkal inkább igényli. A szülő ismeri legjobban a gyermeket, ellátja a megfelelő terápiával, figyeli a lázát és a folyadékfogyasztását - a kis betegnek lelkileg is szüksége van a támogatásra. Sok esetben a betegség lelkileg is tünet, éppen azt jelezheti, hogy a gyermek szülői közelségre, együttlétre vágyik, kimerült ezért az immunrendszere gyengébb lesz és ezért betegszik meg. A lelki események általában megelőzik a testi tüneteket, ha erre figyelünk akár betegség nélkül is otthon tarthatjuk 1-1 napra gyermekünket.

A gyógyulási fázisban még a szervezet legyengült, könnyebben kap meg újabb, a közösségben jelenlévő fertőzést a gyermek, ezért ha lehet, ne siettessük a közösségbe való visszatérést. Hagyjunk időt a lábadozásra és a fizikális állapot helyreállására. Sajnálatos módon a munkahelyek jó része ezt nehezen tolerálja, pedig lehetséges, hogy ezzel megelőznénk a következő betegséget.


7+1 tünet, amivel ne engedd a gyermeket közösségbe


A következő gyakori tünetekkel a kisgyerek fertőzhet, ezért ne engedd óvodába, bölcsődébe. Hogy kiderüljön, milyen betegségben szenved, érdemes elvinned a gyermekorvoshoz.


1. Nátha, orrfolyás: láz nélkül is betegség tünete, a gyermek fertőz, láza jelentkezhet.

2. Kiütés: sok esetben fertőzés vagy nagyon komoly betegség jele lehet, de természetesen krónikus, nem fertőző betegség is állhat mögötte, ennek eldöntése az orvos feladata.

3. Piros szem: többnyire kötőhártya gyulladás okozza, mely fertőz, közösségbe a gyermek nem vihető.

4. Váladékos szem: az előző folyamat előrehaladottabb stádiuma.

5. Fülfájás: vírusos vagy bakteriális fertőzés állhat mögötte.

6. Álmosság, nyűgösség: induló betegség tünete többnyire.

7. Hányás, hasmenés: többnyire vírusos vagy bakteriális fertőzés jele, kivéve a krónikus állapotokat, melyek okának tisztázása szintén orvosi feladat.

+1. Hőemelkedés, láz: természetesen ha lázas a gyermek vagy hőemelkedése van, akkor szintén nem való a közösségbe. Ilyen esetben azonban a szülők többnyire egyértelműen tudják, hogy betegség áll fenn, ezért nem is engedik a gyereket bölcsibe, óvodába.

Szerző: dr. Torkos Ágnes
Fotó: Pixabay

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


2016.12.08