Kéz-láb-száj betegség okai, tünetei, kezelése: Fájdalmas vírus, ami főként gyerekek között terjed

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


Kéz-láb-száj betegség okai, tünetei, kezelése: Fájdalmas vírus, ami főként gyerekek között terjed Egyre több gyereknél diagnosztizálnak kéz-láb-száj vírust Magyarországon. Mik a betegség tünetei? Hogyan kezeljük a kéz-láb-száj betegséget? Hogyan védekezhetünk a vírus ellen? Milyen szövődményei vannak a kéz-láb-száj vírusnak?

Kéz-láb-száj betegség: ijesztően hangzik, de nem is annyira ritka, cseppfertőzéssel és érintéssel terjedő vírusfertőzés, mely elsősorban a gyermekeket érinti. Fájdalmas, viszkető kiütések, hólyagocskák jelentkeznek a szájban, majd a kar és láb területén is. 

A betegség időről időre felüti a fejét, ezért jó, ha tudod, milyen tünetekkel jár és hogyan kezelhető.


Kéz-láb-száj vírus - Mit kell róla tudni?


Mi az a kéz-láb-száj fertőzés és hogy terjed?
Leggyakrabban a Coxsackie vírus egyes alfajai okozzák a fertőzést. Cseppfertőzéssel, a levegőn keresztül, illetve érintkezéssel nyál, orrváladékkal, a hólyagocskák váladékával, széklettel fertőzhet. 

Mik a kéz-láb-száj vírus tünetei?
Legelső tünetként
- láz,
- torokfájás,
- rossz közérzet,
- étvágytalanság tapasztalható.
1-2 nappal a láz kialakulása után megjelennek a kiütések a szájban, majd a tenyereken és a lábujjakon, a talpakon.



Mennyi a kéz-láb-száj fertőzés lappangási ideje?
A lappangási idő jellemzően 3-6 nap. Már a láz és az azt követő torokfájás, étvágytalanság intő jel lehet. 

Kik a legveszélyeztetettebbek a kéz-láb-száj betegség terjedése szempontjából?
Elsősorban az 5 év alatti gyermekeket érinti, óvodákban, bölcsődékben, ahol még pelenkásak, biliznek, a szobatisztaságot tanulják, az ujjukat szopják, cumiznak. Ez mind-mind elősegíti a fertőzés terjedését.

Előfordulhat idősebb gyermekeknél, de akár felnőttek is elkaphatják. Általában az ő szervezetük gyorsabban leküzdi a kórt és kevésbé viseli meg őket. Sokan tünetmenetesek, de a gyermekeknek átadhatják a fertőzést.



Hogyan kell kezelni a betegséget?
Kifejezetten a kéz-láb-száj szindrómának nincs gyógyszere. Nagyjából két hét alatt elmúlnak a tünetek, addig lehet őket enyhíteni.

Javasolt kerülni a száj-nyálkahártyát irritáló ételek és italok, pl. savas gyümölcsök, szénsavas innivalók, túl fűszeres ételek fogyasztását. A hideg innivalók, fagylalt, jégkocka segíthet a hólyagocskák okozta fájdalmat enyhíteni. Inkább pépesebb, kevés rágást igénylő ételt érdemes fogyasztani  a betegség idején.

Mik a lehetséges szövődmények?
A legfontosabb a kiszáradás megelőzése, a szájban levő hólyagok miatt a betegek inkább kerülik a folyadékbevitelt, ez azonban veszélyes dehidratációt okozhat. Ritka szövődményként előfordulhat vírusos agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás.

Kéz-láb-száj betegség megelőzése -  Mit tehetünk, hogy ne kapjuk el a kéz-láb-száj vírust?
A fokozott higiéniás szabályok, minél több kézmosás, minél kevesebb érintkezés más gyerekekkel, közösséggel, vitamindús táplálkozás segíthet a betegség elkerülésében.

Szerző: Dr. Torkos Ágnes
Fotók: Freepik/peoplecreations, planoinformativo.com, Wikipédia/KlatschmohnAcker

Dr. Torkos Ágnes

Gyerekbetegségek

Dr. Torkos Ágnes


2017.11.03