Halláskárosodás okai, tünetei gyerekeknél: milyen jelek utalnak arra, hogy baj van a baba, kisgyermek hallásával?

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Halláskárosodás okai, tünetei gyerekeknél: milyen jelek utalnak arra, hogy baj van a baba, kisgyermek hallásával? 1000 újszülöttből 3-4 jelentős halláskárosodásban szenved. Mi okozza ezt a gyermeknél? A fő okok: az örökletesség, betegség vagy sérülés. Bármi is a kiváltó ok, fontos a mielőbbi felismerés, hisz az időben megkezdett kezelés nagy mértékben javíthatja az életminőséget. 1000 újszülöttből 3-4 jelentős halláskárosodásban szenved. Mi okozza ezt a gyermeknél? A fő okok: az örökletesség, betegség vagy sérülés. Bármi is a kiváltó ok, fontos a mielőbbi felismerés, hisz az időben megkezdett kezelés nagy mértékben javíthatja az életminőséget.
 

A gyermekek halláskárosodásának okai - 4 gyakori ok


1. A génekben van a hiba
A gyermekeknél a veleszületett halláskárosodást 50%-ban genetikai tényezők okozzák. Az örökölt halláskárosodás nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egyik vagy mindkét szülő hallássérült. Tény, hogy a veleszületett halláskárosodásban szenvedő gyermekek mintegy 90%-a olyan szülők utódaként született, akikben meg van a hajlam, mivel recesszív gének hordozói. Az esetek 20-30%-ában a veleszületett halláskárosodás oka nem ismert.

2. Születés előtti betegség
A születés előtti betegségek a veleszületett hallásvesztés 5-10%-át teszik ki, vagyis a terhesség alatti fertőzöttség, például a rubeola, a herpesz vagy a szifilisz, melyek „megtámadják” a várandós anyát a terhesség alatt vagy más körülmények, melyeknek ki van téve a kismama a szüléskor vagy röviddel azután. A koraszülött babáknál is fokozott a halláskárosodás veszélye. A szülés előtti okok 5-15%-ot tesznek ki.



3. Szülés utáni okok - betegségek
A halláskárosodás 10-20%-a születés utáni okokra vezethető vissza.
Szülés után a fejfájás vagy gyermekkori fertőzések, például az agyhártyagyulladás, a kanyaró vagy a himlő okozta traumák állandó halláskárosodást okozhatnak. A fülfertőzések főként ideiglenes halláskárosodást okozhatnak, de maradandó halláskárosodáshoz is vezethetnek, ha nem kezelik azokat időben.

4. Szülés utáni okok - gyógyszerek
Bizonyos gyógyszerek, például bizonyos antibiotikumok és egyéb gyógyszerek szintén okozhatják a gyermekek hallási problémáit. A londoni Institute of Child Health kutatói néhány éve kimutatták, hogy az aminoglikoziddal végzett antibiotikumos kezelés egyes koraszülötteknél halláskárosodást, vagy akár süketséget is okozhat - a szigetországban hetente egy gyermek emiatt veszíti el a hallását, mutattak rá. Emellett egyebek közt a sztreptomicin, gentamicin, neomicin tartalmú antibiotikumok is ototoxikusak, azaz halláskárosodást válthatnak ki.

Fontos a korai felismerés
A halláskárosodást gyermekkorban nehéz felismerni. Az esetek közel kétharmadában a szülők azok, akik elsőként gyanítják a halláskárosodást, másodlagosan a védőnő, aki felfigyel erre a rendellenességre (az esetek mintegy 15%-ában), majd a gyerkőcök 10%-nál a gyermekorvos veszi észre a betegséget.

Fontos, hogy a gyerekeknél időben felismerjük a halláskárosodás jeleit, ugyanis a halláscsökkenés következtében a beszéd- és nyelvtanulásban súlyos hátrányba kerülhet, amely később az egész életpályájára kiható, komoly tanulási problémákhoz vezethet.
 

Melyek a halláscsökkenésre utaló jelek?


- kisbabánk nem reagál kellően a hangokra és a zajra, nem keresi a tekintetével a hangforrást, nem ijed meg a hangos zajokra
- csecsemőnél a sírás különös hangszíne hívhatja fel a figyelmet, kisgyereknél a beszéd hangszíne, magassága és ritmusa lehet szokatlan
- halláskárosodott kisgyerekeknél a pöszeség, a gyenge olvasás- és íráskészség, a megkésett beszédfejlődés, a vizuális beállítottság lehet jellemző
- a gyermek gyakran magába fordul, vagy agresszív magatartást mutat

Érdemes a csecsemő hallását ellenőriztetni, akkor is, ha semmilyen tünetet nem tapasztalunk. A halláscsökkenés és a hallóideg veleszületett károsodását OAE (otoakusztikus emisszio), illetve BERA (agytörzsi audiometria) vizsgálatokkal lehet kimutatni, melyeket a baba életének első 4-6 hetében szükséges elvégeztetni. Nem kell aggódni, mert a csecsemő hallásvizsgálat teljesen fájdalommentes, rövid ideig tart, és megbízható, pontos eredményt nyújt.

A hallásrehabilitáció minél korábbi megkezdésével biztosíthatjuk, hogy gyermekünk nyelvi fejlődése ne maradjon el ép hallású kortársaihoz képest.

Tudtad, hogy a kezeletlen fülgyulladás akár halláskárosodáshoz is vezethet? Olvasd el ezt is! »»

Forrás: mindenamihallas.hu, medicalonline.hu,
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2017.12.12