Felfázás, hólyaghurut okai, tünetei, kezelése - Ezért ne vedd félvállról a betegséget, súlyos következménye is lehet!

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Felfázás, hólyaghurut okai, tünetei, kezelése - Ezért ne vedd félvállról a betegséget, súlyos következménye is lehet! A 18 és 40 év közötti nőknél a legmagasabb a felfázás kockázata, általánosságban elmondható, hogy élete során minden nő felfázik legalább egyszer. A nem kezelt hólyaggyulladás akár már néhány nap alatt lázzal járó vesemedence-gyulladást okozhat.

Mindkét nem és valamennyi korosztály érintett, mégis leginkább a 18 és 40 év közötti nőknél a legmagasabb a felfázás kockázata, általánosságban elmondható, hogy élete során minden nő felfázik legalább egyszer - mondja Dr. Majoros Attila, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának adjunktusa.

A nem kezelt hólyaggyulladás akár már néhány nap alatt lázzal járó vesemedence-gyulladást okozhat, ezért is fontos, hogy mielőbb urológushoz forduljunk – hangsúlyozza a szakember.
 

Felfázás: a tőzegáfonya csökkenti, a cukros italok fokozhatják a tüneteket


Hólyaghurut: mi okozhatja?
Dr. Majoros Attila szerint szerint az állandó vizelési ingerrel, véres vizelettel, fájdalmas ürítéssel járó hólyaghurut nemcsak a hideg hatására alakulhat ki, hajlam kérdése is, hogy megjelenik-e.

Emellett szervi okok is állnak a háttérben: a nőknél azért is gyakoribb, mert a rövidebb húgycső miatt könnyebben jutnak fel a baktériumok, mint a férfiaknál. Ezért nyáron, amikor lengébben öltözünk, strandra járunk, fokozott óvatosságra van szükség.

Az urológus szerint nagyrészt hajlam kérdése, hogy kialakul-e, a hideg mellett szervi eltérések is állhatnak a háttérben: mivel a nők húgycsöve rövidebb, így könnyebben feljutnak a baktériumok a húgyhólyagba, mint a férfiak esetében.

A szexuális élet is hajlamosít a panaszok kialakulására, az ekkor észlelhető lokális vérbőség ugyanis elősegítheti a baktériumok feljutását, megtapadását.

A cukorbetegség is fokozza a kockázatot, menopauza után pedig a hormonhiány következtében kialakult nyálkahártya sorvadás kedvez a kórokozók megtelepedésének.

Olvasd el ezt is!
Húgyúti fertőzés csecsemőknél és gyermekeknél: húgyhólyaggyulladás, vesemedence-gyulladás tünetei, kezelése »

Mit tegyél, ha megjelentek a felfázás tünetei?
A tünetek megjelenése után érdemes a szokásosnál több, 2,5-3 liter folyadékot fogyasztani, a sűrű vizeletürítéssel ugyanis a baktériumoktól is könnyebben megszabadulunk – mondja az egyetemi adjunktus hangsúlyozva, hogy nem javasolt a cukros üdítők mértéktelen fogyasztása, mert azok lúgossá teszik a vizeletet, mely segíti a baktériumok elszaporodását.

A tőzegáfonya ugyanakkor jótékony, mert csökkenti a baktérium nyálkahártyán történő megtapadását.


Fotó: moorhus.eu

Miért kell szakemberhez fordulni?
Ha nem szűnnek a tünetek, urológushoz kell fordulni, mert akár már néhány nap alatt kialakulhat vesemedence-gyulladás. A nem megfelelően kezelt akut húgyhólyaggyulladás krónikus gyulladásba mehet át, mely hosszú idő alatt a hólyag tárolókapacitásának csökkenéséhez, végső soron zsugorhólyag kialakulásához is vezethet. Fontos, hogy megfelelően kezeljék a betegséget, ellenkező esetben rövid időn belül visszatérhetnek a tünetek.

Véres vizelet - nem csak a hólyaghurut tünete!
Az urológus szerint fontos hangsúlyozni, hogy vannak egyéb betegségek, melyek utánozhatják a „felfázás” tüneteit. Különösen fontos figyelnünk a véres vizeletre, mely a húgyhólyag daganat vezető tünete, ezért ilyen észlelése esetén mindenképpen szükséges szakorvosi vizsgálat, még akkor is ha a panaszok már elmúltak.

A megelőzés nagyon fontos
Nyáron, amikor vékonyabban öltözünk, könnyebb felfázni, ezért a megelőzés fontos része, hogy ne sétáljunk mezítláb, és ha lehűlés várható, mindenképpen vigyünk magunkkal melegebb ruhát is, a strandon pedig a fürdőzés után rögtön cseréljük le a nedves fürdőruhát, és igyekezzünk mielőbb lezuhanyozni - tanácsolja Dr. Majoros Attila.

Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotók: freepik/dragana_gordic, moorhus.eu

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2019.07.23