Nyelvlökéses nyelés - Milyen testi tünetekkel, problémákkal járhat, ha a gyerek nem tud helyesen nyelni? Gyógytornász válaszol

Kovács Andrea

Gyerekbetegségek

Kovács Andrea


Nyelvlökéses nyelés - Milyen testi tünetekkel, problémákkal járhat, ha a gyerek nem tud helyesen nyelni? Gyógytornász válaszol Szájlélegző, hanyag testtartású, beszédhibás, azaz nyelvlökéses nyelő gyerekek… Az óvodai logopédiai szűrés során néhány éve még nem ismertük fel őket, ma szerencsére pár egyszerű gyakorlattal rengeteget lehetne segíteni nekik. Nem ritka, ha olyan kisebb-nagyobb gyerekekkel, néha kamasszal találkozunk, akik szájukat nyitva feledve, nyelvüket passzívan ejtve szemlélik a világot. Ha ehhez még a válluk is előreesik, és egész testtartásuk eltérő az átlagostól, akkor ott egészen biztosan van tennivaló.

A közös ezekben a gyerekekben az, hogy nyelési problémával élnek: a száj, a nyelv nyeléskor nem azt az erőteljes, aktív, felfelé irányuló mozdulatsort végzi el, ami elvárt, hanem egy korábbi életszakasznak megfelelő, kisbabás mozgást végez. Az elváltozások, eltérések nem nagymértékűek, de több testtájat is érinthetnek.


Hogyan vehető észre a nyelvlökéses nyelés gyerekeknél?


A csecsemők, kisbabák még nyelvlökéses nyelők, náluk élettani sajátosságnak számít ez a nyelési technika. Kórosnak akkor tekinthető, ha a tejfogak elhagyása után is fennáll a nyelvlökéses nyelés. A legtöbb gyerekeknél általában 5 éves korra szokott magától teljesen megszűnik.

A helyes nyeléskor az arc, ajak, nyak, a nyelv, illetve az egész test izmai egyensúlyban működnek, így egy harmonikus arcfejlődést és szabályos fogazat kialakulását eredményezik. Egy rossz nyelési technika, például a nyelvlökéses nyelés esetében ez az izomegyensúly felborul, melynek hatására:
 
  • az arc és a fogívek fejlődése eltérhet a szabályostól;
  • harapási rendellenességek jelentkezhetnek - nyitott harapás, túl-, kereszt-, bulldog-, élharapás;
  • fogazati eltérések (kifelé dől, elfordul);
  • beszédhibák alakulhatnak ki;
  • nyaki és háti panaszok alakulhatnak ki;
  • "csúnya" evést eredményezhet.
 
Ha ezeket tapasztalja, forduljon szakemberhez: először fogszabályozó orvoshoz, majd logopédushoz, végül gyógytornászhoz.
 


Nyelvlökéses nyelés - fel nem ismerése beszédhibához, rossz testtartáshoz vezet


A család, az óvoda, iskola nincsen felkészülve annak felismerésére, hogy ezeket a szájlégző, nyelvlökéses nyelő, hanyag testtartású, beszédhibás gyerekeket felismerje. Ezeknek a tüneteknek a fel nem ismerése miatt kisiskolás korban sokszor hiába dolgoznak a szakemberek a helyes beszéd, a pontos artikuláció érdekében, mégsem tudnak elérni jó eredményeket.

A magyar szakemberek - egyidejűleg európai, tengeren túli kollégákkal - azt fogalmazták meg, hogy több tudományterület együttesen ér el tartós változást. A helyes nyelés tanításakor logopédus és gyógytornász kollégák innovatív, egymásra épülő munkája az optimális. A helyes nyelést megtanítva a továbbiakban a gyermek/kamasz/felnőtt a fogszabályozó szakorvos munkálkodik tovább.


A helyes nyelés megtanulható – 150 gyakorlat otthonra


Nyelvlökéses nyelés – terápia otthonra

A Mackógyógytorna a helyes nyelésért című gyakorlókönyv korszerű módon, a test egészének befolyásolásával tanítja meg a helyes nyelést.
A könyv hiánypótló kiadványnak számít a nyelvlökéses nyelés (infantilis nyelés) terápiák otthoni gyakorlatsorainak bemutatásában. A gyakorlatok innovatívak, amelyek logopédus és gyógytornász szemlélettel egyszerre lettek összeállítva úgy, hogy a nyelés korrekciója a test egészének befolyásolásával történjen, külön- külön és egyszerre is.

A gyakorlatok 6 éves kortól ajánlottak
A gyakorlatok lépésenként haladnak az egyszerűtől a bonyolultabbakon át az egyre több koncentrációt igénylő gyakorlatok felé. A kiadványban 16 gyakorlatsor található, amelyekben egyenként 10-10 gyakorlat kerül ismertetésre fotóval és részletes leírással.
A könyv azok számára ajánlott, akiknek nyelvlökéses nyelés miatt gyakorlatokat kell végezniük, ugyanakkor szakemberek is haszonnal forgatják, ajánlott logopédusoknak, gyógytornászoknak, a fogászati ellátásban dolgozóknak. Ez a gyakorlókönyv több mint 150 feladatot tartalmaz heti bontásban, kezdő és haladó szinten.

Szerző: Kovács Andrea, a Mackórendelő gyógytornásza

Kovács Andrea

Gyerekbetegségek

Kovács Andrea


2017.05.16