Hasfájás, hasmenés, véres széklet, fogyás kisgyermeknél: Erre a súlyos betegségre is utalhatnak a tünetek! Mit kell tudni a Crohn-betegségről?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Hasfájás, hasmenés, véres széklet, fogyás kisgyermeknél: Erre a súlyos betegségre is utalhatnak a tünetek! Mit kell tudni a Crohn-betegségről? A korábban csak felnőtteket érintő, gyógyíthatatlan Crohn-betegség évente már 150 gyermeknél jelentkezik Magyarországon, a fekélyes bélbetegséget valószínűleg a feldolgozott élelmiszerekben lévő adalékanyagok okozzák. A korábban csak felnőtteket érintő, gyógyíthatatlan Crohn-betegség évente már 150 gyermeknél jelentkezik Magyarországon, a fekélyes bélbetegséget valószínűleg a feldolgozott élelmiszerekben lévő adalékanyagok okozzák - mondta Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

Melyik szervben jelentkezik a Crohn-betegség? Mik a tünetei?
Veres Gábor tájékoztatása szerint a betegség főként a vékony-, illetve vastagbelet érinti.

Tünetei:
- hasmenés,
- véres széklet,
- hirtelen nagymértékű fogyás,
- hasfájás,
- de az ízületi vagy májgyulladás is erre utaló panasz lehet.

Súlyos szövődményekkel járhat
Ha egy gyermeknek csak kicsit fáj a hasa és nem növekszik rendesen, akár egy év is eltelhet, mire diagnosztizálják a betegséget, pedig a súlyos szövődmények - bélszűkület, sipoly - elkerüléséért fontos minél előbb elkezdeni a kezelést - figyelmeztetett.

Az adalékanyagok a felelősek
Pontosan nem ismert, mi okozza a betegséget, de valószínűleg az ételekben lévő adalékanyagok a felelősek. A szoptatás véd, miközben egyértelműen növeli a kockázatot, ha a gyermek kétéves kora alatt antibiotikumot kap. A megelőzésért érdemes arra törekedni, hogy a gyerekek minél természetesebb formában kapják meg az ételt, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert egyenek.

A Crohn-betegség gyógyíthatatlan, de nagyon jól kezelhető, a beteg az esetek 90 százalékában teljesen normális életet élhet - fűzte hozzá.

Forrás: MTI

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2017.03.27