Főoldal > Cikkek > Betegségek > Ezt tanulja meg tőled a gyermeked akkor is, ha nem akarod! - Milyen káros befolyással lehet rá, ha nem vagy jóban - Szülők Lapja

Ezt tanulja meg tőled a gyermeked akkor is, ha nem akarod! - Milyen káros befolyással lehet rá, ha nem vagy jóban önmagaddal?

Szülőklapja képMinden leány első és legfontosabb példaképe az édesanyja. Hozzá akar hasonlítani, az ő cipőjében járni, az ő ruhájába bújni. nem mindegy, hogy mit lát tőlünk. Nem láthatja, hogy elégedetlenek vagyunk magunkkal, a testünkkel. Nem láthatja, hogy csábít az anorexia, a torz ideák.

Szerző: Kerékgyártó Andrea
2017-08-11
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Kerékgyártó Andrea blogger, pedagógus egyik bejegyzésében igen komoly problémát vett górcső alá, hogy egyre fiatalabb gyermekeknél, elsősorban lányoknál jelentkeznek étkezési problémák, és mivel neki is kislánya van, szeretné minél több ember figyelmét felhívni erre a valós veszélyre.

Az alábbi írást ajánlom minden lányos anyuka figyelmébe. Mivel korábban engem is meglegyintett az anorexia szele, első kézből tudom milyen nehéz helyzetben van a szülő, ha a gyereke már megbetegedett. Mint minden betegség esetében, itt is a legfontosabb a megelőzés: az egészséges testkép, önbizalom és önelfogadás kialakítása.

Megdöbbentő statisztikák az étkezési zavarokról
A minap egy műsorban egészen elképesztő statisztikát hallottam: a fiatal lányok 80% elégedetlen a testével. Egyre több tizenéves küzd étkezési rendellenességgel, közülük is a legveszélyesebbel, az anorexiával, amelynek 18-20%-os a halálozási aránya.

Honnan ered mindez?
A divat magazinokban hemzsegnek a természetellenesen sovány modellek és Hollywood is ontja magából az étkezési zavarral küzdő sztárocskákat. Egy önmagát még kereső, a testében végbemenő változásokkal megbarátkozni nem tudó tini számára ez épp elég ahhoz, hogy a rossz útra térjen. Ráadásul az internet világában a fiatalok olyan tartalmakhoz juthatnak hozzá, amik tovább súlyosbítják a helyzetet.

Pro ana, thinspiration - nem is sejtenénk, milyen ijesztő dolgokat takarnak a szépen csengő kifejezések
A fent említett műsorban értesültem arról, hogy léteznek pro ana oldalak, amik az anorexiát népszerűsítik. Rákattintottam néhányra és nem hittem a szememnek! Csont és bőrré aszalódott fiatal lányok posztolnak magukról képeket és osztják meg egymással az étrendnek nem igazán nevezhető néhány falatot, amit esznek annak érdekében, hogy tartsák a "formájukat". Még külön szót is alkottak ennek a beteges mozgalomnak a propagálására: thinspiration, ami egyfajta szójáték, az angol thin-vékony és inspiration-inspiráció szó elegyítése.

Valóságos mozgalommá nőtte ki magát az elvékonyodó lányok közötti tapasztalatcsere és támogatás
A mozgalom szimbóluma egy piros karkötő. Mint a műsorból megtudtam, ez kettős célt szolgál. Egyfelől ezzel fejezik ki a tagok az összetartozásukat, másrészt figyelmezteti őket arra, hogy ne egyenek, valahányszor a kezüket a szájukhoz emelik. Rengeteg motivációs szöveget és szlogent lehet olvasni, sőt még egy kis rigmusra is ráleltem, ami így hangzik: Hungry to bed, hungry to rise, makes a girl a smaller size. Ez szabad fordításban így hangzik: Éhesen kelj, éhesen menj ágyba, így fogyhatsz le jó soványra. Egy másik oldalon jó tanácsokkal látnak el mit csinálj, ha megéhezel: gyújts rá egy cigarettára, kezdj el tornázni, menj el sétálni, állj a tükör elé meztelenül és egyél úgy, attól majd elmegy az étvágyad!

Görgetem le a találatokat és se vége se hossza a hasonló oldalaknak.

"az ember egy torz képet lát magáról a tükörbe pillantva" - De vajon nem maga az idea a torz?
Mondhatnám, hogy nem értem ezeket a lányokat, de az igazság az,hogy nagyon is értem őket. Több, mint az életem felét én is úgy töltöttem, hogy- finoman szólva-, nem voltam kibékülve a külsőmmel. Hiába zsongtak körbe a pasik, hiába hasonlítottak gyönyörű színésznőkhöz, nem éreztem jól magam a bőrömben. Mai fejjel visszanézve egy igazán csinos, nőies idomokkal megáldott fiatal lányt látok a képeken. Akkoriban viszont ezt nem így éltem meg, borzasztóan kövérnek éreztem magam. Mint amikor az elvarázsolt kastélyban bóklászva az ember egy torz képet lát magáról a tükörbe pillantva.Amikor nyáron a pancsoló lányomat figyeltem, eszembe jutott a saját gyerekkorom. Feltörtek a régi emlékek, amikor még cseppet sem érdekelt hogy nézek ki és igazán önfeledten tudtam élvezni a strandolás örömeit. Ez a boldog, áldott állapot úgy 12-13 éves koromig tartott, amikor elkezdett változni a testem. Visszagondolva egyszerűen nem tudtam mit kezdeni a hirtelen jött nőiességemmel, az agyam és a lelkem nem volt elég érett arra, hogy helyén kezelje a dolgot.

Állandó harcban álltam a testemmel, végül a fogyás megszállottja lettem
Végül egy diéta olyan drasztikusan sikerült, hogy az ismerősök ijedten kérdezték, hogy mi bajom van, és többen megjegyezték, hogy kórosan sovány vagyok. Én viszont teljesen mást láttam a tükörben. Nem vettem észre a beesett, sápadt arcomat, a kiálló kulcscsontjaimat, a vézna karjaimat. Elvakultságomban csak azt figyeltem, hogy innen-onnan bizony le kéne még faragni egy kis felesleget. A fogyás megszállottja lettem.

A mérleg a legnagyobb ellenség?
Eleinte iszonyú jól éreztem magam a bőrömben. Végre fel tudtam venni bármilyen ruhadarabot, élveztem az új testemet. Ha valaki azt mondta, lassan anorexiásnak nézek ki, kikértem magamnak. Eleinte nem éheztettem magam, csak borzasztóan odafigyeltem arra, mit eszem. Kizárólag egészséges ételeket voltam hajlandó fogyasztani, ami joghurtban, zöldségekben, gyümölcsökben és némi húsban merült ki. Aztán a dolog eldurvult. Egyre kevesebbet ettem és egyre többet mozogtam. Emlékszem, a végén már attól is lelkiismeret furdalásom volt, ha egy almát megettem. Minden áldott reggel ráálltam a mérlegre és azt figyeltem, nem szaladt-e fel egy deka.

A testem még épp időben lázadt fel
Aztán valahol azt olvastam, hogy heti egy ivónap milyen jótékony hatással van a szervezetre, gyorsan beiktattam hát egy napot, amikor kizárólag folyadékot vettem magamhoz. Ez volt az a pont, amikor a szervezetem lázadni kezdett. Egy éjjel arra ébredtem, hogy iszonyú szívdobogásom van. Mintha a szívem ki akart volna ugrani a mellkasomból. Ott és akkor éreztem, hogy ez így nem mehet tovább. Szerencsére időben észbe kaptam és változtattam. Sok lány nem ilyen szerencsés. Az evési rendellenességekből borzasztóan nehéz kigyógyulni, sokaknak egyáltalán nem sikerül.

A lányom születése megváltoztatta az életem
Nekem a lányom születése kellett ahhoz, hogy elfogadjam magam és kibéküljek a testemmel. Már nem akarok szuper vékony lenni, és nem nézem irigykedve a lapos, karcsú nőket. Fannin már most látom, hogy az én nőies alkatomat örökölte. Miatta is jó példával kell elöl járnom. Azt kell megtanítanom neki, hogy úgy tökéletes, ahogy van. Azt szeretném, ha egészséges önbizalma fejlődne ki, tisztában lenne a saját értékeivel és nem hajszolná magát bele semmilyen egészségtelen fogyókúrába.

Kérlek titeket Édesanyák, hogy szeressétek önmagatokat!
Az anyák önbizalomhiánya ragadós, a lányok hajlamosak tovább vinni az anyjuktól látott rossz beidegződéseket. Ezért kérlek titeket Édesanyák, hogy szeressétek önmagatokat! Fogadjátok el, amit a sors adott és a meglévő adottságaitokból hozzátok ki a legtöbbet! Járjatok jó példával a lányaitok előtt, hogy boldog, kiegyensúlyozott nők váljanak belőlük, akik elfogadják magukat. A szépségnek ezer arca van, csak meg kell tanítani, hogy meglássák magukban a szépet.

Talán akkor nem fordul elő több olyan eset, mint a műsorban bemutatott 24 éves, csont és bőrré aszalódott lány, aki egy nap azt mondta az édesanyjának: "Anya, olyan fáradt vagyok, ledőlök egy kicsit." Majd álmában a végletekig kizsigerelt teste felmondta a szolgálatot és soha többé nem ébredt fel.

Szerző: Kerékgyártó Andrea, a Lányomnak az életről blog szerzője
Fotók: Pixabay

Címkék: anya-lány, példakép, anorexia, édesanya, hasonlítani, elégedetlenség, testkép, étkezési zavar, evési zavar

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Kánikula és táplálkozás: ilyen ételeket ne adj a gyereknek nagy hőségben! - Hasmenést, kiszáradást okozhatnak
Kánikula és táplálkozás: ilyen ételeket ne adj a gyereknek nagy hőségben! - Hasmenést, kiszáradást okozhatnak

A magas fehérjetartalmú ételek különösen romlékonyak a nagy melegben, de a tésztákat sem szabad újramelegíteni és a hűtőszekrényben tárolásuk sem javasolt ilyen időben - mondta Hídvégi Edit ételallergia-szakértő, gasztroenterológus az M1 aktuális csatornán.

tovább a cikkre
Fuldoklás jelei, fulladás strandolás után: honnan tudhatod, hogy víz került a gyerek tüdejébe? Gyerekorvos válaszol
Fuldoklás jelei, fulladás strandolás után: honnan tudhatod, hogy víz került a gyerek tüdejébe? Gyerekorvos válaszol

A vízbefulladás reális veszély, amivel minden szülőnek számolnia kell. Tudni kell felismerni a bajbajutott gyermek által adott jeleket. Te biztos vagy benne, hogy észrevennéd, ha egy gyermek fuldokolna a közeledben? Tudod, mit kell ilyenkor tenni?

tovább a cikkre
Terhesség alatti dohányzás - más módon károsítja a fiú és lány magzatot, ha a kismama dohányzik! Kutatási eredmény
Terhesség alatti dohányzás - más módon károsítja a fiú és lány magzatot, ha a kismama dohányzik! Kutatási eredmény

Egy újabb egészségügyi kutatás döbbenetes eredményt hozott: a dohányzás májkárosodást okozhat a magzatoknál - adta hírül az MTI. Így, ha eddig nem dobtad el a cigarettát, majd most el fogod.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Munkaszüneti napok, iskolai szünetek, hosszú hétvégék, ledolgozós szombatok a 2017-2018-as tanévben tovább

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék, pihenőnapok, ledolgozós szombatok: hogyan alakul a 2017-2018-as tanév az általános iskolákban, középiskolákban, nappali tagozatos iskolákban? ...

Névváltozás házasságkötés után: Milyen nevet választhat magának az ifjú feleség és férj? Mi lesz majd a gyermekek vezetékneve? tovább

Az esküvő előtt általában már hetekkel, hónapokkal komoly szervezés alatt áll minden, de sokan nem is tudják, hogy az anyakönyvvezetőnél előre kell rögzíteni a házasságkötés után viselendő...

Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol tovább

A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen...

Több millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásod, ha megfelelsz ennek a feltételnek! - Így támogatják a nagycsaládosokat tovább

A jelzáloghitel jelentősen csökkenthető további gyermekek vállalásával. Családi adókedvezmény, jelzáloghitel, diákhitel, lombikprogram - hogyan kedvez a kormány a családoknak? Kik járnak...

Fipronillal szennyezett tojás: ha ezt az azonosítószámot látod a tojáson, ne edd meg! - A Nébih figyelmezetése tovább

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az augusztus elején indult tojás és tojás termék célellenőrzése során fipronilt mutatott ki magyar származású friss tojás...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Gyerekszoba ötletek képekkel: 10 különleges emeletes ágy, ahova még te is szívesen befeküdnél tovább

Kerti homokozó építése lépésről-lépésre, fázisfotókkal - a kertészblogger tippjeivel tovább

Babakonyha

Babakonyha

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

Fotós receptek! 5 egészséges és hűsítő turmix gyerekeknek a kánikulai hőségre tovább

Mikortól adhatsz a babának fagyit? Mire figyelj a fagylalt vásárlásakor? Dietetikus válaszol tovább

0-3 éves gyerekek étrendje: minden második gyermeket helytelenül táplálnak a szüleik - Kutatási eredmény tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Spenótkrém

Spenótkrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
10 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 kávéskanál főtt spenót 3-4 kávéskanál margarin

Recept:

A főtt, lehűtött spenótpürét összekeverjük a margarinnal és rákenjük az uzsonnára kínált kenyérszeletre.

(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Anett!
Ahhoz, hogy Csed-t, gyedet kapjon a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 nap biztosítási idővel kell rendelkezni és a a szüléskor is biztosítottnak kell lenni.
Önnek minél előbb biztosítási jogviszonyba kell lépni. Tudom, hogy nehéz pocakosan elhelyezkedni, de minden ismeretséget fel kell kutatni. Lehet határozott idejű munkaszerződése a baba születéséig is, már akkor is jogosult ezekre az ellátásokra.

Ha nem sikerül, akkor gyesre lesz csak jogosult.


Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

9 évesen lebénult egy baleset miatt, de boldogabb a kisfiú, mint sok egészséges ember - Megható találkozásról ír Jocó bácsi

vissza vissza