Terhesség alatti dohányzás - más módon károsítja a fiú és lány magzatot, ha a kismama dohányzik! Kutatási eredmény

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Terhesség alatti dohányzás - más módon károsítja a fiú és lány magzatot, ha a kismama dohányzik! Kutatási eredmény Egy újabb egészségügyi kutatás döbbenetes eredményt hozott: a dohányzás májkárosodást okozhat a magzatoknál - adta hírül az MTI. Így, ha eddig nem dobtad el a cigarettát, majd most el fogod. Egy új kutatás szerint az anya terhesség alatti dohányzása különösen káros a méhében fejlődő magzat májára - írta a BBC News. A kutatók őssejtek felhasználásával a cigarettában lévő vegyi anyagok hatását vizsgálták az embrió májszövetének kialakulására.

Az őssejt-kutatásnak köszönhetőek az új eredmények
A kísérletben az őssejtekből májszövetet hoztak létre, és azt a cigarettában lévő káros anyagoknak tették ki, köztük olyan specifikus anyagoknak, amelyekről tudták, hogy bejutnak a magzatba az anya dohányzásakor. A tanulmány kimutatta, hogy a - cigarettában találhatóhoz hasonló - vegyianyag-koktél jobban károsította a magzat májszövetét, mint a koktél különálló komponensei. A tanulmány az Archives of Toxicology folyóiratban jelent meg.

Korábban már foglalkoztak norvég kutatók azzal, hogy MIKÉNT HAT A SZÜLETENDŐ GYERMEKRE, HA AZ APA DOHÁNYZIK, elolvashatod itt »

- Köztudott, hogy a cigarettafüst káros hatással van a magzatokra, de mindeddig nem volt a kezünkben megfelelő eszköz, hogy ezt részletesen tanulmányozhassuk. Ez az új megközelítés azt jelenti, hogy a megújuló szövetek segítségével megérthetjük a cigaretta sejtekre gyakorolt hatását az anyaméhben fejlődő magzatban - mondta David Hay, az Edinburgh-i Egyetem regenerációs központjának tudósa.

A fiú és lány magzatoknál más-más kárt okoz a dohányzás
A máj kiszűri a toxikus anyagokat a szervezetből. A cigarettafüsttel a szervezetbe jutó káros anyagok - mintegy 7000 vegyi anyag - károsíthatják a magzatot, és maradandó károsodást is okozhatnak.  Az Edinburgh-i Egyetem tudósai az Aberdeeni és a Glasgow-i Egyetem kutatóival együttműködve azt is felfedezték, hogy a cigarettában lévő vegyi anyagok a fiú és a lány magzatokra különböző módon hatnak.

Míg a fiú magzatoknál a dohányfüst májzsugorodást okoz, a lány magzatoknál a sejtanyagcserét károsítja a a kutatók eredményei szerint.

Spanyol kutatók a passzív dohányzás káros hatásait vizsgálták, ennek eredményét ide kattintva olvashatod »

Ha szeretnéd megtudni, mely szokások károsak a magzatodra nézve, olvasd el a TERHESSÉG ALATTI GYÓGYSZERSZEDÉS, DOHÁNYZÁS, ALKOHOLFOGYASZTÁS című cikkünket, itt »

Forrás: MTI
Fotó: freepik /phduet

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2017.07.11