Rotavírus elleni védőoltás csecsemőknek, kisgyermekeknek - Miért fontos beadatni? Milyen szövődményekkel járhat a rotavírus fertőzés?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Rotavírus elleni védőoltás csecsemőknek, kisgyermekeknek - Miért fontos beadatni? Milyen szövődményekkel járhat a rotavírus fertőzés? Időben be kell adatni a rotavírus elleni oltást a kisgyerekeknek - figyelmeztetett a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A szúrás nélkül, szájon át adható oltás már 6 hetes kortól alkalmazható, választható a két- vagy háromadagos vakcina. Időben be kell adatni a rotavírus elleni oltást a kisgyerekeknek - figyelmeztetett a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A szúrás nélkül, szájon át adható oltás már 6 hetes kortól alkalmazható, választható a két- vagy háromadagos vakcina.

Az év melyik időszakában a leggyakoribb a rotavírus-fertőzés?
Póta György kiemelte: a súlyos kiszáradással fenyegető fertőzés a téli, kora tavaszi időszakban a leggyakoribb, a tünetek a kisgyermekek, csecsemők esetében olyan erősek lehetnek, hogy akár infúziós kezelésre is szükség lehet.

Évente 2000 gyermek kerül kórházba rotavírus-fertőzés miatt
A gyermekorvos hangsúlyozta, nem szabad félvállról venni ezt a betegséget, hiszen évente mintegy kétezer gyerek szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra rotavírus-fertőzés miatt, több mint 60 százalékuk két éven aluli kisgyermek. Az Országos Epidemiológia Központ idén már több mint ötezer igazolt rotafertőzést regisztrált, szakemberek szerint a be nem jelentett megbetegedések száma ennél jóval magasabb.

Mi a rotavírus-fertőzés szövődménye?
A betegség legsúlyosabb szövődménye a kiszáradás, ez pedig különösen a 2 év alatti korosztályra veszélyes, hiszen ők néhány óra alatt súlyos, akár életveszélyes állapotba kerülhetnek.

Mikor kell beoltatni a gyerekeket rotavírus ellen?
A kétadagos vakcinával akár már a 12. hétre kialakítható a csecsemők rotavírus elleni védettsége, míg a háromadagossal, 4 héttel később. A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van, amit be kell tartani. A kétadagos oltóanyag beadását mindössze 24 hetes életkorig be kell fejezni, idősebb életkorban már nem alkalmazható.

A szakember hozzátette, érdemes időben érdeklődni az oltásokról, hogy a megfelelő védelem kialakulhasson a 6-24 hónapos életkorra, amikor a legnagyobb a kockázata a súlyos szövődményekkel járó fertőzésnek.

Fotó: pixabay.com
Forrás: MTI 2016. december 6., kedd

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2016.12.07