Koszmó okai, tünetei, kezelése - Mit tehetsz a koszmó ellen? Mit kerülj, ha koszmós a kisbabád feje? Védőnő válaszol

Iveszics Tünde

Gyerekbetegségek

Iveszics Tünde


Koszmó okai, tünetei, kezelése - Mit tehetsz a koszmó ellen? Mit kerülj, ha koszmós a kisbabád feje? Védőnő válaszol Koszmó: védőnő szakértőnk, Iveszics Tünde most elmondja, mitől alakulhat ki a koszmó, hogyan előzd meg, és hogy hogyan kezeld, ha már koszmós a babád fejbőre. A leggondosabb odafigyelés, ápolás ellenére is előfordulhat a kicsi fejbőrén (vagy akár a szemöldökén) sárgás, pikkelyes felrakódás, ami esetenként nagyon makacs is lehet. Ezt az elváltozást koszmónak (szaknyelven seborrhoea capitis-nek) nevezzük. Nézzük, mitől alakulhat ki, megelőzheted-e a kialakulását és hogyan kezelheted hatékonyan! Iveszics Tünde védőnő szakértőnk osztja meg tapasztalatait.
 

Mi is az a koszmó?

A koszmó a faggyúmirigyek által termelt faggyúból és elhalt bőrsejtekből álló felrakódás a fejbőrön, szemöldökön. Nem kell tehát megijedni, nem fertőző betegség.

Honnan veszed észre, hogy gyermeked fején koszmó van? 
A folyamat legelején anya legyen a talpán, aki észre veszi, hogy valami nem stimmel a baba kobakján. Alapos szemügyre vétel alkalmával is csak jól megvilágított helyen, vagy napfényben tűnik fel az elváltozás. Így nagy az esély arra, hogy mire szembe tűnővé válik, már nem csak enyhe, kismértékű koszmósodás látható.

Eleinte zsíros, fehéres, sárgás, pikkelyszerűen hámló bőrjelenség látható, szigetszerűen elhelyezkedve vagy egybefüggően betakarva a baba fejét.

Előrehaladott állapotban már vastag, zsíros, okkeres, barnás színű és sokszor már rossz szagú is lehet a felrakódás. A babák nem tudják elmondani, de elvileg a koszmó nem fájdalmas, nem is viszkető elváltozás (mivel alatta a bőr egészséges), tehát a babákat, gyermekeket tulajdonképpen nem is zavarja. Az esztétikai szempont mellett azért is érdemes „koszmótlanítani”, mert a bőr a lerakódott réteg alatt befertőződhet, begyulladhat. Mellesleg pedig így biztosítható a fejbőr kellő szellőzése.

A megjelenés tipikus helyei:
  • fejtető (kutacs felett)
  • szemöldök, ritkán a szemhéj
  • fül mögötti terület
  • kiterjedten a fej nagy része

Nem csak kisbabáknál fordul elő!
Eddigi tapasztalatom alapján, körülbelül az újszülöttkor vége felé (4-6 hetes korban) alakulhat ki először, de ritkábban előfordulhat ennél korábban is. Óvodai tisztasági vizsgálatok alkalmával szinte minden alkalommal találok jó pár seborrhoeás, vagyis koszmós fejű kisgyermeket. Azt viszont én is csak hallottam, hogy akár még serdülőkön is előfordulhat koszmós elváltozás. Tehát egész sokáig elkísérheti a gyermekeket.

A koszmó kialakulásának lehetséges okai
A koszmó nevéből adódóan nehogy a koszra asszociálj, hiszen a kialakulásának semmi köze nincs a koszhoz, a nem megfelelő tisztálkodási szokásokhoz. De még az is mindegy, hogy babádnak sűrű és dús a haja vagy csak pihés babahaja van. Az anyatej sem véd meg ez esetben, tehát szoptatott és tápszeres babáknál ugyanúgy előfordulhat. A felsoroltak mindegyikét alá lehet támasztani, de meg is lehet cáfolni. Kicsit részletesebben tárgyalva az okokat, nézzük az esetleges érveket és az ellenérveket!

A 11 leggyakrabban említett ok:
  1. Hajlam és alkat: (pl. szárazabb, érzékenyebb bőrű, izzadós, atópiára, ekcémára, allergiára való hajlam esetén gyakoribb). Ezt gyakorta igazolva látom, hiszen a legtöbb esetben a koszmót kíséri, vagy követi valamilyen egyéb bőrprobléma is.
  2. Élettanilag jelentkező elváltozás: csecsemőkorban. Ennek ellentmond, hogy mégsem minden babánál jelentkezik és nagyobbaknál is előfordulhat, igaz, kisebb arányban.
  3. Életkori sajátosság: A leggyakoribb 2-6 hónapos kor között, de lényegében az egész csecsemőkorban és azon túl is bármikor előfordulhat, akár makacsabb formában is.
  4. Éretlen bababőr: Ennek megint csak ellentmond, hogy nagyobbaknál is jelentkezik, bár kétség kívül sokkal gyakoribb csecsemőkorban.
  5. Fokozott faggyútermelés: Ez igaz, hiszen az elhalt hámsejteket a faggyú tapasztja össze és tartja a fejen a lerakódást. A fokozott faggyútermelés miatt az elhalt hámsejtek a bőrmirigyek faggyújával összetapadva a baba fejbőrén egyre vastagabb bevonatot képeznek és kialakul a koszmó.
  6. A fejbőr rossz vérkeringése: Igaz, hiszen a jó vérkeringés megakadályozza, hogy megtapadjon a fejbőrön a faggyús anyag.
  7. Hideg, száraz idő: A sapka alatt valóban jobban izzad a fej, viszont ugyanolyan gyakran fordul elő nyáron is, amikor nincs sapka a gyerekeken és a fejbőr jól át tud szellőzni.
  8. Étrend, táplálkozás, vitaminhiány: 1-2 helyen olvasható, hogy tápszeres babáknál gyakoribb, de ezt még senki nem támasztotta alá; nagyobbaknál tej és hús túlzott fogyasztását említik valamint a zsírokat; konkrét vitamint nem tudok említeni, de az okok között ez is több helyen szerepel.
  9. Gombafertőzés: Ez inkább makacs koszmó esetén merülhet fel (több helyen említik egy bőrön élő gomba, a Pityrosporum orbicolare abnormális viselkedését).
  10. Allergiás reakció főleg tejtermékek és/vagy hús fogyasztására: Ebben nem hiszek, már csak azért sem, mert több szakember is leírja, hogy az allergiához a koszmónak nincs köze.
  11. Nagyobbaknál serdülőkori hormonváltozás.

Fotó: photoduet/freepik

Javasolt megelőző kezelés, avagy hogyan befolyásolhatod szülőként a koszmó kialakulását?
  1. A legfontosabb, hogy legyen a mindennapi rutin része a kicsi fejének, hajának gondozása, akár koszmós, akár nem. Minden nap öblítsd le a fürdetések alkalmával és napközben többször is fésüld át puha (esetleg erősebb sörtéjű) babahajkefével, akkor is, ha még nincs haja. Ha koszmóra hajlamos, akkor használhatsz felnőtteknek gyártott hajkefét is.
  2. Az enyhe dörzsölgetés vérbőséget okoz, serkenti a vérkeringést és időben eltávolítja a fejbőrről az elhalt sejteket, tehát csökkenti a koszmó kialakulásának esélyét. Emellett a haj is jobban fog nőni, hiszen a hajhagymák így folyamatosan edzésben lesznek. Nagyobb gyermeked fejét is nézd meg időnként, még akkor is, ha már egyedül fésülködik.
  3. Hajmosás terén kerüld a szélsőségeket: sem a túl gyakori, mindennapos, sem a túl ritka hajmosás nem jó. A mindennapos hajmosás a fejbőr faggyúmirigyeit fokozott olajtermelésre serkenti, így a fejbőr túl zsíros lesz, ami kedvez a koszmó kialakulásának. E mellett irritálhatja is a fejbőrt. Ha ritkán mosod meg, akkor egy idő után szintén zsíros lesz és persze koszos is a baba feje. Mindkét esetben következmény, vagy eredmény tehát a zsíros fej, ami koszmóhoz vezethet.
  4. Emellett érdemes figyelned arra, hogy a baba feje ne melegedjen, izzadjon be, fejbőre legyen mindig száraz, sokat szellőzzön, sapija természetes anyagból készüljön, jól szellőzzön.
  5. Arra hajlamos baba haját, megelőzésként speciális koszmó elleni samponnal moshatod meg hetente vagy kéthetente egyszer.

Kezelés: patikaszerek vagy házi praktikák?
Ha a mindennapos kezelések ellenére, mégis kialakulna a koszmó, a következőket teheted:

Első lépés: A lerakódott réteg oldása, feláztatása. Ehhez a következőket használhatod:
  • hidegen sajtolt olajat (bármelyiket használhatod, például olíva, búzacsíra, napraforgó, körömvirág)
  • paraffin olajat, vazelint (bár én inkább az előzőekben leírt, hidegen sajtoltak valamelyikét javasolnám!)
  • fürdető kenőcsöt (más néven mosdókenőcsöt, latin nevén Unguentum hydrophilicum nonionicum-ot)
  • kakaóvajat, sheavajat

Második lépés: Az áztatás után jöhet a fellazított réteg eltávolítása. Ezt megteheted a hajmosás előtt, közben és/vagy utána is.
  • Ha az olaj vagy a vajak mellett döntöttél, akkor fürdetés előtt néhány órával (általában 1-2 óra is elegendő) kend be jó alaposan az érintett területet. A baba fejére, ha nincs forróság, húzz vékony cérna, vagy pamut sapkát, hogy ne legyen minden olajos, zsíros és így a puhítás is hatékonyabb lesz. Nagy melegben csak arra kell vigyáznod, hogy ahová leteszed a baba fejét, azt védd textil pelenkával. Ha szükséges, kend újra, akár többször is a fürdetésig.
  • A fürdető krémet ugyanúgy alkalmazhatod, mint az olajat, de felkenheted jó vastagon (pakolásként, akár 0,5-1 cm vastagon) akár egy egész éjszakára is.

Harmadik lépés: A kezelés után jöhet az utókezelés, főleg ha piros lett a baba fejecskéje. Vékonyan kend be a kipirosodott területet körömvirágkrémmel, ami gyulladás csökkentő és hámképző hatással bír. A fenti kezelés 1 – 2 alkalommal végezve, biztosan hatásos lesz!
 
  • Hajmosás előtt vattakoronggal vagy durvább, frottír törölközővel, kézzel, vagy hajkefével óvatosan dörzsölgesd le a felázott koszmót.
  • Hajmosás közben használhatsz szivacsot, vagy az ujjaidat. Jó alaposan, kissé dörzsölgetve, masszírozva mosd meg a baba haját, fejét. Nem kell hosszú percekig sikálni! Csak kicsivel időzz többet ezen a területen, mint egyébként szoktál. A sampon lehet koszmó elleni, vagy valamilyen hipoallergén, természetes, növényi alapanyagú sampon.
  • Hajmosás után, az esetlegesen ott maradt koszmó réteget kicsit durvább törölközővel töröld meg, majd dörzsölgesd még pár percig. Ha nem sikerül eltávolítani az összes lerakódást így, használhatsz puha gyermekfogkefét, vagy körömkefét is erre a célra (de kezdheted ezzel is). Ez után tovább folytathatod a műveletet, a baba úgyis a szopizásra fog koncentrálni.


Fotó: stock-world-on/freepik

Alternatív megoldások, természetes gyógymódok
Ezek között gyógynövényeket, illóolajokat és egyéb, rég bevált szereket találhatsz. Mivel munkám során már sok mindent láttam, tapasztaltam, így szedtem össze az alábbiakat.
  1. A feketekömény olaj használatáról nincs ugyan sok tapasztalatom, de néhány makacs esetben már bevált. Napi 1 – 2 alkalommal szükséges vékonyan bekenni a problémás területet.
  2. A gyógynövények közül a rendszeres kamillateás lemosás lehet hatékony. A bojtorján és a fekete nadálytő is ismert, csökkentik a faggyúmirigy-túltengést, amiket borogatás formájában használhatsz. A diólevél-forrázat is bevált már, amivel napi 3-4 alkalommal javasolt a koszmós fej lemosása 1-2 napig. Egy csokor friss diólevelet moss meg, apríts fel, 1dl vízzel forrázd le, ha világossárga, szűrd le és langyosan, vattakorong segítségével mosogasd a baba fejét vele. Ez ügyben érdemes lehet szakemberrel is konzultálni (főzet töménysége, lemosás gyakorisága).
  3. A plakkok leválasztására alkalmasak lehetnek bizonyos karbamid tartalmú testápolók (kérd orvosod tanácsát ez ügyben).
  4. Ma már kaphatóak bevált patikaszerek is koszmóra, átlagban 3000 Ft körüli árban. Ha a fenti módszerekkel nem boldogulsz, talán érdemes beruháznod. Ezek megelőzésre és kezelésre is alkalmasak. Azt érdemes tudnod, hogy ezek sem minden esetben segítenek!
  5. Ha már semmi nem használ, kapható, de vényköteles egy szaliciles kenőcs is, mellyel a makacs koszmós fejbőrt lehet kezelni.
  6. A gyulladást és pörkösödést gátló kortizoltartalmú kenőcsöt orvos írhatja fel, de a bőrgyógyászok véleménye megoszlik erről. Csak akkor javasolják, ha a bőr piros és gyulladt és csak rövid ideig, átmenetileg, mivel a túlzott használat pl. a bőr elvékonyodásához is vezethet.
  7. A makacs koszmót egyes esetekben gombafertőzés tartja fenn, ilyenkor a bőrgyógyász gombaölő szert írhat fel.
Végül néhány tanács, tipp:
  • Kerüld a nagyon durva kapargatást (felsebezheted a baba bőrét)!
  • Ne akard egyszerre az egész lerakódást eltávolítani, ha nagy területen látható az!
  • Ne ess neki a koszmónak agresszív kezelésekkel és feleslegesen ne használj gyulladáscsökkentőt vagy gombaölő szereket!
  • Ha a koszmó nagyon makacs lenne, keresd fel gyermekorvosodat!
  • Ha nem kezeled időben és megfelelően a koszmót, akkor szövődmény is előfordulhat!  (felülfertőződés, kisebesedés, továbbterjedés)
A koszmó a megfelelő kezelés után, valamint a faggyúmirigyek működésének normalizálódásával, előbb-utóbb teljesen és nyom nélkül eltűnik.

Bátorításképp
Tőlem megszokott módon pedig a lélek üzenete sem maradhat el: klasszikusan a fej az akarat, az önérvényesítés területe, az értelem, a gondolkodás szerve. Emellett a test központja, irányítója. El tudom képzelni, hogy szegény babák néha azt sem tudják „hol áll a fejük”, és úgy érzik az egész világ „a fejükre nőtt”, ami miatt „hiába törik a fejüket” a megoldást sajna nem találják. Simogasd gyakorta kisbabád fejecskéjét, szeretgesd őt és erősítsd abban, hogy jó helyen van!

Forrás: Iveszics Tünde védőnő
Fotók: pexels, freepik, wikimedia

Iveszics Tünde

Gyerekbetegségek

Iveszics Tünde


2017.06.19