D-vitamin szedése: a náthától és az influenzától is megvédhet egy kutatás szerint - Mennyi a napi D-vitamin adag gyerekeknek, felnőtteknek? Táblázattal!

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


D-vitamin szedése: a náthától és az influenzától is megvédhet egy kutatás szerint - Mennyi a napi D-vitamin adag gyerekeknek, felnőtteknek? Táblázattal! D-vitamin: Miért elengedhetetlenül szükséges náthás, vírusos időszakban D-vitamint adni a gyerekeknek? Hogyan fejti ki a baktériumölő hatását a D-vitamin? Miért tartják azt a szakemberek: a D-vitamin hatása az influenzaoltással egyenértékű? Válaszok a cikkben. Nemcsak a csontok és az izmok egészségét védi a D-vitamin pótlás, hanem óv az akut légzőszervi gyulladásoktól, köztük a náthától és az influenzától is - derítették ki a Londoni Queen Mary Egyetem kutatói egy nagyszabású tanulmányban.

D-vitamin: véd a náthától, influenzától, légzőszervi gyulladásoktól is
A British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmány 14 országban - köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Japánban, Indiában, Afganisztánban, Ausztráliában és Kanadában - 11 ezer résztvevővel végzett 25 klinikai próba eredményeinek új elemzésén alapul. Külön-külön ezek a kutatások ellentmondó eredményekre jutottak, egyesek kimutatták, hogy a D-vitamin véd a légzőszervi megbetegedésektől, mások semmiféle ilyen hatást nem tudtak igazolni - olvasható a medicalpress.com hírportálon.

D-vitamint pótolni napi vagy heti szinten szükséges
- Ez a nagyszabású kutatási együttműködés az első döntő bizonyítékot szolgáltatta arra, hogy a D-vitamin valóban véd a légzőszervi gyulladásoktól - hangsúlyozta Adrian Martineau professzor, a tanulmány vezető szerzője.

- A D-vitamin pótlás védelmi hatásai a legerősebbek azoknál, akiknek szervezetében a legalacsonyabb a D-vitaminszint, és a pótlást napi vagy heti szinten kapják, nem pedig ritkábban - magyarázta a professzor.

Hozzátette: a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek folyamatos, alacsonyszintű D-vitamin bevitelt biztosítanak, amivel számos országban sikerült megszüntetni a nagymértékű D-vitaminhiányt. A D-vitamin ezen új előnyének kimutatásával tanulmányuk megerősíti az élelmiszerek D-vitaminnal való dúsításának bevezetését olyan országokban, mint az Egyesült Királyság, ahol általános súlyos a D-vitaminhiány.

A D-vitamin a szakemberek szerint oly módon véd a légúti fertőzésektől, hogy erősíti az antimikrobiális peptidek szintjét a tüdőben. Az antimikrobiális peptidek, amelyek az élővilág legősibb védekező mechanizmusai közé tartoznak, rövid, 15-40 aminosavból álló peptidláncok, amelyek a kórokozók sejtmembránjában fejtik ki baktériumölő hatásukat.

Kinek mennyi D-vitaminra van szüksége? Táblázat!

D-vitamin szedése: a náthától és az influenzától is megvédhet egy kutatás szerint - Mennyi a napi D-vitamin adag gyerekeknek, felnőtteknek? Táblázattal!

A D-vitamin pótlás hatása egyenértékű az influenza elleni védőoltással
A tanulmány eredményei egybeesnek azzal a megfigyeléssel, hogy a nátha és az influenza általában télen és tavasszal lép fel, amikor a szervezet D-vitaminszintje a legalacsonyabb. Ez adhat magyarázatot arra is, miért véd a D-vitamin az asztmarohamok ellen, amelyeket légzőszervi vírusok idéznek elő.

A szakemberek kimutatták, hogy a napi vagy heti D-vitaminpótlás felére csökkentette az akut légzőszervi gyulladás kockázatát azoknál, akiknek legalacsonyabb a D-vitamin szintje. Mérsékeltebben védi azokat, akiknek szervezetében magasabb a D-vitaminszint, esetükben 10 százalékkal csökkentette a légzőszervi gyulladás kialakulásának a kockázatát. A kutatók szerint az akut légzőszervi gyulladás kockázatának csökkenése a D-vitaminpótlással egyenértékű az influenzaoltás védőhatásával.

A magyar belgyógyász szakorvos szerint is fontos
A D-vitamin pótlása rendkívül fontos, mert annak hiányában nemcsak a krónikus betegségek kockázata, hanem a halálozási kockázat is megnő - ezt már a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának docense közölte az M1 aktuális csatorna 2018. március 19-i műsorában.

Takács István azt mondta, ez a tény most kezdett el beszivárogni a köztudatba. Ezt jól mutatja, hogy idén Magyarországon a felnőtt lakosság harminc százaléka szed D-vitamint, háromszor annyian, mint nyolc éve.

Ezért fontos a D-vitamin
A D-vitamin az egyik legősibb hormonnak az előanyaga, ezért hiány esetén ez a hormon hiányzik. Kiürülésével az immunrendszer egyensúlya borul fel, ezért nagyobb a kockázata például a csonttörésnek, a csontbetegségeknek és a tumoros megbetegedéseknek - hangoztatta.

Nem lehet étellel bevinni elegendő mennyiséget!
Ez nem dietetikai probléma, étellel nem lehet elegendő mennyiséget juttatni a szervezetbe, ezért mindenképpen patikai készítményekkel kell pótolni - tette hozzá.

Hangsúlyozta, a magyarországi egységes orvosi ajánlás alapján a felnőtteknek a tél végétől április végéig napi kétezer egységet javasolt szedni. A kisgyermekeknél egy éves kor után is folytatni kell a D-vitamin pótlását - fűzte hozzá.

Forrás: MTI
Fotó: bitesforfoodies.com, napidoktor.hu

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2017.02.17