Így távolítsd el a fülben rekedt vizet úszás, fürdőzés után! - 6 szuper módszer, amivel megelőzheted a fülgyulladást

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Így távolítsd el a fülben rekedt vizet úszás, fürdőzés után! - 6 szuper módszer, amivel megelőzheted a fülgyulladást Akár strandra, akár uszodába visszük a gyerekeket, bárhol előfordulhat, hogy víz kerül úszás közben a fülükbe. Ez néha rögtön ki is folyik, de van amikor zavaró módon a füljáratban marad és eldugaszolja a fület. Mit tehetünk ekkor? Ha egyik tipp sem válik be, irány az orvos! Bizonyára mindenki átélte már élete során néhányszor azt, hogy például egy kiadós strandolás vagy úszás után víz került egyik vagy másik fülébe. Ez a víz általában néhány másodperc után természetes módon távozik, ám vannak olyan esetek, amikor valahogy mégsem tudunk rögtön megszabadulni tőle. Íme 6 egyszerű módszer, hogyan próbáld meg mégis eltávolítani a nem kívánatos vizet a fülekből.

Fülgyulladás is lehet belőle!
Sokan nem tudják, hogy a fülbe, majd a hallójáratokba került víz fájdalmas fülgyulladások kiváltója is lehet, sőt, ha nem kezelik időben, akár halláskárosodáshoz is vezethet. Fontos tehát, hogy időben a tettek mezejére lépj, és mindent megtegyél azért, hogy ne maradjon túl hosszú időn át víz a fülben.
 

6 tipp, hogyan távolítsuk el a vizet a füledből vagy a gyerek füléből


Több egyszerű módszert is segítségül hívhatsz, íme a 6 leghatásosabb:
  1. Billentsd a fejet az egyik, majd a másik oldalra, fektesd a válladra az érintett fület (közben a fülcimpádat is húzogathatod), és az ellenkező oldalon óvatosan ütögesd a másik fület a tenyereddel mindaddig, amíg a víz el nem távozik.
  2. Nyomd rá tenyered az érintett fülre, hogy vákuum keletkezzen, majd hirtelen mozdulattal vedd el kezét a füléről. Ezt többször is megismételheted.
  3. Tegyél meleg borogatást a vízzel teli fülre, hagyd rajta körülbelül fél percig, majd vedd le. Ismételd meg ezt négyszer vagy ötször. Ezután feküdj le, és fordulj arra az oldaladra, amelyik füllel a probléma van.
  4. A csapdába esett víztől hajszárítóval is megszabadulhatsz. Állítsd a hajszárítót a legalacsonyabb fokozatra, majd biztonságos távolságban kezdd el a meleg (de nem forró!) levegőt fújni az érintett fülre. Sokszor az is segít, ha közben fülcimpádat húzogatod, hisz ezáltal a meleg levegő több területre elérhet.
  5. Készíts oldatot ugyanannyi mennyiségű alkohol és ecet felhasználásával, majd cseppents ebből háromszor vagy négyszer a fülbe. Az alkohol két szempontból is igen hatásos: egyfelől feloldja a fülzsírt, amely sok esetben a víz szabad kifolyásának egyik fő gátlója, másrészt segít a hallójáratokba került víz elpárolgásában is. Az ecet pedig a baktériumok elszaporodásának megelőzésében játszik fontos szerepet. Miután füledbe cseppentetted az előírt mennyiséget, hagyd ezt az oldatot körülbelül 30 másodpercig benn, majd feküdj az oldaladra, hogy az oldat rendesen ki tudjon folyni.
  6. Keverj össze hidrogén-peroxidos fülcseppet egy kis vízzel, és az alkohol-ecet oldathoz hasonlóan, cseppents belőle a fülbe 3-4 cseppet. Néhány perc elteltével billentsd fejed arra az oldalra, ahol a probléma van, és ha szerencséd van, akkor ettől a mozdulattól a bent rekedt víz is távozni fog a füledből.
    Ezt a módszert gyerekeknél ne alkalmazd, számukra kaphatóak gyógynövényes fülcseppkészítmények, melyek a bent rekedt vizet kíméletesen távolítják el - sőt, olyan készítmény is létezik, melyet uszodázás előtt érdemes a fülbe cseppenteni, így elkerülhető a víz hallójáratban való megrekedése.
Ha a fenti módszerek közül egyik sem segít a probléma megoldásában, akkor sajnos nincs mit tenni, fel kell keresned a háziorvost vagy kezelőorvost, amilyen gyorsan csak lehet.

Forrás: www.mindenamihallas.hu
Fotó: freepik/bearfotos

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2017.10.10