Babák, kisgyermekek sétáltatása szmogos levegőn - Milyen súlyos következménnyel járhat, ha szmogban viszed ki a gyermeked?

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


Babák, kisgyermekek sétáltatása szmogos levegőn - Milyen súlyos következménnyel járhat, ha szmogban viszed ki a gyermeked? Miért nem szabad szmogos levegőn sétáltatni a babákat, kisgyerekeket? Milyen rövid és hosszú távú tüneteket vált ki az, ha a babával, kisgyerekkel szmogos levegőn tartózkodunk? Mi a teendő, ha kint szmog van? Gyermekorvos tanácsai. Szmog kialakulására leginkább a ködös szélcsendes időben számíthatunk, amikor akadályozott az alsóbb légrétegekből a szennyező anyagok, kipufogógázok, fűtési szennyező anyagok és a por távozása a felsőbb légrétegek felé. Ez ősszel és télen gyakoribb jelenség.
 

Miért nem szabad szmogos levegőn sétáltatni a babákat, kisgyerekeket?


A szálló por és a különböző vegyi anyagok, illetve a porszemcsékre könnyen rárakódó vírusok légúti irritációt okoznak az eleve légúti betegségben szenvedőknél (például allergiásoknál, asztmásoknál), de a legyengült szervezetű embereknél, illetve a szűkebb légutakkal rendelkező csecsemőknél, kisgyermekeknél is komolyabb tüneteket válthatnak ki.



Ezek az anyagok gyulladásos reakciót idézhetnek elő, ami által a nyálkahártya beduzzad, és még szűkebbé válik a légáramlás útja.

Súlyos egészségkárosodást is okozhat a szmog
Ugyanúgy, mint az egyéb légúti allergén anyagok, kötőhártya gyulladást, orrfolyást, orrdugulást, köhögést, nehézlégzést okozhatnak, vagy a meglévő alapbetegséget súlyosbíthatják. Arról nem szólva, hogy a szmogos levegőn való extrém idejű tartózkodásnak hosszú távon köze van a krónikus légúti betegségek, a légúti daganatos betegségek és a magasabb szív-érrendszeri halálozás kialakulásához is.

Babák, kisgyermekek sétáltatása szmogos levegőn - Milyen súlyos következménnyel járhat, ha szmogban viszed ki a gyermeked?
 

Teendők babával, kisgyerekkel szmogos időben - gyermekorvos tanácsai


1. Amikor a hatóságok erre figyelmeztetnek, ajánlott olyan keveset, amennyit csak lehet a szabad levegőn tartózkodni. Ilyenkor a babákat, kisgyerekeket ne vigye ki a szülő sétálni, játszani a levegőre, hiszen a fokozott légcsere kapcsán (főleg játék, futkározás) fokozott a belélegzett szennyezőanyag mennyisége is. Javasolt tehát a lakásban maradni, és a benti játéktevékenységet választani.

(A levegőn sajnos csak speciális szűrővel rendelkező maszkok lennének képesek a káros anyagok megszűrésére, ezeket viszont a kisgyermekek nem tűrik el magukon, arról nem is szólva, hogy csak a megfelelő méretű maszk tudja rendesen kiszűrni ezeket az anyagokat).

2. Jót tesz a szobák párásítása, mivel a gyulladásnak kedvez a nyálkahártya kiszáradása. A sós párával való inhalálás is segíti a nyálka ürülését - ezzel átmosódnak a légutak.

3. A szellőztetést is mellőzzük ilyenkor, mivel a szoba levegője a szmogos levegő beáramlása miatt szintén szennyezetté válik. Mivel általában pár napról van csak szó (a légköri viszonyoktól függ, hogy meddig tart a szmog), bent kell tartózkodni a lakásban és a szobában elfoglalni a gyermekeket.

Ha mindenképpen fontos kimozdulni otthonról, akkor lehetőleg ne a reggeli és esti órákat válasszuk a gyalogláshoz, utazáshoz; és arra is ügyelni kell, hogy a kisgyermek minél magasabban legyen elhelyezve a talajtól (például érdemes ilyenkor kifejezetten kenguruban hordozni a babát), hiszen alacsonyabban nagyobb a légszennyezettség.  

A lakásban működő légtisztító berendezések a benti levegő tisztításával tudnak segíteni a bejutó szmogos levegő, illetve a benti szálló por mennyiségének csökkentésében.

Szerző: Dr. Torkos Ágnes
Fotó: Pixabay, MTI - Mohai Balázs

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


2017.01.23