Főoldal > Cikkek > Betegségek > Fuldoklás jelei, fulladás strandolás után: honnan tudhatod, hogy víz került a gyerek tüdejébe? Gyerekorvos vála - Szülők Lapja

Fuldoklás jelei, fulladás strandolás után: honnan tudhatod, hogy víz került a gyerek tüdejébe? Gyerekorvos válaszol

Szülőklapja képA vízbefulladás reális veszély, amivel minden szülőnek számolnia kell. Tudni kell felismerni a bajbajutott gyermek által adott jeleket. Te biztos vagy benne, hogy észrevennéd, ha egy gyermek fuldokolna a közeledben? Tudod, mit kell ilyenkor tenni?

Szerző: Dr. Torkos Ágnes
2017-07-21
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Torkos Ágnes
Gyermekorvos, homeopátiás és akupunktúrás orvos
kérdezd szakértőnket a témában >>

Sajnos egyre többször hallani a hírekben, hogy egy kisgyermek megfullad, vagy elsodorja a folyó és már nem lehetett megmenteni, pedig pár perccel korábban még mindenki látta, ahogy játszott a vízben...

A vízbefulladás reális veszély, amivel minden szülőnek számolnia kell. Tudni kell felismerni a bajba jutott gyermek által adott jeleket. Te biztos vagy benne, hogy észrevennéd, ha egy gyermek fuldokolna a közeledben? És tudod, mit kell ilyenkor tenni?

Nyár, meleg, kánikula, hőn áhított hűsölés a vízparton vagy a medencében, mindenkinek megvan a kép? És az, amikor a gyermek beleesik a vízbe és elmerül és a kétségbeesés fojtogatja az aggódó szülő torkát, hogy hol a csemete, mikor bukkan fel már a mélyből? Vajon mindenki tudja, mik az igazi jelei annak, ha a gyermek bajban van, ha fuldoklik? Nem, nem a filmekben látható, látványosan csapkodó és hosszan elnyújtott kiáltások az igazi jelek. Dr. Torkos Ágnes, gyermekorvos szakértőnk elmondja, mik a fuldoklás egyértelmű jelei, és hogy mi a teendő baj esetén.


A fuldoklás valódi jelei és a bajba jutott gyermekek megsegítése


1. Vizes (vízparti, medencés) nyaralás közben előfordulhat, hogy vizet nyel a gyerek. Mi a teendő, ha ez megtörténik?
Nyáron sok kisgyermek és szülő tölti idejét vízparton, vagy medence közelében, főleg a kánikulai időszakokban. Ez sok lehetőséget ad a vízi balesetek előfordulására. Megtörténhet a csónakból, vizibicikliről a tóba esés, de a medencékben is előfordulhat, hogy a gyermek ijedtség, fáradtság, nem megfelelő úszástudás miatt elmerül és víz kerül a légutaiba. Amennyiben ez a víz nem köhöghető ki, illetve nem kap segítséget időben, fulladás következhet be.

2. Mennyi időnk van beavatkozni, ha ezt tapasztaljuk gyermeknél? Mi a teendő, ha kihúztuk a vízből?
Akár felnőtt, akár gyermek a fuldokló, amint stabil helyre vitték és nincs légzése, vagy sem légzése, sem keringése, újra kell éleszteni. Befúvásos lélegeztetés és szívmasszázs alkalmazandó, az élesztést hosszú ideig, az életjelenségek megjelenéséig, vagy mindenképpen a mentők megérkezéséig kell végezni. A test lehűlése az oxigénhiány okozta károsodásokat jelentősen tudja csökkenteni, lassítva a sejtek anyagcseréjét.

Olvasd el ezt is!
Újraélesztés menete babáknál, kisgyermekeknél - Ezt kell tenned lépésről lépésre »

3. Fulladás, ha a gyerek már kikerült a vízből - van ilyen?
Ennek jellemző tünete a nehézlégzés, ami órákkal a vízbemerülés után jelentkezhet, ezért kell a gyermeket mindenképpen orvoshoz vinni, ha számottevő ideig volt a víz alatt, és felmerült annak lehetősége, hogy jelentősebb mennyiségű víz jutott a légutakba. Amennyiben a gyerek öklendezett, fuldoklott, kimerítően köhögött - még ha utána jobban is lett, akkor is  -, mindenképp orvoshoz kell vinni!

4. Mik a tünetei? Mit kell tennie a szülőnek, ha észleli az előjeleket?
Korai tünetek a levertség, letargia, ingerlékenység, nehéz légzés, mellkasi fájdalom, kitartó köhögés. Amennyiben korábban vizet nyelt a gyermek (ez akár 1, akár 24 órával később is jelentkezhet), mindenképp gyanakodni kell.

5. Hogyan lehet megelőzni?
A légutakba jutott víz órákkal a balesetet követően is okozhat tüdőödémát, annak ellenére, hogy úgy tűnik, sikerült a gyermeknek kiköhögnie a vizet és teljesen jól van. Ilyen esemény után mindenképpen indokolt a gyermek orvosi, kórházi megfigyelése 1-2 napig.
 
"A hivatkozott cikkekben, posztokban említett száraz és nedves fulladás ebben a formában nem létezik. Senkinek nem kell aggódnia amiatt, hogy pár másodperces alámerülésnek, vízivásnak súlyos kockázatai lennének. A sajtó minden bizonnyal az alámerüléskor kialakuló gégegörcsöt nevezi száraz fulladásnak, ez azonban víz alatt történik. Ugyanakkor jó tudni, hogy 2002-ben a World Congress of Drowning eltörölte a korábbi kategóriákat, mint a száraz, a nedves, a másodlagos, a néma és a ‘majdnem’ vízbe fulladást. Minden olyan esetet, amikor folyékony közegbe merül alá valaki, ami légzési rendellenességet okoz, vízbe fulladásnak nevezünk - a kimeneteltől függetlenül.
Fontos tudni, hogy a vízbe fulladás - alámerülés - után később is felléphetnek komplikációk, emiatt kell ezeket a gyerekeket és felnőtteket kórházban megfigyelni, még jó általános állapotban is." (Győrfy Pál, az OMSZ kommunikációs és PR-igazgatója - forrás: ridikul.hu)


6. Ha a kelleténél messzebb van a szülő, hogyan lehet észrevenni, ha a gyerek fuldokol?
Bár a filmekben a fuldoklók hangosan csapkodnak és segítségért kiabálnak, a valóságban egészen máshogy néz ki, ha valaki küzd az életéért a vízben. Sokszor nehéz észrevenni, hogy a gyermek (vagy egy felnőtt) fuldoklik, hiszen ilyenkor már nincs ereje felhívni magára a figyelmet. A légutaiba bekerült víztől nem tud kiabálni, esetleges gyakori csapkodását játéknak vélhetik. Többször már csak a víz alatti testet észlelik a fürdőzők, vagy a gyermek eltűnését a szülők.
 

A fuldoklás jelei - mire figyelj fel?


7. Mik a fulladás jelei?
A fulladás valódi jelei a következők:
  • Már nincs levegője, hogy segítséget kérjen, ezért a fuldokló csendben van a vízben
  • A feje félig már a víz alatt van, a száját próbálja a víz felszíne felé tartani, hogy levegőhöz jusson.
  • Segítségért nyújtózkodás helyett karjait a teste mellett, a víz alatt lefelé próbálja nyomni, hogy fent tartsa magát a felszínen.
  • Nem rugdalózik mindenfelé, a fulladó ember maga alatt tapossa a vizet, amíg van ereje, le-fel mozog vagy szinte mozdulatlannak tűnhet - feltűnő lehet a függőleges tartás a vízben.
  • Mindez nagyon gyorsan lejátszódik, 20-60 mp-ig képes így ellenállni az ember, utána elmerül.

7. Mire hívná fel a szülők figyelmét?
Nagyon fontos a gyermekek folyamatos szemmel tartása, váratlan helyzetek bármikor adódhatnak és még a jó úszónak tartott gyermek is elvesztheti magabiztosságát, megijedhet, vagy játék közben a víz alá merülhet. Sokszor éppen játék közben igyekeznek víz alá nyomni egymást a gyermekek, ezzel fitogtatva ügyességüket. Sok szülő ezt ügyességi próbának tartja és nem is avatkozik közbe.

Szintén előfordulhat, hogy a szülő alszik, telefonál, vagy igen elmélyülten beszélget, ilyenkor jobb, ha a gyermek nem megy a vízbe. A vízben tartózkodás legyen szülővel együtt töltött játék, illetve a szülő folyamatosan figyelje a gyereket amíg a vízben tartózkodik, még ha ez időnként komoly kihívás is a számára.

Szerző: Dr. Torkos Ágnes gyermekorvos
Fotó: Pixabay

Címkék: fulladás, vízbefullás, baleset, nyár, veszély

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

A leggyakoribb nyári sérülések, balesetek babáknál, kisgyermekeknél - Mi a legfontosabb teendőd? Mikor vidd orvoshoz a gyereket?
A leggyakoribb nyári sérülések, balesetek babáknál, kisgyermekeknél - Mi a legfontosabb teendőd? Mikor vidd orvoshoz a gyereket?

Babáknál, kisgyerekeknél nyáron még gyakoribbak a balesetek. Ilyenkor nem csak a szokásos „szobai sérüléseket" kell kivédeni, hanem a szabadtéri kint tartózkodásból, vízparti nyaralásból fakadó egyéb veszélyforrásokat is.

tovább a cikkre
Itt a vakáció! - Hogyan kerülhetők el a leggyakoribb fertőzések és a gyermekbalesetek?
Itt a vakáció! - Hogyan kerülhetők el a leggyakoribb fertőzések és a gyermekbalesetek?

Az iskolai szünet kezdetével a gyerekek megszokott életrendje megváltozik. Lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, melynek következményeként gyakoribbá válnak bizonyos hasmenéses megbetegedések, de a gyerekbalesetek is.

tovább a cikkre
Az agyrázkódás jelei - gyermekbalesetek
Az agyrázkódás jelei - gyermekbalesetek

A traumás agysérülések jó részét olyan ártatlannak tűnő tevékenységek okozzák, mint a kerékpározás, vagy a játszótéri illetve játszóházi játék. Ha agyrázkódásra gyanakszunk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

tovább a cikkre
Nyári veszélyek - a napszúrástól a vízi balesetekig
Nyári veszélyek - a napszúrástól a vízi balesetekig

Nyáron, különösen, ha jó idő van, gyakrabban fordulnak elő gyermekbalesetek, mint télen. Végre süt a nap, így a lehető legtöbb időt a szabadban töltjük gyermekeinkkel. A játszóterezés, biciklizés, pancsolás, kirándulás és az egyéb szabadtéri programok által nagyon sok élménnyel gazdagodnak az apróságok, és nem utolsó sorban immunrendszerük is megerősödik a tiszta levegő és az aktív mozgás során.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Torkos Ágnes - Gyermekorvos, homeopátiás és akupunktúrás orvos

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Megrázó fotósorozatban örökítette meg felesége harcát a mellrákkal - 10 kép, ami többet mond ezer szónál tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Brokkolileves

Brokkolileves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g brokkoli 30 ml tej 8 g liszt só őrölt kömény 10 g trappista sajt

Recept:

Az alaposan megmosott brokkolit sóval, őrölt köménnyel ízesített vízben megfőzzük. A lisztet elkeverjük a tejjel, ezzel habarjuk be a levest. Még pár percig főzzük. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.DIETETIKUS VÉLEMÉNYE

Egyszerű, k&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Munkaügyi szakértő

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Kati!

A munkáltatója nem járt el jogszerűen, ha a bent maradt szabadságokat nem adta ki, vagy a munkaviszony megszűnésekor nem váltotta meg pénzben. A garantált bérminimumhoz kötött munkaköröket a 21/2010 (V. 14.) NFGM rendelet 3. sz. melléklete határozza meg tételesen. Ebben tudja megnézni, hogy Önre vonatkozik-e. Ha igen, akkor természetesen a munkáltatónak évente emelni kellett volna a bérét attól függetlenül, hogy gyermek ápolása céljából otthon volt. A munkaviszony megszűnésekor pedig az aktuális bérrel kell számolni. Javaslom, hogy forduljon a munkáltatójához írásban, és ha nem jutnak dűlőre, akkor jogi úton érvényesítheti a követelését.

Üdvözlettel:
Horváth Zsolt

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Beragasztotta a kisfia száját a tatabányai anya, mert nem tudott tőle tévét nézni - 5 év börtönt is kaphat

vissza vissza